Barabás László alpolgármester a teljesség igénye nélkül számolt be az eredményekről. Az alpolgármester hatáskörébe tartozik az urbanisztika osztály, a beszerzési osztály, a gazdasági, a főépítészi és a technikai igazgatóság, valamint az informatikai és az elektronikus szolgáltatások igazgatósága, hozzá tartozik az állatkert és a gazdátlan kutyákkal foglalkozó osztály. Barabás László két éve a városmenedzseri feladatokat is ellátja.

„A csapatmunka híve vagyok, egy csapattal vittük végbe azt, amit fel tudok mutatni. Egy csapat érdeme, amelynek koordinátora voltam. Brassó egy dinamikus, nagy város, rengeteg feladatunk van” – emelte ki.

Elmondása szerint inkább technikai beállítottságú ember, aki szereti a terepmunkát. Számára egy séta is terepmunka, mert azt vallja, hogy mindig éberen kell figyelnie, hol görbe egy oszlop, hol hiányzik a kanálisfödő. Úgy gondolja, hogy ez egy teljes embert igénylő feladat, amit ő szívesen vállalt, és vállalna újra.

Egyik legfontosabb eredményei közé tartozik a CATTIA épületének, a brassói inkubátorháznak a befejezése. Egy modern központról van szó, amely irodahelyiségeket és különböző funkciójú tereket biztosít vállalkozásoknak, továbbá helyszínként szolgálhat nemzetközi konferenciáknak, kiállításoknak. Mint mondta, az inkubátorház hatalmas beruházás, 10 ezer négyzetméteren fekszik, összfelülete az emeletekkel együtt 18 ezer négyzetméter.

„Az épületet és környékét rossz állapotban kaptam meg. Rengeteget dolgoztunk, többet jártam ott bakancsban és munkaruhában, mint hétköznapi ruhában. Az épület kész van és működik, a porkolót és a környező parkos részt is szépen elrendeztük. Sok munka van emögött, és az eredmény magáért beszél” – véleményezte az alpolgármester.

A környezetvédelem terén is voltak nagyobb lépések. „A 30 éve nem működő volt hulladéklerakónál környezetvédelmi vizsgálatot végeztettünk szakemberekkel, akik szerint a lerakó már nem jelent veszélyt. Nemrég a miniszter jelenlétében átadtuk azt a biogázégető rendszert, amely 1100 fokon égeti el azt a biogázt, ami felszabadul a bezárt cellákból, így ez már nem szennyezi a levegőt, és a környéken érzett szag is megszűnik. Az elrendezett 22 hektáros területen zöld övezetet, szabadidős parkot alakítanánk ki, itt lenne Brassó legnagyobb parkja” – számolt be Barabás, mivel a hivatal részéről ő volt megbízva a munkálatokkal. Brassóban dolgoznak a levegőminőség javításán, ezért cserélték ki a buszokat, így a városban most csak elektromos vagy hibrid trolibuszok és Euro 6-os autóbuszok közlekednek.

Az utak karbantartása is feladatai közé tartozik. Hangsúlyozta, hogy ezen a téren sokszor láthatatlannak tűnő eredmények vannak, hiszen nem látható az, hogy egy-egy újabb utca létesítésének előkészítéséhez mennyi munka szükséges. 740 utcája van a városnak, azokat mindig frissen festik, újítják, forgalmi táblákat cserélnek, illetve a közlekedés fejlesztésén dolgoznak. Mint mondta, kihívás volt a Traktor-negyedben új utakat építeni, a forgalmat több helyen hatékonyabbá tenni.

„Sokan mondják hogy a multifunkcionális sportkomplexumnál nem lehet látni a haladást. Sok munka volt a tervezésnél, a legjobb tervezőkkel dolgoztunk és haladunk. Végül az eredmény egy korszerű, 10 ezer férőhelyes nagy sportlétesítmény lesz, illetve egy ezer személyes másik sportterem. Szabadtéren olyan tereket alakítunk ki, ahol mindenféle szabadidős sport helyet fog kapni. A beruházás értéke 280 millió lej” – fejtette ki Barabás László.

A regioánális kórház kapcsán elmondta, hogy elengedhetetlen a megépítése, folyamatban van a munka, odavitték a hálózatokat, a villanyt, vizet, gázt, és most elkészültek a látványtervek is, kivitelezésre vár ez a terv is.

Mind kifejtette, az iskoláknál rengeteg fejlesztés volt, minden iskolánál volt valami munkálat: hőszigetelés, felújítás, világítás, vagy manzárdépítés, mint a 2-es iskolában, ahol magyar osztályok is vannak. Ugyanitt sporttermet is fognak építeni.

„Az állatkert is hozzám tartozott. Planetáriumot építettünk, amely nagy különlegessége a brassói állatkertnek, most épp új állatok fognak érkezni. Itt is nagy befektetések vannak” – mutatott rá Barabás.

Az ő vezetésésével fejezték be a kicsi pojánai parkolót, újították fel a Szent János teret, a Rakodó-negyedi sétányt, elkezdték a Fartec-híd felújítását, új teret alakítottak ki a Köszörű-patakhoz (Graft-patak) közel, amelyet nemrégiben kitakarítottak, és megoldották a szennyvízcsatornázási problémákat úgy, hogy most már nincs szag. Bolgárszegben a Salamon-kőig kiszélesítették az utat, a végén buszmegállót alakítottak ki. A Stupini negyedi szennyvízhálózatra kielmelten odafigyelt, továbbá a villany-, gáz- és vízszolgáltató cégekkel folyamatosan együtt dolgozik. A tűzoltóknak vettek három modern, felszerelt autót, amellyel szűk utcákba és az erdőbe is be tudnak menni. Az Önkéntes Sürgősségi Szolgálatnak is beszereztek egy többfunkciós terepjárót különböző felszerelésekkel.

„Egyszerűsítettük az urbanisztikai engedélyhez szükséges iratkikéréseket, időt és költséget spórolva az építkezni vágyóknak, továbbá a teherszállító autók vezetői online igényelhetik a szabad bejárási engedélyeket. Modern informatikai eszközökkel szereltük fel a hivatalt, gyorsítva és könnyítve a városfejlesztési munkát” – tette hozzá az alpolgármester.

Barabás László további megvalósításokról is beszámolt, amelyeket az elkövetkezendő időszakban mutatunk be.

CATTIA – inkubátorház földszintje

CATTIA – inkubátorház előadóterme

Szeméttároló bezárása

Graft-csatorna tisztítása

Fartec-híd javítása

Rakodó-negyedi sétány felújítása

Regionális kórház látványterve

Brassó város önkormányzatában az alpolgármester mellett Toró Tamás helyi tanácsos képviselte a magyar közösséget. 8 éve tanácsos, és olyan nagy közösségi rendezvények szervezéséről ismert, mint a Brassói Magyar Napok, a Gyermekfesztivál, a Magyar Színházfesztivál, amelyet idén a járványügyi nehézségek ellenére is sikerült megszervezni az RMDSZ-szel partnerségben.

A kulturális és az oktatási szakbizottságban többször felemelte hangját, amikor magyar iskoláinkról volt szó, továbbá nem csak a magyar kulturális életben vette ki a szerepét, hanem a brassói bábszínházzal és a brassói színházzal együtt vett részt rendezvények szervezésében. A város sportéletében ugyancsak fontos szerepet vállalt, két nagyob nemzetközi úszóverseny szervezésében volt része, illetve a szociális programok által segítette a rászoruló brassóiakat. Tanácsosként többször felszólalt az utcák aszfaltozása és a közvilágítás javítása kapcsán, közvetítve a lakosok igényeit.

Az önkormányzati választásokon Brassóban polgármesterjelöltként és tanácsosjelöltként indul Barabás László, a tanácsosi lista második helyén Toró Tamás, jelenlegi tanácsos szerepel.

Magyar Színházfesztivál

Gyermekfesztivál

Brassói Magyar Napok