Az RMDSZ Brassó megyei szervezete és Ambrus Izabella parlamenti képviselő meghívására január 19-én, csütörtökön 14 órától városunkba látogatott Grüman Róbert, Kovászna Megyei Tanácsának alelnöke, Imre István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója, valamint Kiss Csilla szórványprogram-felelős, akik a helyi civil, egyházi, kulturális, ifjúsági szervezetekkel, oktatókkal és minden érdeklődővel ismertették az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány programot. A Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközség dísztermében szép számban jelen voltak.

A résztvevőket Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy az Összetartozunk Székelyföld-Szórványprogramot 2009-ben indította az RMDSZ, melynek célja a székelyföldi tömbmagyarság és a partiumi, szórványmagyarság közti kapcsolatot erősíteni a találkozások, a kölcsönös segítség, és főként a szórványban élő magyarok számára nyújtott támogatások által. A kezdetek óta az együttműködésnek számos eredménye van Brassó, Fehér, Hunyad, Szeben megyében. Az RMDSZ Brassó megyei szervezete által 2013-ban megszervezett Brassó Megyei Magyar Napok támogatása konkrét hozadéka volt az Összetartozásnak.

Grüman Róbert kihangsúlyozta, szorgalmazza a brassói szervezetek és a kovásznai szervezetek együttműködését, azaz fontos, hogy együtt dolgozzanak, partnerek legyenek az események szervezésében, hogy tudjanak közösen pályázni.

A Brassó megyei szervezetek két módon szerezhetnek támogatást Kovászna megyéből.
Az első lehetőség az, hogy a Brassó megyei szervezetek Kovászna megyei partnerszervezeteket, testvérszervezetet keresnek, és így azok lehívhatnak összegeket a Kovászna Megyei Tanácstól az illető eseményre, programra.
A másik, hogy Kovászna megyei előadók, szervezetek értékmegőrző munkájukkal látogatnak el Brassó megye településeire és fordítva – ezek az események bekerülne a Kovászna Megyei Művelődési Központ évi eseménynaptárába, a megvalósításhoz szükséges keretet biztosítva.

A rövid bevezetőt követően beszélgetés alakult ki a vendégek között, így sorba vették a kérdéseket, valamint a kulturális, civil, ifjúsági, egyházi szervezetek támogatási lehetőségeit, a szervezetek igényeit.
Szóba jöttek a vendégelőadások, Kovászna megye értékeit népszerűsítő Brassó megyei programok, több szakaszos rajzverseny, amely egyik helyszíne Kovászna megyében van, vagy Kovászna megyei értékek témával induló verseny. Imre István elmondta: „a művelődési központ kulturális értékcserére alapozva tud támogatni eseményeket. Ez azt jelenti, hogy vagy kovásznai közönségnek hozunk értéket máshonnan, vagy kovásznai értéket mutatunk máshol. Fontos, hogy ha máshova látogatunk, akkor a helyiek vállalják fel a közönségszervezést”.
Konkrét ötletek is születtek, mint például a jövő évben szervezendő kórustalálkozó, ahova el tudnának látogatni a sepsiszentgyörgyiek a művelődési központ segítségével. A Szóvány Nap kapcsán felmerült egy zenekar támogatása, amely ellátogat Brassóba az eseményre, és a helyi közösség ennek a támogatásnak köszönhetően élvezheti a zenekar koncertjét, ahogy ez 2016-ban is megtörtént.
Az EKE tevékenységét illetően kifejtették: a háromszéki EKE arra pályázhat a Kovászna Megyei Tanácsnál, hogy részt vegyen a barssói vándortáborban. Természtesen a fenti gondolatmenet alapján bámiféle programot ki lehet találni.
A kiállítások kapcsán Imre István tájékoztatott, hogy a meglévő kapcsolatokat ki lehet egészíteni, mivel a kézdivásárhelyi és kovásznai kollégák igénylik az együttműködést. Itt is az alapján lehet gondolkodni, hogy kovásznai értéket hozzanak Brassó megyébe, vagy Brassó megyei értékeket vigyenek a Kovászna megyei közönségnek. A kapcsolatokat meg tudják teremteni, viszont egy kováznai helyszín esetén könnyebb a témogatás.
Mint elhangzott, a helyi színházkedvelők számára alkalmakat kellene biztosítani arra, hogy minőségi előadásokra járhassanak. Erre válaszként a művelődési központ részéről Imre István igazgató elmondta, hogy erre van lehetőség, és bátran javasolta, hogy a központ támogatásával próbáljanak meg kéthavonta szervezni előadásokat. Emellett megfogalmazták az igényt arra, hogy már iskolában elkezdjék a színházi darabok megértésének segítését. A központ-igazgató ötletként hozzátette: szakember, többek közt magyar tanárnő vezethetné be a gyerekeket a színház világába, majd ha eljönnek a sepsiszentgyörgyi előadásokra, akkor utána tudnak biztosítani olyan szakembert, aki a művet elmagyarázza, ezáltal is segítve, hogy megértsék és megszeressék a színházat, és vele együtt a minőségi, olykor nehezebb darabokat is. Tovább ajánlotta a kézdivásárhelyi színházat, az M Stúdiót, a Háromszéki Néptánegyüttest, a Sepsiszentgyörgyi Bábszínházat, mint meghívható előadókat.

Az ifjúsági szervezetek szintjén ugyancsak lehetőség van partnerkapcsolatokra, amelyek által közös eseményekre lehet pályázni, viszont itt szóba jöttek a Brassó megyei diáktanácsok, egyetmista szervezetek és a Kovászna megyei ifjúsági szervezetek találkozója, ahol esély lenne a közös programok, pályázatok kitalálására.
Imre István arra is kitért, hogy ne csak eseményekben és rendezvényekben gondolkodjanak a Cenk alatti város szervezetei, hanem esetleg képzésekben is. Gondolt itt, azokra a pedagógusokra, akik esetleg táncokat tanítanának itt Brassóban, akkor Sepsiszentgyörgyről lehetne küldeni szakképzett néptáncoktatókat, akik másféle táncokat is megtanítanának a brassói néptánckedvelőknek, akár tánctáborokra elhívni a brassóiakat. Az igazgató úgy gondolja, hogy ha brassói szakembereket képeznének akár Kovászna megyében, akkor helyileg lenne olyan személy, aki előadásokat tudjon összetenni a helyi közönség számára, nem lenne szükség távolabbról érkező meghívottakra. Néptáncsoportok esetében felmerült, hogy partnerszervezetet lehet találni ahhoz is, hogy közösen népviseletre vagy bármi másra pályázzanak.

A találkozó legfontosabb eredménye, hogy a vendégek felkérték a brassóiakat, hogy minden szervezet maga tisztázza le, foglalja össze azokat az eseményeket, amelyek esetében támogatást igényel, továbbá pontosítsa az esemény dátumát, helyszínét, felelősét, és kiemelten azt, hogy mit igényelnek, milyen segítséget szeretnének kapni. Ezeket egyszerűen összefoglalva el kell küldeni a kisscsilla@kvmt.ro címre január 23., hétfő 16 óráig, illetve ha kérdésük van, hívják a 0733009016-os telefonszámon Kiss Csillát, a programfelelőst.
A beküldéseket követően megnézik, hogy miben és kiknek tudnak segíteni, majd az illető személyeket meghívják a január 28-án Árkoson szervezendő találkozra, ahol már konkrét tervezésre készülnek, azaz a cél, hogy összeálljon a 2017-es eseménynaptár, amelyben helyet kapnak a barssói vonatkozású tervek is.
Kovászna Megye Tanácsánál márciusban írják ki a pályázatokat, így a júniustól kezdődő programokat tudják finanszírozni.

További részletek a találkozóról: Bardócz Péter, a Brassói Magyar Közösség facebook csoport tagjának részletes összefoglalóját elolvashatják a csoportban.