Öröm számomra, hogy ma a magyar kultúrát ünnepeljük, és hogy nem otthon a képernyők előtt tesszük ezt, akár egy online színházi előadást nézve, hanem az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán. A megváltozott szokásainkból jó érzés visszalépni a fizikai találkozáshoz, még ha ezt szigorú előírások betartása mellett is tesszük, távolságtartással és a maszkviseléssel. Hiszen az egészségünk mindannyiunk számára fontos.

Ennek kapcsán szeretném elmondani Önöknek, hogy a megyei tanács szintjén is az elmúlt hónapokban nagy figyelmet fordítottunk az egészségügyre, az idei költségvetés közel egyharmada ennek finanszírozására lett fordítva. Ebből kórházi berendezéseket, illetve védőfelszereléseket vásároltunk a tanácsnak alárendelt 6 kórház számára, továbbá egy moduláris kórházat építünk, amelyben a súlyos állapotban levő koronavírusos betegeket látják el.

Éppen ezért idén a kulturális programokra szánt keretösszegeket át kellett csoportosítani az egészségügy számára. De fontos kiemelnem, hogy az elmúlt években a megyei tanács nagymértékben támogatta a magyar rendezvényeket. Alelnökként egy olyan átlátható pályázási rendszer kialakításán dolgoztam, amelynek köszönhetően közösségünk kulcsfontosságú rendezvényei, mint a magyar napok, a magyar színházfesztivál, a barcasági gyermekfesztivál, a barcasági magyar kórusok találkozója is jelentős támogatásban részesült. Ha csak a Brassói Magyar Színházfesztivált nézzük, ez a rendezvény 2018-ban 49 ezer lej, 2019-ben 45 ezer lej támogatást kapott. Ez nem valósult volna meg, ha érdekképviseletünk, tanácsoskollégáim és jómagam nem vagyunk ott a tanácsban.

Eredményeink vannak, és erről beszélnünk is kell, hiszen elszámolással tartozunk annak a közösségnek, amely megbízott minket ezzel a feladattal az elmúlt 4 évre. Úgy látom, hogy azáltal, hogy ott voltunk a megyei tanácsban, ma még vannak kétnyelvű helységnévtáblák a megyei útak mentén, Kovászna megye irányába a megyehatárt jelző építményről nem távolították el a magyar feliratot, hanem törvényes úton próbáljuk megvédeni azt. Ezek mind olyan dolgok, igények, amelyek nem mindenki számára egyértelműek, biztosan nem román kollégáink számára.  Meglepő, hogy 2020-ban még az anyanyelvhasználat megvédése téma, de sajnos ez történik, és azért vagyunk a tanácsban, hogy az infrastrukturális beruházások mellett, amelyek az egész megye jólétét szolgálják, a kisebbségi voltunkra jellemző problémák megoldását is felvállaljuk. Ezt szeretnénk folytatni a továbbiakban is, viszont ez csakis a közösség támogatásával valósulhat meg.

2019-ben először készített a megyei tanács olyan többnyelvű bemutatóalbumot Brassó megyének, amelyben a román, angol és német nyelv mellett a magyar nyelvű fordítás is szerepel, tartalmában pedig felleljük a magyar közösség értékeit, hagyományait és népszokásait is. Elég sok ellenzője volt a magyar nyelv beiktatásának, számos nehéz egyeztetés és hosszas érvelés van az eredmény mögött, amely sokszor nem látszik, de szükséges. Az album 4 nyelven, köztük magyarul hirdeti tájaink szépségét, közösségeink hagyományait, igazi névjegye lett a megyének. Azért fontos ez az eredmény, mert még egyszer aláhúzza:  Brassó megyében él egy magyar közösség, akivel számolni kell, aki értékes része a megyének.

Ahogy eddig, továbbra is mindent meg fogok tenni azért, hogy Brassóban megmaradjon a magyar identitástudat, és nem hagyom, hogy a szülővárosomból eltűnjön a kultúránk, a közösségünk, a magyar szellemiség.

A mai előadás témájához igazán kapcsolódik a román-magyar együttélés kérdése, ami számunkra, magyarok számára a politikai téren egy igazán éles téma, viszont az nem lehet kérdés, hogy ott kell lennünk az önkormányzatokban, ahol a rólunk szóló döntéseket meghozzák. 

Végül jó szórakozást kívánok mindannyiuknak! Kellemes estét!

Tóásó Imelda beszéde elhangzott a IV. Magyar (Szabadtéri) Színházfesztivál harmadik napján, augusztus 15-én az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán.