Brassói egyházképviselőkkel találkoztak az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének megyei és városi jelöltjei május 18-án, szerdán a Reménység Házában. A magyar egyházak képviselői a június 5-i választás kapcsán kiemelték, a magyar érdekképviseletet a helyi és a megyei önkormányzatokban csak akkor lehet megtartani, ha minél többen elmennek szavazni és a magyar jelölteket választják.

Kovács Attila, a megyei szervezet elnöke, tanácsosjelölt elmondta: „az RMDSZ kezdeményezését követően, az első beszélgetésen az egyházképviselők jelezték igényüket a további, folyamatos konzultáció megszervezésére, így folytatódik a rendszeres találkozók sora. Az egyházakkal való megbeszélések különös jelentőséggel bírnak, hiszen egyházaink vezetői egyben a szórvány magyar közösségeinek képviselői is.”

Az RMDSZ Brassó Városi Szervezetének elnöke, a városi tanácsosi lista vezetője Tóásó Imelda. Eddigi munkásságáról, nőszervezeti tevékenységéről, projektmenedzseri és fejlesztési intézményvezetői, illetve pályázatírásban szerzett tapasztalatáról mesélt. Jelöltsége kapcsán elmondta: „hiszek abban, hogy a nőknek helyük, szerepük és feladatuk van a közösségi élet formálásában. Kétgyermekes édesanyaként számomra fontos, hogy Brassóban adott legyen minden olyan feltétel, amelynek köszönhetően a magyar családok magyar gyermekeket nevelhetnek fel, akik büszkén vállalják identitásukat. Úgy érzem, a közösségért felelősséggel és hozzáértéssel végzett munka – lelkesedéssel kiegészülve – jó recept arra, hogy otthonunkat gyermekeinknek is tetsző környezetté alakítsuk. Felelősséget vállalni a gyermekeimért, családomért, közösségemért – erre vállalkoztam a jelöltség által.”

Barabás László, a Brassó Megyei Vízügyi Igazgatóságának igazgatója, városi tanácsosjelölt szakmai tapasztalatairól, céljairól számolt be. „Az RMDSZ megalakulása óta, intézményvezetői munkásságom során mindig támogattam és segítettem a Szövetség törekvéseit. Úgy gondolom, hogy elérkezett az ideje annak, hogy többet tegyek a közösségért, és erre városi tanácsosként számtalan lehetőség van. A Brassó városi önkormányzatban szakemberekre van szükség, hogy a specifikus problémákra szakértői válaszokat és megoldásokat adhassunk. Célom képviselni a magyar közösséget, szakmai tudásommal eredményessé tenni az önkormányzatban hozott döntéseket. Fontosnak tartom a helyi vállalkozók támogatását, illetve az RMDSZ kommunikációjának javítását azért, hogy eredményeinkről bátrabban beszámolhassunk.”

Ambrus Izabella jogász megyei tanácsosjelöltként mutatkozott be. „A négy éve működő, heti rendszerességgel tartott ingyenes jogsegélyszolgálat során tapasztalt problémák közt számos olyan van, amelyeket a megyei vagy városi tanács orvosolni tud. Pontosan ezért tartom fontosnak, hogy képviselőink ott legyenek az önkormányzatokban. Ügyvédként tapasztalatot szereztem a kisebbségvédelem terén, és szeretném ezt a tudást magyar közösségünk szolgálatába állítani. Úgy gondolom, hogy a színvonalas magyar iskola és oktatás biztosítása az elsődleges célok egyike, melyhez szakmai tudásommal szeretnék hozzájárulni.” – ismertette tapasztalatait és céljait az ügyvédnő.

Ahogy az egyházakkal való első konzultáción is jelezték az egyházképviselők, sikerült megegyezni az EMNP-vel, és elfogadták a felajánlott harmadik helyet a városi listán, így Toró Tamás a brassói tanácsosjelölt az EMNP részéről.
Toró Tamás kiemelte, hogy az elmúlt négy évben az összefogásnak voltak nehézségei, de eredményei is. A következőképp véleményezte az összefogást: „Brassó megyében a két magyar párt újra összefogott, hogy közös erővel szólítsuk meg a magyarokat az erős képviselet megtartása érdekében.” Folytatva, terveiről beszélt: „önkormányzati képviselőként az elmúlt négy évben többek közt a kultúra és a sport terén sikerült eredményeket elérni, képviselve a magyar közösséget. Városi tanácsosként folytatni, gyarapítani és bővíteni szeretném tevékenységeimet.”

A bemutatkozókat követően a június 5-ei választások fontosságáról, a magyarság érdekvédelmét felvállaló magyar egyházak szerepéről folyt a beszélgetés. Egyetértettek abban, hogy fontos cél, hogy minden magyarhoz – fiatalhoz, középkorúhoz, idősebbhez, azokhoz is, akik nem mozdultak ki otthonaikból – eljussanak a jelöltek bemutatkozói és a választásokkal kapcsolatos információk.
Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője javaslatokat tett arra, hogy az érdekképviseleti vezetők hogyan erősíthetik meg a szövetség és a közösség közti kapcsolatot.
Ambrus Károly, RMDSZ-es megyei tanácsos és a Megyei Kulturális Bizottság elnöke a megye kulturális életében vállalt jelentős szerepet. A találkozón véleményezte az elhangzottakat: „ma nehéz összehozni a magyarságot, viszont a rendezvényeken mégis esély van erre. Ezért fontos, hogy a magyar civil, ifjúsági, egyházi rendezvényeket támogassuk és összehangoltan szervezzük meg, mind felvállalva a népszerűsítést.”

A beszélgetés zárásaként szó esett a rendezvények összehangoltságáról, a pályázati lehetőségekről, azok időbeni előkészítéséről, oktatási kérdésekről és a következő konzultáció időpontjáról.