Az RMDSZ Brassó megyei szerveztének eseményét mutatjuk be:

„Kedves babát váró anyukák és apukák!
Intenzív Lamaze alapú, keresztény szülés- és újszülött-gondozási felkészítő lesz Brassóban szeptember 6. és 7. között, pénteken és szombaton. Brassóban tavaly volt először magyar nyelvű felkészítő – a tapasztalatok és a visszajelzések azt mutatják, hiánypótló eseményről van szó. Ezért idén újra segíteni szeretnénk a babát váró párokat, hogy anyanyelven szerzett ismeretekkel készülhessenek a szülésre és a baba érkezésére.
Lelkes előadónk Mărgulescu Melinda, képesített és tapasztalt Lamaze szülésfelkészítő, keresztény dúla és négygyermekes anyuka Marosvásárhelyről érkezik hozzánk. Gyakorlatias előadásai, részletes tájákoztatói és gyakorlatias feladatai által igazi babaváró csomagot nyújt át a résztvevőknek.

A felkészítő összesen 12 órát tart: pénteken 16:30-tól 20 óráig, szombat 9 órától 20 óráig (biztosított ebéd).
A tanfolyamon résztvevő apák megkapják (ha igénylik) az újszülött-gondozási igazolást (atestat de puericultură), amely szülés után +10 nap szabadságra jogosítja fel őket az adott 5 napon felül.
Jelentkezni augusztus 15-ig szükséges a 0742 960 289-es telefonszámon vagy az eletszuletik@gmail.com címre írt levélben (név, telefonszám megadásával).
Legkevesebb 6 jelentkezővel indul el a program, résztvevők hiányában sajnos nem tudjuk megtartani a rendezvényt. Ezért kérjük a magyar közösséget, értesítsék a babát váró magyar családokat a lehetőségről. A felkészítő ára: 350 lej/pár vagy kismama.

Alább olvashatják kedves előadónk ismertetőjét:
„✔ A szülésfelkészítő Lamaze alapú, mert abból indulunk ki és arra fektetjük a hangsúlyt, hogy a várandósság és szülés egy természetes, biztonságos, egészséges és lenyűgöző folyamat. A nők úgy vannak megalkotva, hogy tudnak szülni, a babák pedig tudnak megszületni. Anya és baba (és apa, ha úgy szeretnék) közös utazása, mely örökre nyomot hagy, remélhetőleg felemelőt. A Lamaze International – nemzetközileg elismert nonprofit szervezet, amely a várandósság, szülés és korai nevelés természetes, egészséges és biztonságos megközelítését támogatja és népszerűsíti.
✔ Keresztény, mert arról is szó lesz, hogy Isten hogyan tervezte el, és hogyan látja a vajúdást és szülést, és hogyan élhetjük át ezt az áldásnak tervezett folyamatot szenvedés-mentesen, kéz a kézben Istennel.
✅ Ajánljuk úgy először szülőknek, mint többedszer szülőknek, kiváltképp, ha előző szülésük nem úgy alakult, ahogyan szerették volna.

Szó lesz
– arról, hogy hogyan készülhetsz hatékonyan a szülésre,
– a vajúdás és szülés élettani és lelki folyamatairól, valamint arról, hogy milyen módszereket alkalmazhatsz ahhoz, hogy gyermeked születésének csodáját ne csak túléld, hanem megéld, és pozitív élményként kincse legyen további életednek,
– arról, hogy Isten hogyan tekint a szülésre,
– a félelemről és arról, hogy a méhösszehúzódások erejét hogyan fordíthatod a magad javára,
– a társ jelenlétének fontosságáról, illetve arról, hogy hogyan lehet ő hatékony segítő,
– a gyermekágyas időszakról,
– újszülött-gondozásról,
– szoptatásról,
– és mindarról, ami foglalkoztat téged a szülés témaköréből.

Gyere el, hisz a szülésfelkészítőn
– felszítódik majd benned a tudat, hogy mekkora csoda részese vagy: kisbabád fog születni, és mennyire csodálatosan vagy megalkotva, hiszen minden képességed megvan arra, hogy meg tudd őt szülni, és ez a folyamat, amin ketten együtt átmentek még szorosabbá teszi kettőtök kapcsolatát,
– szakszerű, természetes szülést/születést pártoló ismereteket kapsz majd a vajúdásról és szülésről,
– megtanulod, hogy a szülés egy normális, természetes és egészséges folyamat, és nőként úgy vagy megteremtve, hogy tudjál szülni,
– megtanulod, hogyan működj együtt a testeddel úgy, hogy segítsd babádat a születésben,
– megtanulod alkalmazni a természetes fájdalomcsillapító technikákat (pozíciók, légzés-minták, relaxáció),
– pároddal együtt készülhettek fel a nagy eseményre,
– hasonló élethelyzetben levő párokkal ismerkedhetsz meg, és oszthatod meg tapasztalataidat, bizonytalanságaidat,
– felkészülhetsz nem csak a szülésre, hanem a kisbabád gondozására, szoptatására is,
– FELKÉSZÜLTEN ÉS MAGABIZTOSAN TUDSZ MAJD SZÜLNI!

Lesz nevetés, családias hangulat, válasz a kérdésekre, játék, mozgás, figyelmes szempár és temérdek korszerű információ és gyakorlati tanács, ill. praktika.
Szívből kívánom, hogy szülésed bátorsággal, magabiztossággal, lelkesedéssel, anyai erővel és örömmel teli legyen!”
Mărgulescu Melinda

Helyszín: RMDSZ-székház, Brassó, Alecu Russo utca 4. szám
Szervező: a rendezvény partnerszervezője az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet, támogatója Ambrus Izabella parlamenti képviselő.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket!”

RMDSZ Brassó megyei szervezet