A Brassó városi és megyei jelöltek május 24-én részt vettek a Pro Invest Egyesült által szervezett kerekasztal-beszélgetése. Kovács Attila, megyei tanácsosjelölt és Tóásó Imelda, Barabás László, illetve Toró Tamás brassói tanácsosjelöltek vettek részt az RMDSZ részéről a többi pártok képviselete mellett.

A Merre tovább Brassó? című kerekasztal-beszélgetés témája a megye és a város költségvetése, a turizmus és kultúra köré épült. Ezek kapcsán a megyéről szóló beszélgetésen hét párt, valamint a városról szóló beszélgetésen tizenkét párt képviselői ismertették álláspontjukat.

Tóásó Imelda, a Brassó városi tanácsosjelölt-lista vezetője Brassó régiós húzóerejét, és az ebben nagy szerepet játszó repülőtér fontosságát hangsúlyozta: „A térség csak úgy tud fejlődni, ha megteremtjük a szükséges feltételeket a helyi és külföldi beruházások számára, és ehhez elengedetlen a megfelelő infrastruktúra: autópályák, repülőtér. Főként olyan beruházásokat kell támogatni a megye és a régió szintjén, amelyek magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenységekhez kapcsolódnak (pl. IT, szoftverkészítés), csakis így lehet a jövedelmeket és az életszínvonalat emelni.” A kulturális kérdések kapcsán elmondta: „Bármilyen területen próbálunk megoldásokat találni a felmerülő problémákra, minden esetben figyelembe kell vegyük a szakértők, szakértői csoportok, az illető szakterületen tevékenykedők véleményét, konzultálnunk kell velük.” Felhívta a figyelmet arra a nyílt levélre, amelyet egy brassói kulturális intézményeket és civil szervezeteket tömörítő egyesület intézett az önkormányzati jelöltek felé, amelyben a város kulturális életéről adnak helyzetjelentést (egy felmérés alapján) és javaslatokat is tesznek a felmerült problémák kapcsán. A nyílt levélre az egyesülethez semmilyen reakció nem érkezett a címzettektől. „Egy városi tanácsos szakemberekkel kell tudjon konzultálni a felmerülő kérdések kapcsán, be kell vonni őket a döntésekbe. Azért kell magyar jelöltjeinkre szavazzunk, hogy ezekbe a döntésekbe a magyar közösségnek is legyen beleszólása.” – emelte ki a Brassó városi tanácsosjelölt.

Toró Tamás, Brassó városi tanácsosjelölt a helyi költségvetés témája kapcsán kifejtette, hogy az önkormányzatoknak nagyon korlátolt a mozgástere, hiszen Bukarestből döntik el, hogy a befizetett adókból mennyit oszt vissza az ország településeinek. „A turizmus terén figyelembe kell venni a város sokszínűségét, többnyelvűségét. Ez Brassó erőssége. A kultúra terén is meg kell mutassuk: a múzeumtárgyak feliratozásától kezdve a szuvenírekig mindenhol meg kéne jelenjen a három nyelv. A multikulturalitás ne csak szlogenek szintjén létezzen. Mutassuk meg, hogy toleráns város Brassó, például azzal, hogy minél hamarabb beindítjuk a színház magyar tagozatát. Szavazatainkkal ezeket a törekvéseket támogatjuk.” – mondta el a városi tanácsosi lista harmadik helyén szereplő jelölt.

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke a megyei kérdésekről szóló beszélgetésen szólalt fel. „Brassó nagyon sokat veszít azzal, hogy még nem készült el a repülőtér. A megyei tanács alelnökeként teljes meggyőződéssel indítottuk el a projektet. A Beselcin patak környékén elterveztük az árvízvédelmi munkálatokat, és azóta is csak ez a konkrét terv létezik, évek óta nem történt más előrelépés. Akkor Barabás László, a Brassó Megyei Vízügyi Igazgatóság vezetőjeként felvállalta ezt a projektet, melynek kivitelezését az Olt-medencei Vízügyi Igazgatóság, Megyei Tanács és a kormányon levő RMDSZ-es tisztségviselők együttműködése biztosította. Ez egy jelentős eredmény a repülőtér ügyében.” – ismertette a repülőtérről szóló előzményeket. Folytatva, elmondta: „nem csak Brassónak, hanem a környező megyéknek is érdekük a repülőtér megvalósítása. Kovászna megyéből Antal Árpád már jelezte, hogy a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal 3 millió euróval tud hozzájárulni a költségekhez.” A repülőtéren kívül kiemelte, hogy autópályákra van szükség Brassó-Bukarest között, de hasonlóképp fontos lenne a nyugat fele vezető autópálya is, amely összeköti Brassót az ország nyugati részével, továbbá Európa nyugati országaival. „Az RMDSZ jelöltjeinknek megalapozott elképzeléseik és konkrét terveik vannak. Lehet nagyokat mondani, de a megvalósításhoz erő és partnerek kellenek. A legfontosabb partner a közösség. Ezért úgy gondoljuk, hogy az RMDSZ-re leadott szavazatok nem vesznek el, hiszen ezek alapot biztosítanak a közérdeket szolgáló tervek megvalósításához.” – zárta felszólalását a megyei elnök.