Az RMDSZ javaslatára több, az erdélyi magyarság számára fontos terv finanszírozását teszi lehetővé az idei állami és társadalombiztosítási költségvetés. Ezért a Szövetség parlamenti frakciói február 7-én megszavazták ezt a törvényt.

A Szövetség módosítási javaslatait is tartalmazó költségvetés szerint az RMDSZ javaslatára az idei állami költségvetés lehetővé teszi, hogy a magyarlakta megyékben 5 százalékkal emeljék a nem klerikális személyzet (pl. kántor, harangozó) számát a történelmi egyházak esetében. Ez azt jelenti, hogy tíz év után nő a nem klerikális alkalmazottak száma, és megoldódik a magyar történelmi egyházak személyzeti gondjainak egy része. Brassó megyében az eddigi 458 helyett most 481 hely lesz, azaz 23-mal több, mint eddig. A költségvetés meghatározza ezt, továbbra a megyei tanácsok foglalkoznak az üggyel.
Emellett sok más hozadéka van a megszavazott költségevetésnek a magyar közösség számára: többek közt az RMDSZ javaslatára a tavalyihoz képest Brassó megye 2 millió lejjel kap többet a megyei és községi utak felújítására, azaz 9,4 millió lejt irányoznak elő.

Kétszáz lejjel nő a minimálbér, javaslatunkra pedig átlagban egy-egy millió lejjel kapnak többet a kormány által előterjesztett javaslathoz képest az állami költségvetésből a magyarlakta megyék úthálózataik javítására, 903 millió lejt irányoznak elő az erdélyi autópálya megépítésére, illetve 18 millió lejt kapnak összesen a nagyváradi és a marosvásárhelyi repterek korszerűsítésre. A Szövetség módosítási javaslata értelmében a kisebbségi szakmai továbbképző központ létrehozására 2 millió lejt irányoz elő a tervezet az államkasszából, valamint megoldódik a magyar történelmi egyházak személyzeti gondjainak egy része. Az elmúlt hetekben a Szövetség szakpolitikusai számos, az erdélyi magyar közösség erősítését célzó módosító javaslatot terjesztettek be, amelyek nagy része bekerült a parlamenti bizottsági viták során, illetve a parlament együttes plénuma alatt az idei állami költségvetés-tervezetbe.

A költségvetési vita során az RMDSZ parlamenti képviselői kérvényezték, hogy vezessék vissza az adótörvénykönyv 2015 végéig érvényben lévő rendelkezéseit, amelyek adómentességet biztosítottak az egyházi ingatlanok melléképületei és a műemléképületek számára. A kormányzó pártok ígéretet tettek arra, hogy az adótörvény első módosítása alkalmával figyelembe veszik a Szövetség ez irányú kérését.