Április 15-én Brassóban állomásozott a Rólad szól! konzultációs karaván, melyet a MIÉRT és az RMDSZ indított a MAKOSZ-szal partnerségben, és melynek célja, hogy a fiatalok beleszóljanak az őket érintő kérdésekbe. A Rólad szól! stábja egy kisbusszal utazza körbe Erdély nagyobb magyarlakta településeit, hogy beszéljen a fiatalokkal a számukra fontos kérdésekről, témákról, problémákról.

Április 15-én, pénteken Brassó volt a Rólad szól! konzultációs karaván 6. állomása. Délelőtt az Áprily Lajos Főgimnáziumban került sor az első konzultációra, ahol a középiskolások mondhatták el a véleményüket az őket leginkább érintő problémákkal kapcsolatban. A középiskolásoknak szánt kérdőív főként tartervvel és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott, de voltak kérdések az elvándorlás és külföldön való munkavállalás témakörökben is.
Az egyetemisták és fiatal munkavállalók délután a Lord Pubban mondhatták el meglátásaikat a nekik szánt kérdésekkel kapcsolatban, amelyek főként a munka- és gyerekvállalás köré szerveződtek.
A konzultációk interaktív módon zajlottak, a fiataloknak nem egy unalmas nyomtatott kérdőívet kellett kitölteniük, hanem táblagépek segítségével válaszolhattak a kérdésekre és mivel a konzultációkat egy moderátor vezette, így lehetőség adódott, hogy a fiatalok bővebben kifejtsék a véleményüket egy-egy kérdéskört illetően.
Az esemény megszervezésében a MIÉRT helyi tagszervezete a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács és a MAKOSZ helyi tagszervezete segítette a főszervezőket.

„A Magyar Ifjúsági Értekezletnek elengedhetetlen, hogy folyamatosan kontaktusban legyen a fiatalokkal, hogy személyes kapcsolatot alakítson ki velük . Országos ifjúsági szervezetként az érdekképviselet az elsődleges feladatunk, és ennek érdekében szükségszerű, hogy folyamatosan kikérjük a véleményét annak a társadalmi célcsoportnak akiket képviselünk, ezért is indítottuk el ezt a karavánt.”– mondta Antal Lóránt a MIÉRT elnöke, majd hozzátette, hogy a konzultáció eredményeit kielemzik és az eredményeket a politikum rendelkezésére bocsájtják. „Azért is fontos, hogy a fiatalok névtelenül, őszintén válaszoljanak a kérdésekre, hogy nekünk, ifjúsági vezetőknek egy aktuális és reális képünk legyen a mai fiatalok igényeiről és ezt az igénycsomagot a döntéshozók asztalára tudjuk tenni.”

Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke a kivándorlás problémájára hívta fel a figyelmet. „Az elmúlt időszakban azt lehet látni, hogy a fiatalok biztonságérzete megrendült és egyre több fiatal választja a külföldön való boldogulást. Nekünk, a fiatal magyar közösség képviselőinek az a feladatunk és célunk, hogy megoldásokat találjunk az ilyen és hasonló problémákra, hogy a fiatalok a szülőföldön való boldogulást mellett döntsenek.”

Péter Zsolt a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke elmondta „A Rólad szól! egy nagyon jó kezdeményezés és lehetőség arra, hogy a fiatalok végre elmondják a véleményüket az őket leginkább foglalkoztató témákkal kapcsolatban, hiszen sajnos látni, hogy sok esetben születnek a fiatalok megkérdezése és bevonása nélkül olyan döntések, amik a fiatalokat érintik.”

MIÉRT Közlemény