A RMDSZ idén felfrissült erővel vág neki a december 11-ei parlamenti választásoknak. A tapasztalt képviselők munkáját kiegészítik az akaraterős, jól felkészült fiatal jelöltek, megfontolt női jelöltek munkája. A Szövetség erősíteni akarja a közösség szolgálatát, nagyobb részt akar vállalni a társadalomszervezésben – ezek a megújulás legfontosabb elemei.
Közösségünknek olyan parlamenti képviselőre van szüksége, aki a magyar ügy elkötelezettje, aki hozzáértő és párbeszédre törekszik. Adottak a célok, és adott a lehetőség – kell hozzá egy erős csapat. Ennek a képviselői csapatnak a tagja kíván lenni Ambrus Izabella jogász, jelenleg Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Ambrus Izabella ügyvédként dolgozott mindaddig, amíg az idei önkormányzati választásokat követően az eredményes politikai egyezkedéseknek köszönhetően a Brassó Megyei Tanács alelnöke nem lett. Az RMDSZ életében már 2000-től jelen van, azóta sikerült elindítsa az ingyenes jogsegélyszolgálatot, ahol segít a magyaroknak az őket érő jogsérelmek elleni fellépésben. A megyei szervezet egyik alelnökeként, a Nőszervezet tagjaként sikerült még inkább bekapcsolódjon a közösségi munkába.

Szakmai tapasztalatairól és a kisebbségi jogok védelméért tett lépéseiről a következőképp nyilatkozott: „ezidáig nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoztam, azaz olyan kisebbségvédelmi pert is nyertünk, mint a himnusz per, amely során elértük, hogy ne kövessenek el jogsértést a magyarokkal szemben. Munkám során továbbra is felveszem a harcot az anyanyelvhasználat akadályozásával szemben. Ügyvédként tapasztalatot szereztem a kisebbségvédelem terén, és szeretném ezt a tudást magyar közösségünk szolgálatába állítani.”

Az oktatás terén kifejtett tevékenységéről és céljairól is beszélt: „a gyermekközpontú, minőségi oktatás biztosítását ugyancsak fontosnak tartom. Az elmúlt időszakban önkéntesen segítettem az Áprily Lajos Főgimnáziumnak a pályázatírásban. Itt sikeres volt az iskolabusz-pályázatunk, továbbá ugyancsak pályázati úton számítógépeket sikerült nyerni az iskolának. A szülői bizottságban egy jó csapat alakult ki, akikkel újabb projekteken gondolkodunk. Ahogy eddig, ezután is szerepet vállalok a helyi minőségi oktatás biztosításában.”

Kérdésre válaszolva:

Mi az indíttatása? Mi az Ön történet, ami a közélet fele irányította?

„Mindig is szerettem önkéntes munkát végezni, szeretek segíteni az embereknek. A jogsegélyszolgálat volt az első alkalom, majd utána megkerestek az egyházak részéről is, akiknek ugyancsak besegítek kisebbségvédelmi, jogi kérdésekben. Majd jött az iskola, a szülői bizottság, a pályázatok. Számomra a közösségért végzett önkéntes munka nagyon fontos. Az önkéntességből hivatás lett, és ezáltal az ügyek, amiért bátran és elhivatottan tudok tenni, mind kötődnek a magyar közösség ügyeihez.”

Hogyan látja magát 4 év múlva?

„Pozitívan gondolok előre – nem tehetünk másképp. Olyan újításokért fogok dolgozni, amelyek a Brassó megyei magyar közösséget viszik előre és biztonságos jövőt biztosít számukra. Szórvány megyénknek az elmúlt négy évben nem volt képviselője, most – jó eredmény esetén – lesz. Minden erőmmel azon leszek, hogy magyarjaink bízzanak képviselőjükben és bátran forduljanak hozzá. A magyar ügyek iránti elköteleződésből fogok cselekedni, értékeinket és érdekeinket bátran fogom képviselni.”