Az RMDSZ kezdeményezésére a Brassó megyei magyar osztályösszevonások ügyében tanácskoztak július 12-én a brassói, négyfalusi, alsórákosi, olthévízi, datki, nagymohai, daróci, kőhalmi iskolaigazgatók, aligazgatók, tanítók, óvónők, helyi RMDSZ-es tanácsosok és alpolgármester. A megbeszélésen részt vett Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke, aki felvázolta a jelenlegi helyzetet, és felkérte a jelenlévőket a közös munkára. Továbbá Ambrus Izabella parlamenti képviselő tájékoztatott az országos törekvésekről, miszerint a miniszterrel való többszöri egyeztetésből kiderült, szándék van a magyar külön osztályok és tanítók helyeinek megtartására. Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke segítségével számba vették a településeken felmerülő problémákat. A helyi RMDSZ-es tanácsosok és oktatók részletesen tájékoztattak a kialakult helyzetről és az előzményekről. A tárgyalás végén egymásnak tett ígéretként elhangzott: a megoldáson együtt dolgozunk helyi, megyei és országos szinten is. Konkrét lépéseket határoztak meg azért, hogy Kőhalomban, Olthévízen, Nagymohán és Alsórákoson megtartsák a külön magyar osztályokat és a magyar tanítói, óvónői helyeket. Zárásként Varga Nándor ügyvezető elnök gyűjtötte össze a települések adatait, amelyek szükségesek a helyzet teljes ismeretéhez és további tárgyalások során.

Tudni kell, hogy június 27-én döntőházként fogadta el a szenátus az RMDSZ oktatási törvényt módosító javaslatát, amely értelmében ezután csak akkor lehet megszüntetni vagy átszervezni a kisebbségek nyelvén működő osztályokat, amennyiben ezt jóváhagyta az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet vagy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács. Ez egy újabb eszköz a magyar politikum és közösség kezében.

Nagyösszegű megyei támogatás

Az RMDSZ brassói egyházképviselőkkel szervezett beszélgetést július 13-án, többek közt a megyei egyházi pályázatokról. Tóásó Imelda újra elmondta, a Brassó Megye Tanácsához pályázó 26 magyar egyház mindegyike támogatást szerzett. Idén is sikerült elérjék, hogy az előző évekhez képest nagyobb támogatást kapjanak a történelmi magyar egyházak a templomjavításokra.

Fontos tudni, hogy 2016-ban 100 ezer, 2017-ben 130 ezer és 2018-ban 145 ezer lejt kaptak a magyar egyházak az 1 millió lejes keretből – mindezt olyan körülmények között, hogy a magyarság aránya csökkent.

Mint elhangzott, az egyházaknál olyan épületek, terek építésén és kialakításán dolgoznak, amelyek találkozási helyet biztosítanak a magyar közösségnek, magyar családoknak, gyerekeknek. Emellett aktualitásokról és sajátos kihívásokról, problémákról tanácskoztak.