Az RMDSZ Brassó megyei szervezete kiáll az RMDSZ Apácai szervezete és tanácsosai mellett.

A választásokat követően Apácán egy olyan hangulat alakult ki, amely már személyeskedésig és vádaskodásig fajult. A vádak arról szólnak, hogy az RMDSZ megszegte az ígéretét, az RMDSZ-esek árulók, és ők a hibásak azért, mert az EMNP-s polgármesterjelölt, Mészáros Gábor elveszítette a választásokat.

Bűnbak keresése helyett vizsgáljuk meg a tényeket, hiszen a számok jól mutatják: az RMDSZ tartotta a szavát, ellenben az EMNP nem.

Márciusban az előválasztás során megméretkezett az RMDSZ jelöltje, László István és az EMNP jelöltje, Mészáros Gábor. Ennek eredményeként Mészáros Gábor lett a magyarok közösen támogatott polgármesterjelöltje. Akkor azt ígértük, hogy az RMDSZ nem indít polgármesterjelöltet, és támogatni fogja az EMNP polgármesterjelöltjét, illetve, hogy az EMNP támogatni fogja az RMDSZ megyei tanácsosi listáját.

Mi a szavunkat tartottuk! Tudtuk, hogy nem oszthatjuk meg a magyar közösséget, mert annak nagy ára van! A számok jól mutatják, hogy mindenki, aki az RMDSZ tanácsosi listájára szavazott, az Mészáros Gábor, EMNP-s polgármesterjelöltre szavazott, tehát az RMDSZ támogatói tartották a szavukat. Ellenben az EMNP tanácsosi listájára szavazók nem támogatták teljes mértékben az RMDSZ megyei tanácsosi listáját.

Az RMDSZ tanácsosi listája 330 szavazatot kapott, az EMNP tanácsosi listája 327 szavazatot, a két lista támogatói mindannyian támogatták Mészáros Gábort, hiszen összesen 663 szavazatot kapott, amely így sem volt elég a győzelemhez. Ellenben az is látszik, hogy az RMDSZ megyei tanácsosi listájára 510 szavazat érkezett, értelemszerűen ha mindkét párt támogatja a megyei listát, akkor ugyanannyi szavazt kellett volna itt is legyen, mint a polgármesterjelöltnél, de ez esetben 150 szavazattal elmarad.

Ennek tükrében valótlan azt állítani, hogy az RMDSZ az oka a sikertelenségnek. Az EMNP-s jelölt együttes támogatása ellenére plusz 51 szavazattal nyert az ellenfél.

Véget kell vetni a vádaskodásnak, mert ennek nincs semmi alapja, és nem is vezet sehová, főképp nem a magyar közösség építéséhez!

Köszönjük az Apácai RMDSZ csapatának, kiemelten elnökének, László Istvánnak a munkát és a kitartást! Erőt kívánunk mindannyiuknak, hogy a támadások ellenére családjukkal együtt biztonságban érezzék magukat szülőfalujukban, Apácán, és hogy tovább tudjanak dolgozni a helyi magyar közösségért!