Brassó és környéki civil szervezetek július 5-én értékelték ki az első félév magyar eseményeit, és beszélgettek a következő fél évre tervezett programokról.

Az RMDSZ és Hlavathy Zsuzsánna, négyfalusi tanácsos által koordinált szervezeti hálózat harmadik találkozóján kilenc szervezet képviseltette magát, amely folytatásaként idén november 6-án találkozik újra a több mint harminc csatlakozott szervezet, hogy együtt tervezzék a jövő évi eseménynaptárat.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar rendezvények tekintetében tartalmas fél évet tudhatunk magunk mögött. Elhangzott, hogy a rendszeres találkozások segítik a szervezőket, illetve a közösen működtetett online naptárnak köszönhetően áttekinthetőbb az események sora. Továbbra is cél, hogy ne szervezzenek egymásra hasonló célközönségű programokat, hogy a magyarok minél több eseményre eljuthassanak.

Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke az első fél év eseményeit sorolta: farsangi bál, március 15-ei ünnepség, Brassó Megyei Oktatási Konferencia és Erdélyi utazásaim című diákverseny. A második fél év kapcsán kiemelte, újra szerveznek augusztus 20-ai ünnepséget, ami a tavalyi hagyományok szerint kétnapos lesz. Ezen kívül október 6-ai, november 4-ei megemlékezést rendeznek, illetve újra iskolakezdő csomagot adnak a megyében vidéken tanuló magyar 0-IV-es diákoknak. A programkínálatból nem marad ki a bejáratott kosaras szilveszteri bál sem.

Hlavathy Zsuzsánna, a szervezeti hálózat ötletgazdája a Barcasági Csángók Egyesülete képviseletében tájékoztatott a négyfalusi eseményekről. Az első fél évben többnapos rendezvénysorozaton ünnepelhették a március 15-ét, majd Húsvét ünnepén megrendezték a tojásírás éjszakáját, amelyet másnap tojáskiállítás követett. A Hétfalusi Magyar Ifjúsági Napok sikeres rendezvénynek bizonyult, hiszen sok fiatalt meg tudott szólítani a szervező HMIK. A III. Hagyományos népi mesterségek ismertetése is ugyancsak jól sikerült, más szomszéd településekről is vonzott érdeklődőket. Második fél évben Szent Mihály Napokat szerveznek szeptember 28. és 30. között, melyet megelőzően turisztikai konferenciát terveznek. A Zajzoni Rab István Középiskola diákjai terveznek az 1956-os események kapcsán egy új mozgóversenyt, illetve vélhetően október 27-én csapatépítő tábort a diáktanácsosoknak. Az év egyik legfontosabb eseményével zárta ismertetőjét: a Karácsonyi vásár december 15-16-án lesz Négyfaluban.

A színházszervező Kirsch Gábor, a Felfalusi Kovács Antal Alapítvány képviseletében egy sikeres színházi évadról számolhatott be. Mint mondta, felnőtteknek és gyerekeknek szóló előadásokat szerveztek januártól egészen júniusig, és olyan hónap is volt, amikor két bemutatót láthatott a közönség, köztük a Dzsungel könyve című híres előadást is. A gyerekelőadásokat két alkalommal is játszották, amelyet a helyi magyar tanítóknak köszönhetően rengeteg óvodás és kisiskolás láthatott. Fontos tudni, hogy gyerekbérlettel könnyítették a jegyvásárlást, színházba járást, amely bevezetését a felnőttelőadások esetében is tervezik. A következő fél évben több előadást is tervbe vettek: szeptemberben előadás a diákoknak, októberben egy vendégelőadás, az RMDSZ-szel partnerségben az aradi vértanúk emlékére szervezett ünnepségen színházi előadás, és decemberben indul a gyerek színházi évad.

Mikes Melinda, az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet elnöke hagyományos eseményekről számolt be: kokárdakészítés, húsvéti kincskeresés. A folytatásban a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom részeként adománygyűjtő akcióval, majd rendezvényszervező képzéssel és egy karácsonyi rendezvénnyel jelentkeznek.

Nádudvary György, a Brassói Magyar Dalárda képviseletében ismertette, hogy Sebestyén Sándor helyett Ambrus Károly az új elnök. Minden héten próbát tartanak az Áprily Lajos Főgimnázium egyik osztálytermében. A baróti kórustalálkozót követően július 7-én tartották a Brassói Magyar Dalárda 155 éves évfordulóját. A jubileumi koncertre vendégeket is fogadtak Budakesziről. Nádudvary György az EKE képviseletében folytatta, és mint mondta, a folyamatos túrák mellett készülnek az EKE vándortáborra, ahol az országos szervezet 125 éves évfordulóját ünneplik, és 1500 résztvevőt várnak Feketehalomba.

Antal Annamária, az Áprily Lajos Főgimnázium igazgatója kifejtette, sok rendezvényben partner az iskola, és ezt örömmel teszik. Az interkulturális oktatás kapcsán szervezett oktatási konferencia tapasztalatából kiindulva, megállapította, szükség van a tanácskozásokra, és a konferenciák sorát folytatják. A szeptember 10-ei iskolakezdést követően október 5-én ünneplik a tanítók és tanárok napját. Az Iskola másként hét március 1. és április 20. között lesz valamelyik héten. Karácsonyi vásárt szerveznek december első vagy második hetében, majd 2019. február-március hónapokban maturanduszt és szülői bált. Május utolsó péntekén lesz a XII. osztállyal végző diákok kicsengetése, illetve körülbelül ezután két héttel a VIII-os diákok kicsengetése. Emellett folytatják a szabadegyetemek rendezését, és egy olyan egy hónapig tartó kampányt indítanak jövő évben, melynek célja érzékennyé tenni a gyerekeket a másság iránt.

Nagy Tibor, a Nebulónia Diákszövetség képviseletében elmondta, idén van a diákszövetség 25. éves évfordulója, így egy színvonalas ünnepséget is tartottak. Október 5-6-ára tervezik a Gólyatábort, majd gólyabált, focibajnokságot, kosárbajnokságot, képzéshétvégéket is szerveznek.

A megyében több oktatási, kulturális, civil, ifjúsági, egyházi és más tevékenységű szervezet rendez programokat a magyar közösség számára. Ezekről olvashat a Brassói Lapokban, a Brassói Magyar Közösség Facebook csoportban, illetve interneten a www.brasso.rmdsz.ro/esemenynaptar címen.

Brassó megyei eseménynaptár: kattintson!