Beteg vagy mozgásképtelen szavazók, írott kérelem alapján, igényelhetik a mozgóurnát. Az a feltétel, hogy az igénylést a beteg vagy a mozgásképtelen tartózkodási helyéhez legközelebb eső szavazókörzethez kell benyújtania, azzal a feltétellel, hogy állandó vagy ideiglenes lakhelye abban a megyében (választási kerületben) legyen, ahol tartózkodik.

Az igénylést CSAK december 5-én, szombaton 18.00-20.00 óra között lehet leadni a szavazókörzethez. A kérés lehet kézzel írott vagy gépelt: a kérvény mintája letölthető a lenti linkekről. Segítünk az igénylések leadásában, további infomációk a 0268472101-es telefonszámon.

Az írott kéréshez mellékelni kell a betegséget vagy mozgásképtelenséget igazoló orvosi dokumentumot vagy annak másolatát. Az igénylést az orvosi dokumentum másolatával együtt, bárki leadhatja az igénylő helyett!

Az írott kérésnek tartalmaznia kell az igénylő: teljes hivatalos nevét, személyi számát (CNP), állandó vagy ideiglenes (flotant) lakhely címét, személyi igazolvány adatait (seria și număr buletin), a konkrét tartózkodási hely címét, ahova kérik a mozgóurnát, telefonszámot, a keltezést (kérelem dátumát) és az aláírást, itt fontos, hogy az igénylő saját kezűleg kell aláírja.

Kórházban, idősek otthonában vagy más hasonló létesítményben levő mozgásképtelen személyek is igényelhetik a mozgóurnát amennyiben állandó vagy ideiglenes lakhelyük az adott megyében (választási kerületben) található.

Ha a kórházban vagy idősek otthonában több mint 200 személy igényli a mozgóurnát, akkor az igényléseket az intézmény vezetősége teszi le 5-én, szombaton 18.00-20.00 óra között, ahhoz a szavazókörzethez, amelyet kijelölt az adott település választókerületi irodája.

Mozgóurna igénylése házhoz: kérés letölthető IDE KATTINTVA.

Mozgóurna igénylése kóházba vagy idősek otthonába: kérés letölthető IDE KATTINTVA.


 

Koronavírus-fertőzött személyek, illetve ezek kontaktjai

Koronavírus-fertőzött személyek, illetve ezek kontaktjai is igényelhetnek mozgóurnát, amennyiben karanténban vagy házi elkülönítésben tartózkodnak. Karanténban levő személyek mozgóurnát igényelhetnek egy kérés kitöltésével, melyhez csatolni kell a megyei/bukaresti Közegészségügyi Hatóság (DSP) döntését.

A házi elkülönítésben levő személyek egy kérés kitöltésével igényelhetik a mozgóurnát, melyhez csatolni kell a következő dokumentumok egyikét:

  • egy egészségügyi intézmény által kiállított kibocsátó papírt, amely tartalmazza a diagnózist és az elkülönítésre vonatkozó utasítást;
  • a megyei/bukaresti Közegészségügyi Hatóság (DSP) döntését;
  • az elmúlt 14 napban elvégzett COVID-19 RT-PCR (pozitív) teszt eredményét.

IGÉNYELJEN MOZGÓURNÁT, HA KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTT ÉS VAN PAPÍRJA RÓLA, TÖLTSE LE A KÉRÉST INNEN! 

Figyelem: Azok a személyek, akik karanténban vagy házi elkülönítésben vannak, de nem rendelkeznek a fenti dokumentumok egyikével sem, ezt a kérésmintát kitöltve igényelhetik a mozgóurnát és a hivatali dokumentumok kiállítását. A kérést e-mailben vagy személyesen bárki leadhatja a megyei választási irodáknál december 4-ig. Megyei irodák elérhetőségei IDE KATTINTVA érhető el.

IGÉNYELJEN MOZGÓURNÁT, HA KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTT ÉS NINCS PAPÍRJA RÓLA, TÖLTSE LE A KÉRÉST INNEN! 

Az igénylés elbírálását a tartózkodási helyhez eső legközelebbi szavazókör elnöke végzi. A megyei választási irodához érkezett kéréseket legkésőbb december 6. reggel 10-ig leküldik a szavazókörökbe.


Általános tudnivalók a szavazásról

Csak a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak. Szavazni december 6-án reggel 7 és este 9 között lehet.

Mindenki a lakcíméhez tartozó szavazókörzetben szavazhat, kivétel abban az esetben ha nem azon a településen (a megyén belül) tartózkodik a szavazás napján, ahova szól a személyi igazolvány. Ennek értelmében csak abban a megyében szavazhatunk, ahova szól a személyi igazolvány, és ha a lakcímünk szerinti településen szavazunk, akkor csak abban a szavazókörzetben, ahova a lakcímünk szerint tartozunk. Szavazni személyi igazolvánnyal (buletin) vagy ideiglenes lakcímet igazoló okirattal (flotant) lehet.

Két szavazólapot fog kapni, az egyik a képviselőjelöltek listáját a másik a szenátorjelöltek listáját tartalmazza. A Brassó megyei magyar képviselő- és szenátorjelöltek listái a szavazólapok első oldalán a 2. pozición szerepelnek. Egy szavazólapon csak egy négyzetbe pecsételjen, ellenkező esetben érvénytelen lesz voksa.