Brassó Megye Tanácsának vezetősége szerdán, augusztus 21-én három szerződést írt alá a megyei önkormányzat legfontosabb beruházási terveinek megvalósítása érdekében, amelyek a Brassó-Vidombáki nemzetközi repülőtér megépítését, a megyei utak korszerűsítését, valamint a Brassó megyei egészségügyi infrastruktúra fejlesztését célozzák. A sajtótájékoztatón nyilatkozott Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök és Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Ezek a BOG’ART Kft. – Uti Grup Rt. – Uti Facility Management Rt. társulással kötött  Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér III. szakaszának – az utasszállító terminál tervezési, kivitelezési és építkezési munkálatainak megvalósításáról szóló szerződés, a kolozsvári Diferit Kft.-vel kötött, a DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P megyeközi utak korszerűsítéséről szóló szerződés, valamint a Romfit Grup Kft. – SC HAR & H Kft. társulással kötött szerződés a Barcaszentpéteri Tüdőgyógyászati Intézet korszerűsítési munkálatainak tervezéséről és kivitelezéséről.

1). A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér (AIBG) utastermináljának tervezése és kivitelezése

Az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa (CNSC) határozatát követően, amely elutasította a nagyszebeni Construcţii Rt. által benyújtott óvást, Brassó Megye Tanácsának vezetősége zöld utat kapott az utasterminál tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződés megkötésére a BOG’ART Kft. – Uti Grup Rt. – Uti Facility Management Rt. társulással. A szerződés értéke 145 581 179,94 lej és a három vállalatnak 12 hónap áll rendelkezésére a szerződés előírásainak végrehajtására (három hónap a műszaki tervek elkészítésére, kilenc hónap az építkezési munkálatok elvégzésére). Az utasterminál három szinten fog megépülni 11 780 négyzetméter összfelülettel, a híres brassói építész, Dorin Stefan látványterve alapján.

A terminál műszaki adatai:

Alapterület: 4092 négyzetméter

Alagsor: 3113 négyzetméter

Földszint: 4092 négyzetméter

Emelet: 4575 négyzetméter

A beépített terület: 11780 négyzetméter

Az alagsor magassága: 4,30 – 4,20 méter

Földszint magassága: 5,95 méter

Emeletmagasság: 4,05 – 7,27 méter

Nyitott és fedett teraszok: 510 négyzetméter

2). A Fogaras-földi DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P megyeközi utak korszerűsítése

Egy másik, Brassó megye számára rendkívül fontos és Fogarasföld több tízezres lakossága által régen várt szerződés a DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P megyeközi útak – amelyet „a hegy alatti” útnak is neveznek – korszerűsítésére vontkozik.  Ez az első olyan kivitelezési munkálatra vonatkozó szerződés, amelyre Brassó megye önkormányzata európai finanszírozást nyert a 2014–2020 közötti Regionális Operatív Program keretében a közúti infrastruktúra fejlesztésének területén.

A kolozsvári Diferit Kft.-vel kötött szerződés értéke 141 559 653,28 lej (áfával), a kivitelezési idő pedig 33 hónap. A projekt célja a Perșani-Victoria-Ucea de Sus közötti 53,01 km hosszú út korszerűsítése.

3). A Szentpéteri Tüdőgyógyászati Intézet korszerűsítése, energiahatékonyságának növelése

Négy sikertelen közbeszerzési eljárás után az ötödik, a 2019 márciusában indított eljárás sikeresnek bizonyult. Következésképpen Brassó Megye Tanácsa megkötötte a tervezési és kivitelezési munkálatokra vonatkozó szerződést a Romfit Grup Kft. – HAR & H Kft. társulással. A szerződés értéke 10 169 722,86 lej (áfával), teljesítésének határideje 15 hónap, ebből 3 hónapot fordítanak a műszaki tervek kidolgozására, 11 hónapot a munkálatok elvégzésére, egy hónapot pedig az energiahatékonysági jelentés elkészítésére.

„Minden bizonnyal a mai nap egy különleges nap Brassó megye fejlesztését tekintve,  illetve egy nagyon fontos pillanat, amelyre minden megyei tanácsos, aki ebben a csapatban van, büszke lehet és megtisztelve érezheti magát. Anélkül, hogy leértékelnénk a többi két befektetés fontosságát, azt mondhatnánk, hogy a 3 nagy befektetés közül minden bizonnyal a repülőtér projektje a legfontosabb. A mai nap jelentősége kapcsán visszatérnék egy kicsit a 2016-os helyhatósági választásokhoz, amikor tiszta fejjel és jó előrelátással döntöttünk akkor, amikor olyan politikai egyezményt írtunk alá, amely stratégiainak bizonyult a megye fejlesztését illetően, és amely Brassó megye fejlesztését eddig is előre vitte és továbbra is segíteni fogja. Örülök, hogy garanciát láttam Adrian Vestea megyei tanács elnökben és George Scripcaru polgármesterben, hogy ezek a  fontos projektek, amelyek Brassó megyét és Brassó városát fejlesztik, megvalósuljanak. Lehet, hogy ebből a szempontból is egy történelmi pillanat a mai nap” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke és megyei tanácsos.

Ugyancsak jelen volt a Brassó Megyei Tanács alelnöke, Tóásó Imelda. Véleménye szerint „e 3 szerződés aláírása egy fontos lépés a megyei prioritások megvalósításában, amelyet kemény munka előzött meg. Ahhoz, hogy egy beruházás megvalósuljon, rengeteg olyan teendő van, amelyet a közösség nem mindig lát vagy értékel. Nagyon sok akadályt kell legyőzni, főleg a közbeszerzések terén, de ahol összefogás és kitartó munka van, ott előbb-utóbb megjelennek az eredmények is. Ma már kezdenek látszani az eredmények is, hiszen mindhárom fontos területen –  repülőtérépítés, közúti- és egészségügyi infrastruktúra fejlesztés – folynak a munkálatok és mindezekre sikerült az anyagi fedezetet is biztosítani.”