Az augusztus 14-ei brassói rendes havi tanácsülésen elfogadták Toró Tamás, RMDSZ-es városi tanácsos kezdeményezését, miszerint ezután a Brassóban élő nemzeti kisebbségek számára ingyenesen elérhetővé teszik a hivatalhoz tartozó, kulturális eseményeknek helyszínt biztosító termeket.

„Rég várjuk a határozat elfogadását, a kidolgozástól idáig rögös volt az út, a halasztások és botlasztások után ma mégis sikerült átvinni. Ilyen keret vagy határozat ezidáig nem született. Vannak önálló magyar iskoláink az önkormányzat fenntartásában, de önálló kulturális intézményünk nincs, így jár nekünk ez a lehetőség. Hosszú távon ez oda vezet, hogy több lehetőségünk lesz a kultúránk megélésére, több magyar eseményre kerülhet sor” – mondta el Toró Tamás.

Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök hozzáfűzte: „a mai siker annak is az eredménye, hogy a Brassó városi tanácsban partnereink vannak, így a politikai partnerségnek köszönhetően sikerre tudjuk vinni a magyar érdekeltségű ügyeket. Összességében mindez a magyar identitásunk megőrzését segíti, és ez a legfontosabb cél: megőrizni a magyar nyelvet és a magyar kultúrát, hogy közösségünknek jövője legyen itthon, Barcaságban”.

A terembérléseken felüli költségeket továbbra is a szervezők kell biztosítsák, de tudni kell, hogy ez nagymértékű költségcsökkenést fog jelenteni akkor, amikor a járványhelyzet is fogja engedni a termek használatát. A városhoz tartozó termek: az Arlechino Bábszínház terme, a Brassói Filharmónia terme (Patria terem), a Brassói Opera terme, illetve a Sică Alexandrescu Színház nagyterme és a stúdióterme.