November 17-én két érdekes program közül is választhatott a brassói közönség: dr. Jitianu Liviu Egyház és politika című előadását hallgathatták az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, illetve Nagy Benedek, egykori parlamenti képviselő könyvbemutatójára került or a Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközsg dísztermében. A csütörtöki programokon Brassó megyei képviselőjelöltjeink is részt vettek.

A kilencvenes évek Romániájáról, a magyarság parlamenti küzdelmeiről beszélt könyvbemutatóján Nagy Benedek, egykori parlamenti képviselő az Egyenes Beszéd sorozat újabb alkalmán. A beszélgetést Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője moderálta, illetve Koszta István, evangélikus lelkész volt a házigazda.

Nagy Benedek kifejezte tiszteletét a brassói magyarokkal szemben, és el is mondta, hogy miért teszi: „mikor ingáztam Csíkszeredából Bukarestbe, először Brassó bejáratánál láttam háromnyelvű helységnévtáblát, Brașov, Kronstadt, Brassó – ez a kis magyar közösség képes volt ezt elérni.” Továbbá beszámolt parlamenti képviselői tapasztalatairól, bevallva, hogy bemutatott könyvének egy százaléka sem az ő érdeme, hiszen ez az első mandátuma alatt történtekről számol be és objektivitásra törekszik. Mint megtudtuk, neki köszönhető a magyar történelem tantárgy bevezetése a tanügyi törvénybe, emellett templomok építésére, felújítására sikerült támogatást szerezzen, többek közt Brassónak is. Nagy Benedek, egykori parlamenti képviselő így nyilatkozott: „Megkaptam a legnagyobb kitüntetést a román államtól: megvádolták alaptalanul a lányom, Horváth Annát.”

„Koromtól fogva nem éltem át mindazt, amiről Nagy Benedek beszél, viszont első kézből hallva más idők tapasztalatait, mindig megható. Ahogy elhangzott, az ember, amikor megöregszik, az unokák neki szegezik a kérdés, mit tettünk életünk során. Mi, fiatalok példát kell tudjunk venni politikai elődeinktől. Ha Brassó megyének újra lesz parlamenti képviselője, akkor ugyanilyen meggyőződéssel és elkötelezettséggel kell tovább vinnie a munkát.” – szólt hozzá Mikes Melinda képviselőjelölt, az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezetének elnöke.

A főgimnázium dísztermében dr. Jitianu Liviu, kolozsvári egyetemi tanár számos kérdést vetett fel az egyház és politika kapcsán. Folyamatosan fenntartotta a jelenlévők figyelmét a magával ragadó stílusa, így nem meglepő, hogy előadásaira nagy érdeklődéssel sokan visszajárnak. Az egyház gazdasági és politikai ügyekben való szerepvállalásáról elmondta, hogy nem lehetünk a döntések elszenvedői, és nem állíthatjuk azt, hogy az egyház nem politizál. Elmondása szerint a kormány és az egyház együtt kéne dolgozzon egy közös jövőképen, ami fele el is indul. Az előadáson elhangzottak arra is intenek, hogy ne szűnjünk meg a megoldásokat keresni. Téma volt az RMDSZ autonómiatervezete, a transzilvanizmus és sok más, amit nem leírni, hanem meghallgatni kell magától az előadótól. Ajánljuk figyelmükbe a Pax Romana által szervezett rendezvényeket, ahol ilyen és ehhez hasonló programokon vehetnek részt!
Az eseményen jelen volt Ambrus Izabella, a Brassó megyei magyarok képviselőjelöltje is.