Online, de hogyan? A IV. Brassó Megyei Oktatási Konferencia szevezési módjában és választott tematikájával kíván válaszolni a világjárvány társadalmi hatásaira.

Online oktatás – hónapok óta e körül forog az iskolavezetők, a pedagógusok, a gyerekek és a szülők élete. Mindenkinek különböző feladatokkal és új helyzetekkel kellett szembenéznie, de ami a legfontosabb, megváltozott az oktatás és a tanulás helye: offline módból onlineba, tábláról képernyőre, iskolapadból otthoni székbe. Ez nem csak kihívás, hanem egy olyan próbatétel, amely során mindannyian újra ki kellett találniuk saját magukat, mint tanárt, mint tanulót, mint szülőt – mindezt tették sok esetben eszközök, támpontok nélkül. A negyedik oktatási konferenciánkkal ehhez szeretnénk hozzájárulni, segítve a pedagógusokat.

A választott előadások eligazítanak a virtuális térben történő cselekedeteink jogosultságával kapcsolatosan, és célszerű, tapasztalati útmutatókkal szolgálnak az online kommunikációs felületek használatához. A konferencia célja a pedagógusoknak segíteni hatékonyabban kihasználni a programok adta lehetőségeket, illetve a gyakorlatban is használható tudást átadni nekik.

Idei konferenciánk valós idejű közvetítése október 28-án és 29-én 17 és 20 óra között zajlik. Az eseményen a részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött. Ide kattintva regisztrálhat: https://forms.gle/MG7JophQsx9kYR657. A bejelentkezési linket közvetítés előtt néhány órával emailen küldjük.

Program

Október 28., szerda

17:00-18:30 A mozaWeb-ről: digitális tankönyvek, oktatási segédanyagok online tárháza, Bozsó Márton, digitálistananyag-szerkesztő, Puskásné Árgyelán Ildikó, gyakorló pedagógus, területi képviselő és Kalmár Annamária, pedagógus és területi képviselő, Mozaik Kiadó (Szeged)

A mozaWeb a szegedi Mozaik Kiadó által fejlesztett felület, ahol több mint 1200 háromdimenziós modell, több száz oktatási videó, képek, hangok, tantárgyakhoz, tananyaghoz kapcsolódó alkalmazások és játékok találhatók. Az interaktív oktatási tartalmakkal a pedagógusok látványosabbá, hatékonyabbá tehetik tanóráikat, felkelthetik és fenntarthatják a diákjaik érdeklődését.

18:40-20:00 Aktuális: szakellenőrzés online – tájékoztató és beszélgetés, Lemhényi Elemér, Brassó megyei magyar szakos tanfelügyelő

A következő időszakban zajlik az iskolákban és óvodákban a szakellenőrzés, amely idén először online lesz. Ennek folyamatáról, határidőiről és hogyanjáról kaphatnak tájékoztatást. Emellett bátorítjuk, készüljenek kérdésekkel, hiszen itt első kézből kaphatnak válaszokat.

Október 29., csütörtök

17:00-17:50 A Microsoft Teams használata és lehetőségei, Skultéty Zoltánné, matematika és angol szakos tanár (Miskolc)

Skultéty Zoltánné előadásokat tartott a program használatáról, illetve tájékoztatói is megjelentek ebben a témában. Szakmai hátterének köszönhetően a technikai útmutató mellett ötleteket is kaphatunk tőle az online oktatást és az otthoni tanulást illetően.

18:00-19:00 A Google Classroom használata és lehetőségei, Lajtai Ádám, angol szakos tanár (Budapest)

Lajtai Ádámtól már láthattuk a Youtube csatornáján elindított videósorozatot, amelyben a G Classroom működését magyarázza. Előadónk több mint 4 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, így bizonyára rengeteg hasznos és új információval szolgálhat. Az előadás végére már most készülhetnek kérdésekkel.

19:10-20:00 Beszélgetés Kovács Attilával az oktatási törvény hiányosságairól és javítási lehetőségeiről

A tervezett „Online, szabadon, de mit enged a törvény? – online felületek használata jogi szempontból” című előadásra az előadásra Székely Barnabást kértük fel, aki minősített adatvédelmi szakember, aki többéves hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, az utóbbi három évben több mint 70 előadást tartott ebben a témában, és most az oktatási felületekre vonatkozóan külön előadása is van. Az előadó vállalta a felkérést egy más időpontban, amelynek egyeztetése folyamatban van, erről értesíteni fogjuk időben a konferencia résztvevőit, és majd akkor egy újabb Zoom beszélgetésen hallhatjuk őt arról, hogy milyen adatvédelmi előírásokat szükséges betartani az online oktatás során.

Kovács Attila, a rendezvény házigazdája, egyben képviselőjelölt hívja meg Önöket egy beszélgetésre az oktatási törvény kapcsán: „Ezt az alkalmat jó lehetőségnek látom, hogy beszélgetni tudjunk arról, ami az online oktatás mellett egy igazán fontos téma, az oktatási törvényről. Ez az a téma, amiről biztosan mindenkinek van véleménye, van hozzászólása, hogy mit lehetne javítani, mi okoz nehézséget a hétköznapi munkavégzésben, vagy éppen az engem is különösen foglalkoztató kérdésről, a szórvány oktatást érintő törvényekről. Amióta közélettel foglalkozom, azóta a szórvány magyar oktatás a prioritáslista élén van. Számunkra az oktatási törvény mentőöv tud lenni.

A parlamenti választásokra készülve az oktatás területén szeretnék felvállalni célokat, viszont ezt a céllistát nem egyedül írom, hanem Önökkel együtt. Akkor tudok egy hitelesebb igénycsomagot összeállítani, ha Önök, akik közvetlenül érintettek, mondják el, hogy mire van igény.  Ez eredményesebb mintha csupán az én nézeteimet összegezném. Úgy gondolom, hogy egy ilyen beszélgetésnek helye van, és erre hívom meg önöket holnap 7 és 8 óra között.”

 

Szervező: RMDSZ Brassó megyei szervezete, Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (BIT)

A program kialakításán együtt dolgoztunk Tóásó Imeldával, továbbá a brassói és a négyfalusi iskolaigazgatóinkkal, Antal Annamáriával, Székely Melindával, aligazgatóinkkal, Héjja Margittal, Rău Emőkével, illetve magyar szakos tanfelügyelőnkkel, Lemhényi Elemérrel, és a pedagógusszövetség elnökével, Szotyori Raduch Rékával. Fenntartjuk a programváltoztatás jogát.

Információkat kérhet az RMDSZ-től a 0268472101-es telefonszámon (hívható hétköznapokon 8 és 16 óra között).