Az RMDSZ és az EMNP sikerült megegyezzen Brassó megyében, ennek értelmében Toró Tamás a brassói tanácsosjelölt az EMNP részéről. Jelöltségéről és terveiről kérdeztük.

Milyen gondolatokkal indul a választásokon?

A tenni akarás gondolatával indulok. A brassói magyar közösségért nem csak civil, hanem politikai eszközökkel is tenni lehet. A politika egy eszköz, ami rendelkezésünkre áll, hogy a magyar érdekekért harcolni tudjunk. Példaként említhetem, hogy a brassói magyar napokat már politikusi tevékenységem előtt szerveztem, de sokszor nem elég a civil eszköztár, mivel a politikai eszközök segítségével még inkább eredményes az érdekérvényesítés.

Mióta tevékenykedik a közéletben és mit? Mely szakmai tapasztalatait hasznosítaná városi tanácsosként?

Több mint tíz éve aktív részese vagyok a közéletnek. Az első öt évben a civil vonal volt hangsúlyban, illetve az elmúlt öt évben a politikai, közéleti tevékenységem volt túlsúlyban. Tíz évvel ezelőtt indítottunk el különböző kulturális rendezvénysorozatokat, a Hamvas Béla borklubot, honismereti biciklitúrákat szerveztünk, ez később folytatódott a Brassói Magyar Napok szervezésével, aminek ötletgazdája és főszervezője vagyok. A magyar napok Dél-Erdély legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát, és egyben Brassó város egyik legfontosabb kulturális eseménysorozata.

Az oktatás és az ifjúságnevelés terén 15 éves tapasztalatom van. Pedagógusként és intézményvezetőként is rengeteget tevékenykedtem: tanítottam a Fóti Ökomenikus Gimnáziumban is 5 évet, illetve a budapesti Regnum Katolikus Iskolának voltam oktatója, aligazgatója és igazgatója is. A székelyudvarhelyi Septimia Szabadidőközpontban működő Delfin Sportklub tulajdonosa voltam, illetve én alapítottam a Brassói Magyar Futóklubot. Az Inter Sportegyesület elnöke és a Gödöllői Góliát Sportegyesület szakmai koordinátora is voltam. A Brassói Korona Sportegyesület Úszószakosztálya az én kezdeményezésemre jött létre, ahol elnökként és az egyesület igazgatói tanács tagjaként tevékenykedek.
Az elmúlt 4 évben az én vezetésemmel dolgoztunk ki Brassó város kulturális stratégiáján belül a magyar vonalat, amely a kulturális programok és infrastruktúrahálózat bővítéséről szól. Elkezdtem előkészíteni az ötletet, miszerint legyen magyar színházi tagozat Brassóban.

Jó szervezőkészséggel, kommunikációs képességgel, problémamegoldó készséggel dolgoztam a tervek kivitelezésén. Az emberekkel való aktív kapcsolattartás és a csapatmunka híve vagyok, hiszen munkáim mindegyike együttműködést igényelt az emberekkel, szervezetekkel.
Úgy gondolom, hogy ezeket a tapasztalatokat át tudnám ültetni a mindennapi önkormányzati munkám tevékenységeibe.

Minek köszönhető jelöltsége?

Eddigi aktivitásom szerint megalapozottnak érzem az indulást, illetve a civil szféra, egyházak részéről sok bíztatást kaptam. Számos program van, amit elkezdtem és folytatni szeretnék. Mivel a nemzeti egység oldalán állok, ezért a nemzeti tanács és a néppárt részéről is felkértek, hogy vállaljam a jelöltséget. A nemzeti összefogás csak Brassó megyében történt meg.

Milyen tervei vannak a jövőt tekintve, ha tanácsos lesz?

Az elindított programokat folytatni kell: kulturális és sportrendezvényeket meg kell tudjuk őrizni. A projektek fenntartása mellett újakat kell kitalálni. Azon leszek, hogy tovább folytatódjanak a magyar napok, a hoki-szakosztály, hogy tovább tudjuk támogatni, fejleszteni a brassói magyar napok rendezvénysorozatot, tovább tudjuk vinni a magyar színházi tagozat gondolatát.
A magyar oktatási intézményeket meg kell tudjuk tartani. A 15-ös iskolánál elértük, hogy legyen sportcsarnok. Most azon dolgozunk, hogy a magyar tagozat épületénél történjenek meg a fejlesztések annak érdekében, hogy jó körülmények között tanulhassanak. Jelen pillanatban nem létezik, de célnak tekintem azt, hogy a városi tanács is pénzügyi alapokból segítse a történelmi egyházakat.

Melyek azok a személyes jellemzői, amelyeket kamatoztatni tud?

Tele vagyok pozitív energiával, ötletekkel, és a közösséggel való törődés vezet. Fontosnak tartom, hogy Erdély délkeleti településein, szórvány vidékeken olyan erős magyar képviseletünk legyen, amely képes őrizni a magyar nyelvterület keleti bástyáit. Ezért mindent megpróbálok megtenni. Ezért fontos, hogy energikus, elhivatott, nemzetben gondolkodó képviselőink legyenek az önkormányzatokban.

Üzenne valamit a brassói magyaroknak?

Az üzenetem az, hogy az elmúlt 4 év sikereit akkor tudjuk megőrizni, tovább vinni, ha minél nagyobb létszámban elmegyünk a magyar jelöltekre szavazni. Mindannyiunk érdeke, hogy minél erősebb, markánsabb és sokrétűbb legyen a brassói magyarok képviselete. Minél többen megyünk el szavazni, minél nagyobb erőt mutatunk fel, annál több mindent el tudunk érni.

A Brassó városi és megyei tanácsosjelöltjeink, polgármesterjelöltjeink rövid bemutatkozóját ide kattintva tekinthetik meg.