Ünnepi búcsús szentmisén hirdetett igét a lemhényi Sánta Pál római katolikus plébános november 19-én a kőhalom állomási Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templomban. Ambrus Izabella képviselőjelölt együtt ünnepelt a helyi közösséggel, majd találkozón beszélgetett egyházképviselőkkel, tanácsosokkal.

Az esemény házigazdája Ráduly István, kőhalmi római katolikus plébános volt. Az ünnepi szentmisét követően Ambrus Izabella képviselőjelölt találkozott Szegedi László református esperessel, Kunos Lajos, székelyzsombori evangélikus lelkésszel, a két kőhalmi RMDSZ-es tanácsossal, az RMDSZ helyi vezetőségével, valamint Szabó Levente, alsórákosi helyi tanácsossal. Ambrus Izabella bemutatkozójába elmondta: „ezidáig nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoztam, azaz olyan kisebbségvédelmi pert is nyertünk, mint a himnusz per, amely során elértük, hogy ne kövessenek el jogsértést a magyarokkal szemben. Munkám során továbbra is felveszem a harcot az anyanyelvhasználat akadályozásával szemben. Ügyvédként tapasztalatot szereztem a kisebbségvédelem terén, és szeretném ezt a tudást magyar közösségünk szolgálatába állítani.”

Az oktatás terén kifejtett tevékenységéről és céljairól is beszélt: „a gyermekközpontú, minőségi oktatás biztosítását ugyancsak fontosnak tartom. Az elmúlt időszakban önkéntesen segítettem az Áprily Lajos Főgimnáziumnak a pályázatírásban. Itt sikeres volt az iskolabusz-pályázatunk, továbbá ugyancsak pályázati úton számítógépeket sikerült nyerni az iskolának. Ahogy eddig, ezután is szerepet vállalok a helyi minőségi oktatás biztosításában.”

A képviselőjelölt tájékoztatta az egyházképviselőket a Megyei Tanácshoz leadható idei és jövő évi támogatási lehetőségekről. A lelkészek ismertették a Kőhalom környéki gyülekezet helyzetét, és a Szegedi László által működtetett szórványkollégium helyzetét.

A találkozó során kiderült, hogy Kőhalom határában is eltávolították a háromnyelvű helységnévtáblát. Ambrus Izabella ígéretet tett, hogy megpróbálja visszaállíttatni, ahogy a bodolai esetben is azt megtette.

Ambrus Izabella képviselőjelölt

RÖVID BEMUTATKOZÓ