Az RMDSZ idén 15. alkalommal díjazza azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában. Az Ezüstfenyő-díjat először 2002-ben adták át. Kelemen Hunor szövetségi elnök 29 személyt és egy intézményt díjazott 2017. január 28-án, Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt.

A Szövetség 2016-os Ezüstfenyő-díjazottja Brassó megyéből Petki Pál, az Áprily Lajos Főgimnázium volt igazgatója.

Petki Pál 1956 szeptemberében született a Kovászna megyei Gidófalván. A rendszerváltás után a brassói magyar oktatás egyik kulcsfigurájává vált azáltal, hogy az Áprily Lajos Főgimnázium igazgatójaként tevékenykedett az elmúlt 15 évben. 2016 őszén köszönt le tisztségéből.

Petki Pál filozófia, logika és érveléstan tanár 1990 és 1994 között volt először az Áprily Lajos Gimnázium igazgatója, majd 2002 szeptember elsejétől újra vállalta a feladatot. Nagy szerepe volt abban, hogy az Áprily Lajos iskola épületeit sikerült teljesen felújítani, illetve abban, hogy az RMDSZ-szel közösen sikerült a középiskolából egy önálló magyar főgimnáziumot létrehozni.
2003 szeptemberében az RMDSZ által kötött egyezménynek köszönhetően örömmel vehették birtokba a mai főgimnázium felújított épületét. 2004-ben Petki Pál és Markó Béla leplezték le azt a névtáblát, amely jelzi: az egykori Római Katolikus Főgimnázium épületében működő önálló magyar középiskola ismét főgimnáziumi minősítést szerzett. Mind az iskola területi önállósodása, mind a főgimnáziumi státusz megszerzése fontos mozzanat az iskola történetében.
Petki Pál mindvégig kitartással és kemény munkával állt a főgimnázium ügye mellé, és partnerként tudott együttműködni a Szövetséggel.

Egy szigorú igazgatót és tanárt, egyben egy született pedagógust, egy jó szakembert ismerhettünk meg személyében. A magyar főgimnázium vezetőjeként többször felszólalt, így jó szónoki képességeit, műveltségét és intelligenciáját is többször megmutatta. Szellemi erőt sugároz, kiegyensúlyozott, egyenes ember. Munkájában tisztességességéről és következetességéről tett tanúságot.