18 településen több mint 600 magyar gyermek kapott iskolakezdő tanszercsomagot az RMDSZ által harmadik éve szervezett program keretein belül.

Az előkészítő, első, második, harmadik és negyedik osztályos diákok a korosztályuknak megfelelő tanszereket kaptak ajándékba: füzetek, ceruza, hegyző, vonalzó, színes papírok, olló, vízfesték, ecsetek, radír, ezek mind egy színes tornazsákban – az elmúlt években ajándékozott zsákok sok helyen a fogasokon sorakoztak. Emellett minden osztály kapott egy Székelyföldi Legendárium csomagot is, amiben két játék és egy három mesés DVD lemez található, illetve az idei kifestős órarenden a legendák mesehősei szerepeltek.

Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök így összegzett: „Alsórákos, Apáca, Barcaújfalu, Daróc, Datk, Fogaras, Halmágy, Kaca, Keresztvár, Kőhalom, Krizba, Nagymoha, Olthévíz, Székelyzsombor, Tatrang, Ürmös, Zernyest volt a körút része, illetve idén sikerült bekapcsolni a 17 vidéki település mellé Négyfalu municípiumot is – így Brassó városon kívül minden magyarlakta településen ajándékot az előkészítő, első, második, harmadik és negyedik osztályos diákok”.

„Az ajándékokat egyszerű szerénységgel és őszinte hálával fogadták. A hangosan zengett köszönömök mutatják, a programra igény van, hiszen valós segítség ez a tanítók, a gyerekek és a családok számára. Ahogy a gyerekek mondták: öröm kapni, de az igazi öröm az, ha adhatunk” – mondta el Varga Nándor ügyvezető elnök, a program koordinátora.

Az átadásban segítettek Ambrus Izabella parlamenti képviselő, Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke, Szakál András, megyei tanácsos, a helyi RMDSZ-elnökök, akiket az iskolaigazgatók, aligazgatók és pedagógusok fogadtak.

Egy tanítónő mesélte: „a csomagok nélkül, ha azt kértük a gyerekektől, hogy vegyék elő a vízfestéket, akkor sokan csak csendben ültek, mert nem volt, amit elővenni. Mióta vannak a csomagok, azóta nagy örömmel szaladnak a fogasra felakasztott zsákokhoz, és mindenki előveszi a saját vízfestékét”. Ez az oka annak, amiért az RMDSZ harmadik éve szervezi az iskolakezdő programot.

„Vannak olyan helyek a megyében, ahol a tanítónő vásárolja a ceruzát, a füzeteket, sokszor még a ruhát is a gyerekeknek, amiben iskolába járhatnak. Olyanok is vannak, akik az esetek többségében saját költségen szerelik fel az iskolát. A megyei körúton kiderült, a pedagógusok kitartóak, lelkesek, elhivatottak és elkötelezettek a magyar közösség iránt. Szórványban ilyen erős és példaértékű közösségi emberekre van szükség” – hangzott el a program kiértékelőjében.