Barabás László alpolgármester négy éve vállalt munkát a polgármesteri hivatalban. A mandátum végén az elmúlt időszakról és sok másról kérdeztük.

Milyen területen vannak feladatai? Milyen területekért felel?

Hozzám tartozik az urbanisztika, a beszerzési osztály, a gazdasági, a főépítészi és a technikai, az informatikai és az elektronikus szolgáltatások igazgatósága, emellett két éve a városmenedzseri feladatokat is én látom el. A feladatokat nem egyedül végeztem el, én a csapat koordinátora voltam, így az érdem közös. Brassó egy dinamikus, nagy város, számtalan feladatunk van, köztük rengeteg terepmunka. Én inkább technikai beállítottságú ember vagyok, szeretem a terepmunkát.

Milyen terepmunkára gondol?

Terepmunka az is, mikor végig megyek egy utcán, és észre veszem, hogy görbe az oszlop, nincs kanálisfödő, vagy éppen szemét van valahol. Mindig éberen kell figyelni, így ha délután sétálok, akkor is észre veszem ezeket.

Csak hogy egy érdekesebb munkát említsek, érkezett egy lakóssági bejelentés, hogy az egyik negyedben szag van, egy állati tetem miatt volt. Szombaton kimentem az erdőbe, felhúztam a bakancsot, megkerestem az elhalt állatot az illetékesekkel együtt, utána hazamentem száraz ruhát vettem, mert vizes és sáros voltam, majd utána felmentem a szeméttelepre, mert másnap jött a miniszter, és még volt munkánk hátra. Ilyen a terepmunka, ezért az autóban mindig van nálam munkavédelmi sisak, kabát, bakancs és csereruha.

Hogy éli meg, hogy ez a munka teljes embert kér?

Ezt csak így lehet végezni. A polgármester is ezt teszi, felosztjuk a munkát. Sokszor még este 10 órakor és hétvégén is telefonon beszélgetünk, hogy ki merre járt, másnap melyik munkálathoz kell menni.

Röviden tudna mesélni az eddigi nagyobb munkálatokról?

Egyik legfontosabb eredmény a brassói inkubátorház befejezése. Az épületet és környékét rossz állapotban kaptam meg. Rengeteget dolgoztunk, többet jártam ott bakancsban és munkaruhában, mint hétköznapi ruhában. Dolgoztunk a hulladéklerakó bezárásával. Már csak az sok időt felvett, hogy az előzmények felkutassuk, de eljutottunk oda, hogy 30 év után újra használható a terület, így a helyén egy parkot alakítanánk ki.

Brassónak 740 utcája van, ezek karbantartásával is foglalkozok. Mindig kell tudni, hogy mikor melyiket kell újítani, és sokszor meg kell látni, hogy hogyan lehetne átrendezni a forgalmat. Az iskoláknál rengeteg fejlesztés volt, az állatkert is hozzám tartozott. Dolgoztam a hivatalon belül folyamatok digitalizációján, parkolókat újítottunk fel, tereket alakítottunk ki, kitakarítottuk a Graft-patakot és még sok mást felsorolhatnék. Szerencsére van miről beszámolni.

Mennyire nehéz a kritikákkal szembenézni?

Amikor teszel valamit, akkor normális, hogy kritizálnak. Kell figyelni a véleményekre, de nem kell félni a kritikától. Ha folyton a kritikával foglakozol, akkor nem haladsz előre. Tenni kell a dolgunk.

Mi hajtja előre?

A jól elvégzett munka hajt. Sokszor halomban áll az irodai asztalon a sok papír, de ezeket végig kell csinálni, ez a feladattal jár. Ha elvállaltam, akkor jól kell csináljam.

Milyen szakmákat tanult meg azóta, amióta alpolgármester?

A hivatalnál mindenhez kell érteni annyira, hogy tudd, mit kérj a szakemberektől. Én villanyászatot végeztem, de kellet értsek a csatornázástól kezdve a törvényekhez, az urbanisztikához és sok máshoz. Csapatmunka az egész, csak vezetőként jól kell nyomkodni a billentyűzetet. Kell mozgatni a kerekeket, ha elakad, akkor ki kell találj egy-egy jó megoldást, egy rövidebb utat.

Mi a kedvenc helye Brassóban?

Én itt nőttem fel, Brassó a szülővárosom, mindenhol szeretem. Szeretek az erdőbe járni, a Cenkre menni, szeretek a központban járni. Brassó szép. Rengeteg alkalmam lett volna arra, hogy máshol éljek, vagy külföldön maradjak. Nekem Brassó tetszik.

Ön kinek az alpolgármestere? A magyarok alpolgármestere?

Mindenkinek az alpolgármestere kell legyél, és mindenkinek a javát kell szolgáld nemzeti hovatartozás nélkül. Én így tekintek erre. Emellett a magyarok képviselőjeként természetes, hogy odafigyelek a közösségünk igényeire. Továbbiakban is a városért és a lakosokért szeretnék dolgozni, úgy érzem, hogy még sokat tudnék tenni Brassóért és a közösségünkért, ezért vállaltam a polgármesterjelöltséget.

 

Az interjú megjelent a Brassói Lapok szeptember 3-ai lapszámában.

Barabás László polgármesterjelölt, jelenleg Brassó RMDSZ-es alpolgármestere

Barabás László 4 éves beszámolója: kattintson!