Az RMDSZ folytatta megyei körútját, amely részeként magyarlakta településeken a helyi közösségekkel találkoztak és beszélgettek a választások tétjéről, az elmúlt négy év erdményeiről és a célkitűzekről. A megyei körúton részt vesz Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök, Tóásó Imelda, megyei tanácselnök-jelölt, Ambrus Izabella és Szakál András, megyei tanácsosjelöltek, Varga Nándor ügyvezető elnök, valamint Brassóban Barabás László, polgármesterjelölt és Toró Tamás, brassói tanácsosjelölt, illetve a településeken a helyi RMDSZ-jelöltek.

Magyar rendezvények

Időközben zajlott a 10. Brassói Magyar Napok, amely rendezvényt minden évben támogatta a megyei tanács. A magyar napok egyike azon rendezvényeknek – a Brassói Magyar Színházfesztivál és a Barcasági Gyermekfesztivál mellett – ,  amelyet a Brassó városi önkormányzat és a megyei tanács támogatott az elmúlt négy évben. „Sikeresen zárult a tizedik magyar napok. Mi nem hátráltunk meg. A körülmények ellenére tettük és tesszük a dolgunk. A magyar közösség mindig számíthatott ránk: ha a magyar rendezvények támogatásáról, ha a magyar közösség érdekének és biztonságának megvédéséről volt szó” – részletezte Kovács Attila.

A  magyar napokon Brassóba látogatott Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő, és a zárókoncert előtt szólt a közönséghez. Mint mondta: „a 15., a 20. és a 25. Brassói Magyar Napokról döntünk szeptember 27-én. Támogassák azt a csapatot, amely felvállalja a minőségi magyar rendezvények – mint a magyar napok – szervezését. A magyar képviselet egy megtartó erő és garancia a magyar értékek megtartására, ezért fontos, hogy az RMDSZ jelöltjeire szavazzanak”.

Erős közösség

Ugyancsak vendég volt a magyar napokon Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke. Felszólalásában kiemelte, hogy magyar közösségként lehetünk sokan, mint Székelyföldön, vagy kevesebben, mint Brassóban, de elegen csak akkor leszünk, csak akkor válunk tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő közösséggé, ha erőnk van és azt képesek vagyunk felmutatni minden egyes alkalommal, amikor megmérettetünk, megszámláltatunk.

Barcaújfaluba látogatott Kovács Attila, Tóásó Imelda, illetve Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő, aki a reptéren is terepszemlét tartott, illetve a magyar napokon is szólt a magyar közösséghez. Újfaluban az evangélikus templomban beszélgettek, majd helyi magyar családokkal találkoztak. Fontos tudni, hogy az ott áthaladó megyei utat uniós forrásokból újította fel a megyei tanács. Emellett azért része Barcaújfalu a járdafelújításoknak, mert Höltövény község tanácsában Pál Gyula, RMDSZ-es alpolgármester képviselte az újfalusiakat.

Kölcsönös segítség

Kőhalomban egy összetartó magyar közösség él, hiszen ők jól tudják, hogy ahol kevesen vagyunk, ott össze kell fogjunk. Tóásó Imelda a kőhalmi helyi tanácsosjelöltekkel, Rákosi Lajos Attilával, Kádár Ferenccel és csapatukkal együtt találkoztak a helyiekkel, ugyanakkor mindhárom magyar egyház, az unitárius, a református és a katolikus egyház vezetőit is felkeresték.

Tóásó Imelda, Brassó megyei tanácselnökjelölt a körút kapcsán elmondta: „az elmúlt hetekben körbe jártuk a megyét, beszámoltunk a megvalósításokról, amelynek sora hosszú. Az elmúlt 4 évben számíthattak ránk, mindig ott voltunk, amikor szükség volt ránk. Ezt fogjuk tenni a továbbiakban is, amennyiben ezzel bíznak meg minket”.

A keresztvári református egyházközösségel találkozott Szakál András, megyei tanácsosjelölt. „Számos megvalósítás van mögöttünk – többek közt az egyházak támogatása – , és folytatni akarjuk a munkát. Fontos, hogy elmenjünk szavazni a járvány ellenére is, hiszen minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy biztonságban legyünk” – mondta el Szakál András az istentiszteleten.

Képviselet

„A négyfalusi magyarokat csak az RMDSZ tudja érdemben képviselni a városi tanácsban. Kérjük, támogassák Géczi Gellért polgármesterjelöltünket és az RMDSZ-es tanácsosjelölteket a szeptember 27-ei választásokon” – hangsúlyozta Kovács Attila a négyfalusi látogatás során.

Támogatás

Apácán Pünkösti Mihály, a Brassó Megyei Magyar Gazdák Egyesületének elnöke meghívására gazdákkal találkozott Szakál András és Ambrus Izabella megyei tanácsosjelöltek, illetve a helyi RMDSZ-es csapat. Szakál András pályázati lehetőségekről tájékoztatta a jelenlévőket, illetve kiemelte, hogy az RMDSZ ingyenes tanácsadást indít el gazdák számára. „Támogatást nyújtunk ahhoz, hogy uniós alapokhoz jussanak: gépek vásárlása, farmok modernizálása, fiatal gazdák és családi gazdaságok támogatása, emellett segítjük az önkormányzatokat is ez kapcsán, illetve a közbirtokosságok fejlesztésében is részt vállalunk” – emelte ki Szakál.

Jövő szórványban

Az RMDSZ csapata múlt héten Tatrang községben járt Zajzon és Pürkerec falvakban, ezen a héten Tatrangra látogatott el Ambrus Izabella képviselő, Szakál András és Varga Nándor. Jelen volt az RMDSZ tatrangi polgármesterjelöltje, Taizs János és tanácsosi csapata is. Többek közt az evangélikus egyház prezsbitériumának tagjaival találkoztak és a helyi magyar közösség jövőjéről beszélgettek. Egyetértetek abban, hogy csak akkor van szórvány megyénkben jövőnk, ha megőrizzük a magyar képviseletet a megyei és a helyi tanácsokban egyaránt.