Az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke, Kovács Attila nyilatkozik a június 5-ei helyhatósági választások kapcsán.

A választási kampány szabályai megváltoztak, kedvez-e ez az RMDSZ-nek?

Az RMDSZ legfőbb feladata ma ismét a közösség megvédése, az érdekérvényesítés, egy biztonságot nyújtó életszínvonal megteremtése a romániai magyarság számára. Kiállni, képviselni, kiharcolni – ezek az irányelvek vezérlik a szövetség munkáját az elkövetkező időszakban.
A jelenlegi választási kampány, bár nem annyira látványos, a megszorító törvényes előírások miatt, mégis elmondható, hogy számunkra kedvez. A tömbház-méretű arcképek harcában eddig sem tudtuk felvenni a versenyt a román pártokkal, a megszorító intézkedések ebből a szempontból egyenlőbb esélyeket biztosítanak számunkra. A kapcsolattartás választóinkkal folyamatos volt, négy éven keresztül dolgoztunk közösségünkért, nem csak most a kampányban. Szemléletes, ha példaként a folyamatosan működő jogsegélyszolgálatot emelem ki, amely heti rendszerességgel zajlik a székházunkban. Közel 5000 embernek nyújtottunk jogi kérdésekben támogatást az elmúlt négy évben.

Milyen célokkal indult az RMDSZ? Van-e összefogás?

Célunk, hogy a demográfiai arányunknak megfelelő 6-7 százalékos eredményt érjünk el a választásokon. Ez az arány eddig számunkra két Brassó városi és két megyei önkormányzati képviselői helyet biztosított. Négy évvel ezelőtt 77 szavazaton múlott a harmadik megyei tanácsosi hely megszerzése, azonban akkor nagyon magas volt a választási részvétel. Idén reméljük sikerül a harmadik helyet is megszerezni.
A jelenlegi kampány a biztonság fogalma köré épül. A nemzetközi helyzet miatt is életfontosságú lett a biztonság kérdése mindenki számára. A közösségünk számára még hangsúlyosabb lett a biztonság igénye ugyanis az elmúlt időszakban erősödött a kilencvenes évekre jellemző magyarellenes hangulat. Ez a hangulat veszélyezteti az elmúlt 27 éves munkánk eredményét. A biztonság kérdésének elérését tűztük ki célul különféle irányvonalakban, mint kultúra, oktatás, helyi közösségek fejlesztése, jogérvényesítés.
Megyei szinten sikerült összefogni. Az EMNP képviselője, az EMNP elnöke, Toró Tamás a városi tanácsosi listánk harmadik helyén van. Az összefogás igényét a civil szervezetek, egyházak képviselői is megfogalmazták, akikkel még a listák összeállítása előtt folyamatosan konzultáltunk, kikértük véleményüket. Egységes javaslat született erre a felállásra vonatkozóan, ezt mi be is tartottuk. Sikerült Tatrangon is összefognunk, itt a 6-ik helyen, Bodolán a 3-ik helyen van EMNP-jelölt a listáinkon. Idén nagy esély van arra, hogy Négyfaluban és Bodolán is legyen polgármesterünk, továbbá Tatrangon, Rákoson, Ürmösön és Apácán is szeretnénk megőrizni a polgármesteri tisztséget.
Négyfaluban a jelenlegi alpolgármesterünk Géczi Gellért az elmúlt években kifejtett tevékenységével sok helyi román embert is sikerült meggyőzzön munkája hatékonyságáról, így nem csak magyar szavazatokra számíthatunk. Reményeink szerint a demográfiai arányunkon felüli eredményt tudunk itt elérni.

Általános igény volt az összefogás mellett a megújulás is. Sikerült-e új személyeket bevonni?

Nálunk nem csak üres szólam a megújulás, nem csak beszélünk róla. Nekünk sikerült megújulni, új emberek vannak a listáinkon, nők is. Tóásó Imelda a városi RMDSZ elnöke a városi tanácsosi lista vezetője. Ez premier a brassói politikai színtéren.
Barabás László városi tanácsosjelölt jól ismeri a helyi adminisztrációt, a dekoncentrált intézmények működését, ő a második a listánkon.
Az esélyes megyei tanácsosjelöltek között ott van a tehetséges és fiatal Ambrus Izabella ügyvéd, aki az ingyenes jogsegélyszolgálat éltetője Nádudvary György mellett.
Én is ott vagyok a megyei tanácsosi listán, de megyei elnökként kötelességemnek érzem, hogy új embereket hozzak a szervezetbe, akik majd kivehetik a részüket a közösségi munkából.

A választások után is van élet. Hogyan látja az RMDSZ tevékenységét június 5-e után?
Jelenleg a legfontosabb az, hogy június 5-én jó eredményt érjünk el, megőrizzük a képviseletünket. Emellett cél, hogy a jelenlegi önkormányzati tisztségek mellett újakat is szerezzünk. A választások után pedig az önkormányzatok vezetésben, tárgyalások során kell jó eredményeket elérjünk. Az elkövetkező években pedig tovább kell folytassuk az elkezdett munkát a megyei önkormányzatban. Ambrus Károly megyei tanácsosunk, a Megyei Kulturális Bizottság elnökeként jó munkát végzett az önkormányzatban, az ő munkáját tovább kell vigyük. Természetesen aktív szerepet kell vállaljunk a megyei fejlesztések terén is.

Június 5-én szavazzanak bizalommal magyar jelöltjeinkre, hiszen ők azok, akik képviselni tudják közösségünket, akik kiállnak értünk, akik kiharcolják a magyarok jogait!

A Brassó városi és megyei tanácsosjelöltek, polgármesterjelöltek rövid bemutatkozóját ide kattintva tekintheti meg.