A brassói magyar egyházközségek vezetőivel találkozott november 9-én Ambrus Izabella képviselőjelölt, Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök és Barabás László, Brassó magyar alpolgármestere.

Kovács Attila felkérésére válaszolva, Koszta István evangélikus lelkész házigazdaként fogadta a lelkészeket az RMDSZ által elindított harmadik találkozón, a Brassói Evangéliku-Lutheránus Egyházközség dísztermében. Előző kettőt Csibi József római katolikus plébános és Ménessy Miklós református lelkész segítségével sikerült megrendezni.

A magyar egyházak képviselői nagy számban megjelentek, akiket Kovács Attila, a találkozók kezdeményezőjeként köszöntötte, és elmondta: „az időszakosan megszervezett találkozóink elengedhetetlenek. Úgy gondolom, hogy mindannyian megéreztük ezek szükségét és hozadékát, ezért is nagy a részvétel. A december 11-ei parlamenti választások hasonlóképp fontosak a magyar közösség jövőjére nézve, ezért is fogja bemutatni céljainkat a Brassó megyei magyarok képviselőjelölte, Ambrus Izabella.”

„Közösségünknek újra képviselője kell legyen a parlamentben. A jelöltlistákon sok új, fiatal személy van, akik szakmai tudásában mind bízhatunk. Kitűztük céljainkat és egy erős, megújult csapattal fogunk mindezért dolgozni.” – tette hozzá Kovács.

Építő párbeszéd alakult ki az egyházakat érintő problémák, igények és támogatási lehetőségek kapcsán.

Barabás László alpolgármester tájékoztatta a helyi lehetőségekről, illetve a helyi önkormányzat jelenlegi korlátozott és lelassult működéséről, amely az egyházak által elindítottakra is hatással lesz.

Ambrus Izabella képviselőjelölt, jelenleg a Brassó Megyei Tanács alelnöke a megyei lehetőségekről, a 2017-es, egyházakra vonatkozó költségvetésről, pályázati kiírásokról beszélt, továbbá ismertette a kisebbségvédelmi és oktatásügyi törekvéseit.

„A kisebbségünk védelméért és a minőségi magyar oktatásért akarok dolgozni. Az elmúlt négy évben nem volt képviselőnk – ez jelentős kimaradás. Olyan otthont akarok, ahol minden magyar gyermek színvonalas iskolában tanulhat anyanyelvén, és ahol kisebbségeink jogait tiszteletben tartják. Jogi tapasztalaimból tudom, hogy képviselőként még többet tudok tenni a Brassó megyei magyarokért.” – emelte ki Ambrus.

Számos kérdés merült fel a találkozón, amelyekre a Szövetség tisztségviselői, vagy a jelenlévők sikerült választ adjanak, vagy irányt mutassanak. Egyetértettek abban, hogy a Brassó megyei magyarok javára válik az, ha a parlamentben lesz képviselője. Ugyancsak egyhangúan jó lépésnek tartották azt, hogy magyar alpolgármestere lett Brassónak, jelezték, érezhető a változás. Osztoztak abban a véleményben, hogy egy kisebbségvédelmi szakemberre ténylegesen szükség van, így támogatják a megyei magyarság jelöltjének, Ambrus Izabella indulását.

Ambrus Izabella képviselőjelölt

RÖVID BEMUTATKOZÓ