Az RMDSZ Brassó megyei szervezete sorozatot indított azzal a céllal, hogy bemutassa az RMDSZ-es tisztségviselők 2016 és 2020 közötti eredményeit. „A közösség választott meg minket, kötelességünk és felelősségünk beszámolni, elszámolni a bizalommal” – emelte ki Kovács Attila, a megyei RMDSZ-elnök a sorozat kapcsán. A hetedik rész Négyfaluról és Olthévízről készült.

A 2016-os helyhatósági választások után az RMDSZ képviseletében négyen jutottak be a Négyfalusi Városi Tanácsba, 61 szavazaton múlt, hogy nem lett még egy tanácsos a 19 tagú önkormányzatban. Köztük van Géczi Gellért, helyi vállakozó, aki helyi RMDSZ-elnök, 2012 óta városi tanácsos, illetve 2012 és 2017 között alpolgármesterként tevékenykedett. Most az idei helyhatósági választásokon harmadjára indul polgármesterjelöltként Négyfaluban, viszont ezúttal az elmúlt négy év eredményeiről számol be. Mint mondta: „tény, hogy négy magyar tanácsos egyedül nem tud nagy sikereket felmutatni, de ennek ellenére, mégis sikerült eredményeket elérni”. Helyi tanácsosok voltak az utóbbi  négy évben: Géczi Gellért, Hlavathy Zsuzsánna, Kádár Tamás és Kristály László.

„Az utóbbi két évben a helyi és a megyei RMDSZ lényeges erőfeszítéseinek köszönhetően nem voltak változtatások a négyfalusi magyar iskolahálózatban. Ennek eredményeként tavaly ősszel a George Moroianu Középiskola magyar tagozatán elindult az előkészítő osztály, és tavaly előtt pedig az alacsony létszám ellenére nem történtek osztály összevonások a Zajzoni Rab István Középiskolában” – emelte ki Géczi Gellért.

A helyi RMDSZ-elnök pontokba szedve számolt be eredményeiről a hivatalos Facebook-oldalán, ahol sikerekről, kudarcokról, célokról is részletesen beszél írásaiban és videóiban. Mint folytatta, „a mi nyomatékos közbenjárásunknak köszönhető az is, hogy az önkormányzat odafigyelt a magyar iskolák anyagi szükségleteire, és lehetőségei szerint biztosította a szükséges pénzforrásokat az iskolák működésére, karbantartására, fejlesztésére”. A vissza nem térítendő finanszírozások kapcsán kifejtette, hogy támogatásban részesültek a magyar egyházak, illetve a kulturális, ifjúsági szervezetek pályázati úton kaptak pénzt rendezvényeik megvalósítására – például így tudott a HMIK színvonalas Karácsonyi Vásárt szervezni, vagy a Szent Mihály Napok szervezői körülbelül nyolcvanezer lejt kaptak minden évben a hivataltól.

„Nem volt könnyű azt sem kieszközölni, hogy 2017-ben a Reformáció 500-ik évfordulóján Négyfaluban Luther Márton tiszteletére szobrot állítsunk. A Romániai Evangélikus-Lutheránus egyház által megálmodott elképzelés, nt. Kajcsa László tiszteletes úr áldozatos munkájával csak úgy született meg, miután rengeteget dolgoztunk azon, hogy erre meglegyenek a pénzforrások. A polgármesterrel számtalanszor egyeztettem, míg végül ő is megértette a kezdeményezés fontosságát, és a munka meghozta a gyümölcsét” – részletezte a munka folyamatát Géczi.

Minden magyar érintettségű közintézményen van kétnyelvű felirat, valamint a város minden bejáratánál van kétnyelvű helységnévtábla – így került magyar felirat a Multikulturális Központra, a Városi Könyvtárra, a Buszvállalat vagy az Erdészet épületére, a Kórháznál vagy a Járóbetegrendelőnél (poliklinika). Továbbá RMDSZ-es kezdeményezésre lett vezetőtanácsa a buszvállalatnak, ami hosszú távon oda vezet, hogy nagyobb az átláthatóság, illetve a remények szerint javulni fog a közszállítás.

Négyfalu legjobban működő testvérvárosi kapcsolata a Kisújszállási Önkormányzattal van, amely fenntartásáról Géczi Gellért gondoskodott. Több fontos infrastrukturális beruházás megvalósítása az RMDSZ tanácsosi csapat támogatásával valósult meg, beszélhetünk erről a Kórház vagy a bolnoki ANL-negyedi aszfaltozás esetében.

„Az utóbbi három esztendőben, annak ellenére, hogy az alpolgármesteri tisztség által nem voltunk jelen a hivatalban, elég sok négyfalusi magyarnak, és nemcsak, sikerült megoldást találni a problémáira. Csak az utóbbi két hónapban öt személy fordult hozzám problémákkal, és segítettem nekik megoldani őket” – zárta pontba szedett beszámolóját a négyfalusi tanácsos.

Az Olthévízről készült beszámolót ide kattintva olvashatja.