Május 10-én a Búzavirág Néptáncegyüttes 70 éves évfordulójának ünnepi megnyitoján Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök köszöntötte az ünnepelteket. Emellett Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke is részt vett.
Ezúton is köszönetet mondunk a szórvány megyénkért végzett több évtizedes fáradhatatlan közösségi munkáért. Köszönjük, hogy mindig készégesen állnak a közösség szolgálatába! Hálásak vagyunk, hogy színvonalas előadásaikkal méltó ünneppé teszik a közösségi rendezvényeket.

A Búzavirág Néptáncegyüttes régi és jelenlegi tagjai ünnepi műsort mutattak be május 11-én, szombaton az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán – ezen eseményen részt vett Ambrus Izabella képviselő és Tóásó Imelda.

Kovács Attila köszöntője:

A generációkat átölelő Búzavirág Néptáncegyüttes 70 éves születésnapját ünnepeljük. Tudjuk, hogy magyar közösségünk számára ez különleges alkalom, ezért vehette át idén Reiff Zsuzsa az RMDSZ Ezüstfenyő díját. Ezáltal akartuk megmutatni egész Erdélynek, hogy Brassó megye legrégebbi és nagyra becsült néptáncegyüttese értékes kulcsszereplője közösségi életünknek. A díjjal Reiff István sokéves gyűjtő- és oktatómunkája előtt tiszteleghetünk, illetve a jelenlegi vezető, Reiff Zsuzsa munkássága, valamint az a több mint ezer táncos előtt, akik fenntartották és éltetik ma is a magyar kultúrát Barcaságon belül és kívül.
A kétnapos esemény alkalmával újra a figyelem és az ünnep középpontjába kerül az az el nem hervadó búzavirág, amely elültetését, majd gondozását a Reiff család fogadta meg hivatásának. Az álom fennmaradt, mert a jó vezetők, a kitartó táncosok, és a folyamatosan megújuló búzavirágos család fenntartotta azt. Így a Búzavirág él, és termést hoz: kultúrát, igazi néptáncot, és ízes népzenét virágzik.
Az RMDSZ képviseletében ezúton is köszönetet mondok a szórvány megyénkért végzett több évtizedes fáradhatatlan közösségi munkáért. Köszönjük, hogy mindig készégesen állnak a közösség szolgálatába! Hálásak vagyunk, hogy színvonalas előadásaikkal méltó ünneppé teszik a közösségi rendezvényeket.
Szórvány közösségünk életében nagy fontossággal bírnak a magyar néptáncegyüttesek, a magyar egyházak, civil szervezetek és minden más magyar közösséget építő szervezet, hiszen ők azok, akik a magyar identitás átörökítéséről gondoskodnak. Számunkra, barcasági magyarok számára ennek nagy súlya van. Hiszen amíg megtelnek templomaink, amíg magyar gyermekeink megtöltik a magyar iskolákat, osztályokat, a néptánccsoportokat, amíg vannak képviselőink ott, ahol a döntéseket hozzák közösségeinkről, addig van magyar jövőnk Brassó megyében. Az RMDSZ képviselőjeként feltétlenül el kell mondanom, hogy ezért is van nagy tétje a május 26-ai választásoknak.
Májusban Európa változni fog: a mi célunk, hogy ennek a reformnak a nyertesei legyünk. A választás legfőbb kérdése az, hogy lesz-e erős Kárpát-medencei magyar képviselet, amely az európai szintű döntéseket nemzetünk érdekei szerint tudják befolyásolni? A válaszadásban mindannyiunknak szerepe és felelőssége van.
Mi, Brassó megyeiek hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy olyan képviselőink legyenek a helyi, országos és Európa-szintű döntéshozásban, akik értünk, magyarokért dolgoznak. Ez befektetés a jövőbe, közösségünk megtartásába. Ezért kérjük, támogassák jelöltjeinket a május 26-ai parlamenti választásokon.
Végül köszönöm, hogy meghallgattak. Erőt és egészséget kívánok a további munkához – ami végső soron szórakozás és egyben értékteremtés, hagyományőrzés is! Kívánom, hogy mindenkit kísérjen el útján a búzavirág-életérzés. Méltó ünneplést mindenkinek!