Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke szólt a 10. Brassói Magyar Napok szombati, szeptember 19-ei koncert nézőihez a főtéren. 

Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára öröm, hogy a járvány ellenére itt tudunk lenni a BMN 10. jubileumi kiadásán. A sátrak megteltek környékbeli kézművesekkel, az Áprily udvara nézőtérré alakult át, és most már harmadik napja a főteret is betöltjük zenével, néptánccal, egyszóval élettel.

És mindez bizonyíték, hogy vagyunk. Mindenek ellenére itt vagyunk. A magyar napok egy lehetőség arra, hogy a többségnek is megmutassuk: itt vagyunk, itt élünk, és egy olyan közösség vagyunk, amelyet számba kell venni, nem lehet megkerülni.

A magyar képviselet ehhez hasonlóan működik. Ha a magyar közösségnek vannak képviselői az önkormányzatokban, akkor lesz, aki gondoskodjon a magyar ügyekről, lesz, aki megvédje a magyar közösség érdekeit. Az bizonyos, hogy ellenkező esetben senki más nem fogja felvállalni azokat.

Az elmúlt 4 évben a magyar közösség számíthatott ránk. Ott voltunk akkor, amikor a magyar rendezvényeknek támogatást kellett szerezni, mint például a magyar napoknak, a színházfesztiválnak és gyermekfesztiválnak. Ott voltunk, amikor az egyházainkat kellett segíteni, vagy ha az iskoláinkról kellett gondoskodni. Emellett a megyei önkormányzatban azt a politikai egyensúlyt biztosítottuk, amely lehetővé tette a repülőtér projektjének a megvalósítását, a kórházak és az úthálózat korszerűsítését.

De ahhoz, hogy továbbra is ott lehessünk, szükség van az Önök támogatására. Szeptember 27-én megmaradásunkról döntünk. Ehhez kellő súllyal jelen kell lennünk az önkormányzatokban, és csak akkor lesz súlyunk, ha erőt mutatunk fel. Amikor a világban káosz uralkodik, amikor bizonytalanság van, mi magyarok egységesek kell legyünk, össze kell fognunk. Szórvány megyénkben nincs más járható út.

Az RMDSZ az egyetlen politikai erő, amely képes megvédeni a magyar közösség érdekét. Arra kérem Önöket, hogy közösségünk megmaradása érdekében támogassák az RMDSZ jelötjeit a jövő vasárnapi választásokon!