2011 óta az október 11-e a Leánygyermekek Nemzetközi Napja. Az RMDSZ Nőszervezete ezen alkalomból csatlakozott a girl2leader elnevezésű mozgalomhoz. Az RMDSZ női tisztségviselői országszerte fiatal lányokkal találkoztak és beszélgetett esélyegyenlőségről, jövőképről és más aktuális témákról.

Brassóban és Négyfaluban Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke és Márton Gyöngyvér pszichológus hívta kötetlen beszélgetésre a fiatal lányokat. A cél az volt, hogy a lányok tudatosítsák az esélyegyenlőség fontosságát, illetve az esemény által megerősödjenek abban az érzésben, hogy képesek vezető szerepet betölteni.

„A középiskolás lányok észrevették, hogy az idősebb generáció között nagyobb részt férfiak töltenek be vezetői szerepeket, viszont ma már minden esély és lehetőség megadatik a lányoknak is. A kérdés inkább az, hogy ők akarnak-e vállalni vezető szerepet. Talán megszokták, hogy csak a segítői készséggel kapcsolatos területen vannak jelen a nők. Ki is mondják, hogy a közéleti szerepvállalásban nincs akadály, ha nőként újat, rendkívülit hozol és szakember vagy. De ott van a ha feltevés. Szerintük ha szoknyát viselsz, akkor rá kell dolgozni a célra” – mondta el összegzőjében Márton Gyöngyi klinikai pszichológus, pszichoterapeuta. Mint folytatta: „a szervezkedés, a kezdeményezés csak egyharmadát érdekelte a jelenlevőknek, és fele a diákoknak még nem vett részt iskolán kívüli tevekénységben. Az iskola része kell legyen a közösségnek, de mi is, mint közösség, gondolkodnunk kell a lányok bevonásán, és nem 18 éves kor után”.

Brassóban az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében terítékre kerültek a nemi alapú megkülönböztetés és a női szerepvállalás témák. Bebizonyosodott, hogy céljaikban mind különböznek: van, aki újságíró szeretne lenni, más orvos, menedzser, akár vezető. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a célok megvalósításáért kezdeményezni kell. A lányok a beszélgetés során eldöntötték, az iskolában lesz olvasóterem, pihenőtér, jobb büfé, és ezért tenni akarnak.

A mozgalmat népszerűsítették a Zajzoni Rab István Középiskolában is. A fiatal lányok azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy ki hordja otthon a nadrágot, mennyit kell egy nőnek bizonyítani ahhoz, hogy vezetőként elismerjék, és hogyan kell reagálni a sértő megjegyzésekre. Olyan témák ezek, amelyek már a fiatal generációt is érdeklik, ezért fontos, hogy megfelelő információkhoz jussanak, és a felmerülő kérdésekre válaszokat kapjanak.

Ambrus Izabella parlamenti képviselő hangsúlyozta, mindenki valamilyen területen jó, és a legfontosabb, hogy megtalálja azt, amit szívesen csinál. „A Girl2Leader mozgalom lehetőséget ad a fiatal lányoknak megismerni, ismerkedni, tapasztalni és a tanultakat majd alkalmazni, igazi szerepvállalásra ösztönözve őket” – összegzett a képviselő. Tóásó Imelda, Brassó Megyei Tanács alelnöke, az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezetének ügyvezető elnöke kiemelte, hogy a női vezető legfontosabb ismérve a kitartás, a következetesség, a részletekre való odafigyelés és a segítségnyújtás.

Márton Gyöngyi klinikai pszichológus, pszichoterapeuta így ír a találkozóról

Licis lányokkal találkoztunk, hogy a vezető szerepről beszélgessünk.

Kérdeztük a lányokat: mi kell egy jó vezetőnek? Mindent felsoroltak, mintha könyvből olvasták volna. Okosak, tudják már tizenévesen, csak hogy a tudás és a gyakorlat közt különbség van.

A tini lányok iskolás szerepekben nem igazan érzik a nemek közti megkülönböztetést, a tanár-diák kapcsolatban, de a családban a mosogatás/házimunka csak a lányoknak jár.  Ez engem mint pszichológust arra ösztökél, hogy megkérdezzem az anyákat meddig akarják fiaikat ápolgatni az ,,élet nehézségeitől” védeni, mert amíg nem tanulnak meg önállónak lenni a fiúk, addig ne varjának unokát a szülők.

A lányok tudatában vannak hogy ,,anya viseli otthon a nadrágot”, vagy ő tölti be a ,,google szerepet”, és akarva vagy akaratlanul a lány is ezt követi példának. A kommunikáció, a kapcsolat elég kevés az apával.

A pszichológus  felhívása: ,,Apa jó volna beszélgetni egy kicsit a lányoddal, hadd értse ő is meg a te hozzájárulásodat a családi élethez. Vagy te értsd meg mennyire keveset teszel ezért. Apa lehet a lányod nagyon jó vezető lesz ha adsz rá esélyt!”

A középiskolás lányok észrevették az idősebb generáció között több részt férfiak töltik be a vezető szerepet, de a mai generációban megadatik a lehetőség lányoknak is. A kérdés inkább az, hogy ők akarnak-e vállalni vezető szerepet, talán megszokták, hogy csak a segítés készséggel kapcsolatos területen vannak nők.  Ki is mondják, hogy a közéleti szerep vállalásban nincs akadály ha újat/rendkívülit hozol és szakember vagy. Ott van a ,,ha”. Ha szoknyát viselsz rá kell dolgozni a célra. Kimondják, hogy a támogatók száma segít nőkként érvényesülni.  Tiszta hogy, az az ötlet amit felkarolnak a nőktől ,,nagyon menő” kell legyen.

A szervezkedés, kezdeményezés csak 1/3-at érdekelte a jelenlevőkből, és fele a diákoknak még nem vett részt iskolán kívüli tevekénységben. Az iskola része kell legyen a közösségnek de nekünk mint közösség is kell gondolkodni az ők beépítésén, nem csak 18 éves kor után.

Nagyon sok jó ötletük van a lányoknak, minél nagyobb az iskola, annál több az újító ötlet, de a lányok hangja meg csak suttogó, szelíd vagy reménykedő. Jó lenne becsúsztatni valami vállalkozói es speaker kurzusokat a formális tanterv mellé. Az ötletek közt volt chillzóna, cserebere könyvtár, környezet kampány, zenekör és lelkikör, amik tényleg könnyen megvalósíthatók.

Bátran lányok, írjátok le ötleteiteket, kérjetek és szervezzetek, hisz az anya szerep úgy is csak a tietek marad!