Erdély jövőjéről, a közösség megerősítéséről, a választások tétjéről egyeztetettek május 9-én a brassói magyar egyházak vezetőivel az RMDSZ tisztségviselői. Egyetértettek abban, hogy a május 26-ai európai parlamenti választás nemzeti ügy, illetve hogy minden magyar ember az RMDSZ-re leadott szavazata által felelősséget kell vállaljon azért, hogy a magyaroknak erős, közös hangja legyen Európában.

Az egyházi vezetők kifejtették, hogy most valóban szükség van a minden érdeken felülemelkedő, közös fellépésre, hiszen a nemzetünk jövőjéről döntünk. Ezúttal a keresztény Európa jövője a tét. A magyar kisebbséget érő jogsértések kapcsán egyetértettek abban, hogy más pártok nem fogják a magyar érdeket képviselni – hamarabb összefognak a magyarok ellen, könnyelmű kampányfogásként használva fel a gyűlöletkeltést. A jelenlévők közösen elfogadtak egy levelet, amelyet mindannyian felvállaltak, hogy átadják üzenetét a magyar egyházközösségeknek.

A választások tétjéről

Miért fontos nekünk, Brassó megyei magyaroknak a május 26-ai választás

Közösségünk fontos döntés előtt áll. Május 26-án európai parlamenti választások lesznek. A tét nagy: most dől el, hogy megvédjük-e a támogatásokat, amelyekből közösségünk gyarapodott, és elég erős lesz-e a magyar képviselet az európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatásához.

A választás az Uniós támogatásokról szól. Ezen forrásoknak köszönhetően fejlődtek településeink: utak, csatornahálózatok épültek, templomokat, iskolákat újítottunk fel. Brassó megye költségvetésének egyharmada uniós forrásból származik. Ebből finanszírozzák a nagy beruházásokat, amelyekre önerőből nem lenne lehetőség. Így a költségvetésből több marad a helyi fejlesztésekre  például a pályázatok által nagyösszegű támogatást tudnak nyújtani az egyházak, a civil szervezetek, az önkormányzatok, azaz a közösségek számára. Brassó városban jól észrevehető az uniónak köszönhető gazdasági növekedés: egyrészt mert a szabad közlekedés az országok között lehetővé tette, hogy külföldi befektetők létesítsenek itt cégeket, munkahelyeket, egyben megélhetést biztosítva a családoknak. Másrészt az európai finanszírozásoknak köszönhetően Brassó nagy mértékben fejlődött, gazdagodott: 2012 és 2020 között uniós forrásokból több mint 400 millió lej jutott kerülőutak, parkolók, óvoda építésére, iskolák, szociális lakások, öregotthon és más középületek felújítására, a közszálítás informatikai rendszerének kialakítására, a közvilágítás javítására és sok más beruházásra.

A választások után eldől, hogy kik lesznek többségben Európában: azok, akiknek fontos, hogy több pénz jusson településeinknek és gazdáinknak, vagy azok, akik csökkenteni akarják a finanszírozásokat. Az RMDSZ partnereivel együtt azon dolgozik, hogy a finanszírozások továbbra is megmaradjanak, hiszen ezek sok esetben a magyar emberek, családok megélhetését biztosítják.

Május 26-án amellett kell döntenünk, hogy képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben akkor, amikor döntenek a következő 7 éves költségvetési ciklusban kiírandó támogatásokról. Képviselőink ott kell legyenek, ahol közösségünk jövöjéről döntenek.

A választások másik fontos tétje a kisebbségi jogok védelme: a szabad nyelvhasználat, anyanyelvű oktatás, szimbólumhasználat kiharcolása. A kisebbségi polgári kezdeményezés Erdélyből indult, közös sikerünk, közel másfél millió aláírást gyűjtöttünk össze. Soha nem álltunk ilyen közel egy európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolásához. A magyarokkal szembeni, közel nap rendszerességű jogsértések ellen Európa-szintű törvénnyel kell harcolnunk. Mindezt azért is, hogy feliratainkat, tábláinkat ne vegyék le, ahogy megtették Erdély számos településén, ahogy Brassó megye határában található táblán levő magyar feliratot is megpróbálják levetetni. A kisebbségvédelmi munkánk célja, hogy mi, magyarok szabadon megélhessük nemzeti identitásunkat.

Nekünk, magyaroknak össze kell fognunk – nem csak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ez a választás magyar ügy, ezért együttes erővel kell képviselnünk a magyar nemzetet Európában Az RMDSZ EP-képviselői nincsenek magukra: a magyarországi EP-képviselettel közösen, az Európai Néppárt támogatásával mögöttük képviselik az erdélyi magyar közösség érdekét. Sikeres választás után a magyar csoport a németek után a második legnagyobb frakció lesz az Európai Néppártban. Ez erőt, befolyást jelent és beleszólást a fontos döntésekbe. Egyetlen választásnak sem volt ekkora tétje Európa számára, mint a mostaninak. Ezen a választáson sokat nyerhetünk, de sokat veszíthetünk is.

Ez a választás Európa jövőjéről szól. Májusban Európának változni kell, és Európa változni fog: a mi célunk, hogy ennek a reformnak a nyertesei, ne a vesztesei legyünk. A május 26-ai választások legfőbb kérdése: lesz-e erős Kárpát-medencei magyar képviselet, amely az európai szintű döntéseket nemzetünk érdekei szerint tudják befolyásolni?

A válaszadásban mindannyiunknak szerepe és felelőssége van. Mi, Brassó megyeiek közösségként szavazatunkkal kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy a magyar ügyet képviselni tudjuk az önkormányzatokban, Bukarestben és Európában. Ez befektetés a jövőbe, közösségünk megtartásába. Ezért kérjük, támogassák az RMDSZ jelöltjeit a május 26-ai parlamenti választásokon.

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke

Hasznos tudnivalók a szavazásról és a referendumról: kattintson!