Brassó megyében február 20-án a Megyei Képviselők Tanácsának gyűlésén indult el az európai parlamenti választásokon való részvételhez szükséges aláírásgyűjtés.

Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök az aktuális oktatási problémákat ismertette, miszerint magyar tannyelvű osztályokat akarnak megszűntetni vagy összevonni (szerk. megj.:részletek ide kattintva).

„A megoldáson dolgozik Ambrus Izabella képviselő, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Szakál András megyei tanácsos és jómagam együtt a helyi képviselettel, az iskolavezetőkkel, pedagógusokkal. Számos tárgyalást folytattunk a főtanfelügyelővel, az oktatási államtitkárunkkal azzal a reménnyel és ígérettel, hogy lesz megoldás. Az RMDSZ nevében kérem a magyar közösség segítségét, hiszen ha a magyar családok nem íratják magyar iskolába gyerekeiket, akkor minden erőfeszítés hiába van” – emelte ki Kovács Attila.

„Követve az európai politikát egyetlen választásnak sem volt ekkora tétje. Európának muszáj változnia, és ez a választás arról szól, hogy mekkora részünk lesz annak alakításában. A Kárpát-medencei magyar képviselőkkel együtt az Európai Parlament harmadik, jó estben második legnagyobb frakciója lehetünk. Ezért nagy a tét, ezért fog számítani, hogy hogyan teljesítünk” – emelte ki a jelen lévő Hegedüs Csilla, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke

Mind mondta, az európai kisebbségvédelmi (MSPI) aláírásgyűjtésen együtt sikerült olyant elérni, ami másnak nem sikerült még Európában. A kezdeményezést a következő Európai Bizottságnak nyújtják be, viszont már dolgoznak a kisebbségvédelmi törvényen azért, hogy majd kész tervekkel álljanak elő.

Három fontos feladatot nevezett meg, amelyekről szerinte egy európai parlamenti képviselő kellene gondoskodjon. A képviselő információkkal kell szolgáljon az önkormányzati vezetőknek, esetenként szakemberek bevonásával, hogy a helyi közösségi vezetők tájékozottak legyenek az unió adta lehetőségekről. Továbbá az európai parlamenti képviselők feladata felhívni a figyelmet a kisebbségünket érő jogsértésekre, valamint kiharcolni az európai szintű kisebbségvédelmi törvényt.

A bemutatkozót követően Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke tájékoztatott a Brassó megyei költségvetésről, amelyben a tervek szerint jelentős beruházásokra irányoznak elő összegeket: repülőtér munkálatainak folytatása, kórházak felújítása, felszerelése, utak feljavítására és sok más fejlesztésre (szerk. megj.: részleteket ide kattintva).

Emellett Barabás László, Brassó alpolgármestere ismertette az aktuális városi ügyeket, illetve válaszolt a felmerülő kérdésekre. Végül Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke tájékoztatót tartott az aláírásgyűjtést illetően a megyei képviselők számára.

200.000 támogató aláírást kell összegyűjtenünk ahhoz, hogy az RMDSZ indulhasson az idei európai parlamenti választásokon. Kérjük, fogadják az Önöket megkereső önkénteseinket, aláírásgyűjtőinket. Kérjük, támogassa az RMDSZ-t, hogy a magyar kisebbséget méltón képviselni tudó tisztségviselők lehessenek jelen az Európai Parlamentben. Támogasson Ön is!

Az ívet aláírhatja az RMDSZ-székházban (Brassó, Alecu Russo utca 4. szám, nyitva hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között), a megyében a helyi RMDSZ-es tisztségviselőknél, a magyar eseményeken, többek közt a február 22. és 24. között szervezendő Szalonna Fesztiválon (Brassó, Iuliu Maniu utca 2. szám), jövő héttől az egyházi alkalmakat követően.