Nagy érdeklődéssel vártuk a Velencei Bizottság előzetes jelentését az igazságügyi törvénycsomag kapcsán. Számomra a jelentés tartalma nem volt igazán meglepetés, a Bizottság képviselői kétszer is meglátogatták a törvénycsomagok módosításait kivitelező bizottságot, és már akkor körvonalazódott hivatalos álláspontjuk.

Mindenképp érdekes megjegyezni, hogy Európában, a tagállamok álláspontja egyes ügyekben nem egységes, sőt, egyre kritikusabb hangokat is lehet hallani. Például Olaszország álláspontja a migrációs politika, Magyarország és Lengyelország esete a demokrácia veszélyezettsége kapcsán.

Az elkészült előzetes jelentés többek között a magas rangú ügyészek kinevezésével, leváltásával, az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepének megőrzésével, bírók és ügyészek felelősségével, ezek korai nyugdíjazásával foglalkozik. Fontos megemlíteni, hogy az előzetes jelentés javasolja az Alkotmány módosítását a magas rangú ügyészek kinevezése kapcsán.   Érdekes, hogy a megfogalmazott kritikák teljes mértékben megfelelnek az ellenzék által fogalmazott kritikáknak, ami véleményem szerint nem véletlen. Nemrég fogalmazódtak meg hivatalos Európai Tanács álláspontok a romániai érzékeny törvénymódosítások kapcsán, amelyről utólag kiderült, hogy megfelelő apparátusokban dolgozó román hivatalnokok fogalmazták.  Annak ellenére, hogy a Velencei Bizottság a demokrácia alapelvei szempontjából vizsgálja az adott eseteket, nem tesz semmiféle konkrét javaslatot a napfényre került számos titkosszolgálati protokollum kapcsán, pedig egy demokratikus európai országban, egy ilyen mértékű alapjogszegés elfogadhatatlan. De mivel ez érzékeny téma Románia esetében, egyszerűen nem kellő komolysággal kezeli a témát.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a Velencei Bizottság egy független alkotmányjogászokból álló tanács, amely ajánlásokat fogalmaz meg. Általában ezeket a javaslatokat a tagállamok figyelembe veszik, azonban kihangsúlyozom, ezek nem kötelezőek.

Románia esetében az államelnök és a kormány közötti nézeteltérés megszűnése lenne a  fontos, hiszen hamarosan Románia átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét, véleményem szerint ez az előzetes jelentés ezt próbálja valamilyen szinten orvosolni.

Hogy mi fog következni, az majd kiderül, ez csak az előzetes jelentés, valószínűleg sokat nem fognak majd a véglegesen módosítani, de tény, hogy sok a munka. De ami a legfontosabb: a hatalmi ágak szétválasztása a demokrácia alap feltétele, ezt kellene garantálja bármilyen törvénymódosítás és ezt kellene támogassa a Velencei Bizottság is javaslataival.

Ambrus Izabella képviselő

Megjelent a Brassói Lapok 2018. július 19-ei lapszámában.