Elindult az Iskola Alapítvány által működtetett hosszabbított iskolai program Brassó és Négyfalu magyar tannyelvű elemi osztályaiban. Idén összesen 345 előkészítő, első, második, harmadik és negyedik osztályos diák részese a programnak, amely keretein belül az iskolában a tanítási órákat követően délután ingyenes meleg ebédet kapnak, illetve pedagógusi segítséget is a házi feladat elvégzésében. A program helyi koordinátora az RMDSZ.

„Idén lényegesen kibővült a program, mivel Négyfalu két iskolájára is sikerült kiterjeszteni. Amíg tavaly 296 gyerek, addig most 345 gyerek és család részese a programnak. Tavaly 14 tanító dolgozott  a gyerekekkel, most a program növekedése és a járványügyi előírások miatt kétszeresére nőtt a csapat, azaz 28 tanító vállalta a délutáni foglalkozást. Emellett fontos kiemelni, hogy az iskolák igazgatói és aligazgatói nagy segítséget nyújtottak a szervezésben” – fejtette ki Tóásó Imelda.

Az Áprily Lajos Főgimnáziumban a megnövekedett esetszámok miatt két hétig online folyik a tanítás, ezért a délutáni program se indul – bár minden startra készen áll – ,  csak miután újra nyit az iskola és elindult a fizikai oktatás. A programban részt vesz az Áprily Lajos Főgimnáziumból 100 diák, a 15-ös iskolából 63, a 2-es iskolából 68, a négyfalusi Zajzoni Rab istván Középiskolában 60, illetve a George Moroianu Iskolából 54 kisdiák.

„Nagy kihívás volt pedagógusokat találni, hiszen 28-ra bővült a csapat, sok új tanító van. Mi koordinátorként arra törekedtünk, hogy minden gördülékenyen menjen, de idén sok kihívással néztünk szembe, nem csak a növekedés miatt, hanem a járványügyi előírások miatt is. Viszont jó azt látni, hogy van, aki fel tudja mérni, mekkora segítség ez a családok számára. Ha megnézzük, akkor ahol a családban egy gyerek részese a programnak, ott körülbelül egy 800 lejes szolgáltatásban részesülnek, tehát ennyitől mentesülnek a családok” – emelte ki Péter Zsolt, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, mint a csapat tagja.

„Örülünk, hogy idén már két településen, a tavalyi 3-hoz képest 5 iskolában tudtuk elindítani a programot, amelyben országos szinten mi vagyunk az egyik legnagyobb létszámmal jelen. Voltak olyan helyszínek az országban, ahol vissza is mondták a teljes programot a járványügyi helyzet miatt, de itt ennek ellenére sikerült. Pedagógusokat találni is egy próbatétel volt, de összefogva és közös munkával az iskolák igazgatóival, aligazgatóival és pedagógusaival sikerült minden osztálynak délutáni pedagógust találni. Köszönjük nekik a vállalást” – hangsúlyozta Varga Nándor ügyvezető elnök.

Végül Tóásó Imelda zárta tájékoztatóját: „A magyar kormány által támogatott programnak első évben Brassó, idéntől Négyfalu is a része. Ebben jelentős szerepe volt a Brassó megyei RMDSZ-nek, hiszen az igényfelméréstől a konkrét szervezési feladatokig az ügyvezető elnökség egy szűkebb csapata önkéntesen vállalta ezt a munkát. Kovács Attila megyei elnökkel már tavaly kértük a Brassó megyei keret növelését, amit erre a tanévre jóvá hagyott az Iskola Alapítvány, ezért most már Négyfalut is le tudjuk fedni, és reményeink szerint a jövőben tovább bővülhet a program. Varga Nándor ügyvezető elnökkel, Péter Zsolt ifjusági és Péter Hajnal kommunikációs alelnökökkel, valamint a programban résztvevő pedagógusokkal arra törekszünk, hogy ezt a lehetőséget maximálisan kihasználjuk a magyar családok és az anyanyelvű oktatás támogatására. A szervezésben nagy részt vállaltak az iskolaigazgatók, aligazgatók, segítettek az egyházak, szülők – ezúton köszönetet mondunk mindenkinek, aki csatlakozott a csapathoz vagy bármilyen módon hozzájárult a program újraindításához és bővítéséhez”.

A helyszíneket az iskolák, a katolikus és a református egyház biztosítja, valamint az étkeztetésről továbbra is a Szent Imre Közösségi Ház gondoskodik.