Tisztelt brassói színházkedvelők,

A helytállásról szeretnék beszélni ma Önöknek, hiszen mi másról szólt az életünk az elmúlt pár hónapban, ha nem a helytállásról!

Több mint fél éve megváltozott körülöttünk az élet. Minden, ami biztos volt körülöttünk megingott, újra kelett gondolnuk sok mindent az életünk kapcsán, újra kellett gombolnunk a mellényt, ahogyan mondani szokták. De a nehéz idők ellenére is helytálltunk, és helyt kell állnunk, remélve, hogy jobbra fordulnak körülöttünk a dolgok.

Megváltoztak a dolgok a magyar közösségi eseményekkel kapcsolatosan is. Elmaradtak a tavaszi és nyári ünnepeink, a március 15-e, de személyes és akár családi ünnepeink is sokunk számára. Ezt a hiányérzetet kívánja megtörni a színházfesztivál. A négy napos esemény lehetőseget teremt arra, hogy a közösségünk újra együtt legyen, hogy újra találkozzunk biztonságban.

Ehhez pedig óriási bátorság kellett a szervezők, a döntéshozók részéről. Belevágni egy ilyen színházfesztivál megszervezésébe a jelenlegi helyzetben, amikor semmi sem biztos körülöttünk, amikor minden napról napra változik, amikor minden nap lessük az újabb és újabb esetek számát, nem egy könnyű feladat. Higgyék el nekem, hogy nagy bátorság kellett hozzá.

Ezért vagyunk mi ott a tisztségekben, hogy merjünk vállalni ilyen jellegű rendezvényeket, és nem azért, hogy elbújjunk, azt mondvan, hogy most nem lehet ilyent szervezni. Nem bújtunk el akkor sem, amikor a karantén idején az időseken segítettünk az Együtt egymásért! programunk keretén belül. Együtt egymásért, amely most választási üzenetünk lett a szeptember 27-ei helyhatósági választásokon.

Ma egy kicsit másképp ülünk itt, távolabb egymástól, de nem eltávolodva, és az öröm is más, remélem nagyobb, hiszen ennyi kihagyás után újra van magyar rendezvény. Az új helyzet talán azt is elhozza, hogy jobban tudjuk értékelni azt, ami sokszor magától értetődő – így értékelhetjük most jobban azoknak a munkáját, akik ilyen rendezvényeket szerveznek.

Végülis erről szól a helytállás. Ott kell lennünk, ahol rólunk döntenek, hogy tudjuk befolyásolni a dolgok menetét, hogy akár ilyen körülmények közt is legyen a brassói színházkedvelő magyarok számára színházi előadás.

Ezúttal is megköszönöm a színházfesztivál kitartó és lelkes szervezőinek munkáját, a főszervező Toró Tamásnak és Bartha Rékának. Kívánom, hogy érezzék jól magukat, és kívánom, hogy a közösségünk újra megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek által találkozhatunk, magyar környezetben szórakozhatunk, magyar kultúrát fogyaszthatunk. Jó szórakozást!

Kovács Attila beszéde a IV. Magyar (Szabadtéri) Színházfesztivál megnyitóját augusztus 13-án az Áprily Lajos Fogimnázium udvarán.

Fotó: Fejér Előd