Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas művész és zenekara a Communitas Alapítvány és az RMDSZ Nőszervezetének meghívására a 100 Templomi Koncert jótékonysági akciójának egyik megállójaként Brassóban koncertezettt november 6-án.

„Megyénkben nagyon sok közösségépítő kezdeményezés van, ezért nehéz feladatnak bizonyult javasolni azokat a projekteket és intézményeket, amelyek Mága Zoltán nagylelkű felajánlásának köszönhetően támogatásban részesüljenek. Tekintettel arra, hogy egy közösség jövőjét a gyerekek jelentik, igyekeztünk olyan kezdeményezéseket javasolni, amelyek a magyar gyerekek és családok támogatását célozzák. ĺgy esett a választás végül a  négyfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házra, a Brassói Családközpontra és a Kőhalmi Református Egyházközség Szórványdiákotthonára” – mondta el Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, az esemény helyi koordinátora.

Mága Zoltán koncertje különleges alkalom volt a brassói közönség számára. Főként azért, mert a művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően összesen 10500 lej támogatásban  részesül három értékes munkát végző magyar szervezet.

Köszönjük az adományokat, és minden partner segítségét a rendezvény előkészítésében, lebonyolításában! A rendezvényt a Communitas Alapítvány kezdeményezte, helyileg az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezete és az RMDSZ Brassó megyei szervezete rendezte, továbbá segítette a Szent Péter és Pál Római Katolikus Templom, az Áprily Lajos Főgimnázium, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, a Máltai Szeretetszolgálat brassói szervezete.

A támogatott szervezetekről

A négyfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házat a Via Barcensis Egyesület a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházzal partnerségben építtette meg, így indult el 2018 szeptemberében Négyfalu első 25 személyes szórványkollégiuma, amely jelenleg 14 bentlakó diáknak ad otthont, és gimnazista, egyetemista diákok számára nyitott. Emellett különböző köröket és oktatási tevékenységeket működtetnek: sakk és logikakör, matematika kör, digitalizációs képzés, történelmi órák, és nem utolsó sorban a helyi lelkész és intézményigazgató segítségével különböző ifjúsági és közösségépítő tevékenységek. Céljuk a brassói és négyfalusi magyar szórvány oktatás segítése.

Az Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei fiókja által működtetett Brassói Családközpont a brassói és a teljes barcasági magyarság „családi fészke” kíván lenni, ahol mindenki otthon érzi magát. Az önálló intézményben közel 20 változó tematikájú és különböző életkorúakat megszólító csoportos foglalkozás zajlik: baba-mama klub, éneksuli, egészségmegőrző programok, színjátszó kör, olvasóklub, szülői klub, pályaválasztási tréning; a serdülőket célzó programok és sok más. Fő célkitűzésük a közösségfejlesztés, és ezen belül a családok erősítése, támogatása.

Kőhalmi Református Egyházközség Szórványbentlakás két megyéből, Brassó és Kovászna megyéből, és tíz településről érkező, többnyire hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt lakhatási és étkezési, de egyben oktatási lehetőséget ingyen. Jelenleg 20 diák lakik a bentlakásban, amely középiskolások és általános iskolások számára is nyitott. Ezen kívül iskola utáni programot működtetnek közel 40 gyerek számára, így óvodástól tizenkettedik osztályig végig kísérik a gyerkeket a tanulásban. Emellett a helyi lelkipásztori család segítségével a diákok lelki és szellemi nevelésére is odafigyelnek. A távolról érkező diákoknak szállításban, a nehéz helyzetű gyerekeknek anyagiakban, étkeztetésben és ruháztatásban is segítenek, továbbá a tehetséges diákokat segítik a továbbtanulásban, ezért anyagilag támogatják őket az egyetemi évek alatt.

Mága Zoltánról

Mága Zoltán azon művészek egyike, aki küldetéstudatát előtérben tartva képviseli a magyar kulturális tradíciókat, és erősíti a magyarságról kialakult pozitív képet. Zenei missziója, hogy a magyar nemzetet és a magyar kultúrát megszerettesse a világgal, célja, hogy koncertjeivel nyitottabbá tegye hallgatóságát más népek, más kultúrák iránt.

A hegedűvirtuóz számára fontos az adakozás, művészete összeforrt karitatív tevékenységével. Úgy érzi, e nélkül nem lenne teljes az élete, ezért az elmúlt évtizedben számtalan egyéni jótékonysági akciót tartott.