Országos, megyei és helyi szinteken is van képviselőjük a Brassó megyei magyaroknak – hangzott el az RMDSZ Brassó megyei szervezetének február 24-ei sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Kovács Attila megyei RMDSZ-elnök, Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának új alelnöke és Szakál András, újonnan tisztségbe lépő megyei tanácsos.

Ambrus Izabella képviselő a parlamenti munka kezdeteiről számolt be, miszerint a jogi bizottság tagjaként tevékenykedik, törvényjavaslatokon dolgozik. Legutóbb több javaslatot is tett a nemrégiben megszavazott költségvetés, pontosabban a repülőtér, a megyei kórház, a földvári vár restaurálása kapcsán. Jelenleg egy a Szövetségi elnök, Kelemen Hunor által megalakított munkacsoport tagjaként dolgozik az anyanyelvhasználat és a kisebbségi jogokat szabályozó törvény módosítási javaslatain is.

„Az RMDSZ javaslatára az idei állami költségvetés lehetővé teszi, hogy a magyarlakta megyékben 5 százalékkal emeljék a nem klerikális személyzet számát a történelmi egyházak esetében. Brassó megyében az eddigi 458 helyett most 481 hely lesz, azaz 23-mal több alkalmazott lesz, mint eddig. Emellett sok más hozadéka van a megszavazott költségvetésnek a magyar közösség számára: többek közt az RMDSZ javaslatára a tavalyihoz képest Brassó megye 2 millió lejjel kap többet a megyei és községi utak felújítására, azaz 9,4 millió lejt irányoznak elő.” – részletezte Ambrus Izabella a költségvetés kapcsán.

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának új alelnöke január végén tette le hivatali esküjét.
„Többek közt a gazdasági igazgatóság munkájáért felelek, amely esetében egy nagyon sűrű időszakról beszélhetünk, mivel az idei megyei költségvetésen dolgozunk. A tevékenységem során kiemelten foglalkozok a magyar közösség kulturális, oktatási, egyházi, civil, ifjúsági és más ügyeivel, viszont minden olyan projektet támogatni fogunk, ami a Brassó megyeiek javára válik.” – emelte ki a megyei tanács alelnöke.

„Három vidéki polgármesterünk, két városi (Brassó, Négyfalu) és hét vidéki alpolgármesterünk, negyvenhat helyi tanácsosunk, három megyei tanácsosunk van, melyek közül jómagam a megyei tanács új alelnöke vagyok, illetve Szakál András kollégánk nemrég lépett be tanácsosként a megyei csapatba. Emellett négy év után újra van parlamenti képviselőnk Ambrus Izabella személyében. Mindez azt jelenti, hogy országos, megyei és helyi szinteken is van képviselőjük a Brassó megyei magyaroknak.” – összegzett Tóásó Imelda.

Újságírói kérdésre válaszolva, az alelnök elmondta, hogy egyetért a szenátusban megszavazott kormányrendelettel, miszerint a helyi közigazgatásban dolgozók bérét 20 százalékkal, a kulturális intézmények művelődési tevékenységet folytató személyzetének fizetését 50 százalékkal emeljék. Kifejtette: „olyan eset is előfordult, hogy egy közalkalmazott fizetése kisebb volt, mint a minimálbér. Fontos, hogy a helyi közigazgatás különböző szintjein dolgozók méltányos bérezésben részesüljenek, hiszen csak így lehet elérni, hogy jó szakemberek dolgozzanak a közintézményekben.”

Szakál András, az RMDSZ új megyei tanácsosa jelentős tudásával és tapasztalatával erősíti a magyar közösség képviseletét. Jelenleg a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség Kovászna megyei hivatalának igazgatója, volt már helyi, megyei tanácsos, alprefektus és az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség igazgatója is.

„A kulturális és oktatási bizottság tagjaként fogok tevékenykedni, viszont Tóásó Imelda alelnökkel és Kovács Attila megyei elnökkel együtt csapatban fogjuk támogatni a fontos ügyeket. Megyei tanácsosként a helyi intézmények munkáját is segíteni fogom, főként a támogatási lehetőségeket illetően. Úgy gondolom, hogy a jelenleg készülő megyei költségvetés nem elégíti ki a helyi igényeket, így ma az európai uniós források nélkül nem tudjuk a helyi fejlesztéseket kivitelezni, gondolok itt szennyvízhálózatra, infrastrukturális beruházásokra, utakra, kulturális örökségekre, iskolákra, napközikre.” – összegzett Szakál András.