Szórvány közösségünk kincsei kerültek reflektorfénybe a Brassói Magyar Dalárda alakulásának 150 éves évfordulójára szervezett ünnepségsorozaton május 11-én.
Megyei tanácsosaink, Ambrus Károly és Kovács Attila kezdeményezésére a Brassói Néprajzi Múzeum és a Redut Kulturális Központ együttműködésével került sor erre a jelentős kulturális eseménysorozatra.

A Városi Civilizáció Múzeumában szerdán 13 órakor nyitották meg a 153 éves Brassói Magyar Dalárda emléktárgyainak kiállítását. Ligia Fulga, a múzeum igazgatónője felvezetésképp elmondta: „egy különleges eseményen vehetünk részt: ma egy nagyszerű kulturális szervezet 150 éves múltját idézzük fel, amelyet a kiállításnak köszönhetően mi, Brassóiak mind megismerhetünk. A Brassói Magyar Dalárda másfél évszázada folytatott zenei tevékenysége igencsak értékes és dicséretre méltó – ezt mindenkinek meg kell ismernie.”

Ambrus Károly megyei tanácsosunk, egyben a Megyei Tanács Kulturális Bizottságának elnöke ismertette román és magyar nyelven a kiállítás témáját. A következőkben felszólalását olvashatják.
„Ma az a megtiszteltetés ért, hogy kiállítással mutassunk be egy brassói közösséget.
Tisztelettel adózunk ma mindazoknak, akik munkájukkal, lelkesedésükkel megalkották és éltették a brassói magyar közösség e jeles intézményét, a Brassói Magyar Dalárdát. A 19. század felgyorsuló forgatagagában, a városi lakosság robbanásszerű gyarapodásában a brassói magyar közösség kiemelkedő egyéniségei megteremtették és útjára indították mindazon szervezkedési formáit ezen közösségnek, melyek arra voltak hivatva, hogy működésében segítsék, kultúrájában kifejezzék, kommunikációjában pedig egyenrangúvá tegyék a magyar közösséget a város többi közösségével. Ebből az indíttatásból, de a magyarok jól ismert víg természetéből – született a Brassói Dalegylet a későbbi dalárda, amelyet ma e szép kiállításon mutatunk be Önöknek, brassóiaknak. Illesse köszönet mindazokat, akik áldozatos munkájukkal megteremtették a lehetőséget.”
– hangzott el Ambrus Károly beszédében.

Továbbá ismertették a Dalárda történetét, amelyet a kiállítás hívott életre. Felszólalt Kassay Géza református tiszteletes, Camelia Neagoe, a múzeum munkatársa, Bíró Katalin, a Dalárda aligazgatója. A kiállítás leírását három nyelven találják meg a helyszínen. A kiállított emléktárgyakat július végéig lehet megtekinteni a múzeumban.

Az ünnepségsorozat részeként később 18 óra 30 perckor kezdődött Reiff István, Brassó díszpolgárának, a mi Pista bácsink emléktáblájának avatása a Redut Kulturális Központ előcsarnokában. Reiff István Brassóban született 1926-ban. Színpadi író, folklórgyűjtő és egyben a brassói Búzavirág Néptáncegyüttes vezetője. 2007-ben, december 1-én hunyt el 81 éves korában. Kovács Attila és Ambrus Károly RMDSZ-es megyei tanácsosok kezdeményezésére emléktáblát állítottak a Redut Kulturális Központ előcsarnokában.
Az eseményen Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervesetének elnöke és megyei tanácsosjelölt is köszöntötte a jelenlévőket, illetve Pista bácsiról mesélt Nádudvary György. Fellépett a Búzavirág Néptáncegyüttes és Imre Zsuzsa citerásai.

Emlékezzünk tisztelettel Reiff Istvánra, a mi Pista bácsinkra!

Az ünnep 19 órától a Redut Kulturális Központban folytatódott, ahol megemlékeztek a Brassói Magyar Dalárda több mint 150 éves fennállásáról. Kórustalálkozóra került sor, ahol fellépett a Brassói Magyar Dalárdán, az Áprily Lajos Főgimnázium Diákkórusa, a Belvárosi Római Katolikus Kórus, a Reménység Háza Kórusa, a Magyar Evangélikus Egyház Kórusa, az Unitárius Egyház Kórusa, a Baróti Wesselényi Miklós Kórus, valamint a Feketehalmi Magyar Kórus.

Fotók: Bardócz Péter, Csíki Edy