Fontos tudnivalók a szavazásról

Május 26-án, reggel 7 és este 9 óra között lehet szavazni. Csak a 18. életévüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak érvényes személyi igazolvánnyal az állandó lakhelyünk szerinti szavazókörzetben. Ha nem tartózkodik a lakhelyén, akkor bárhol szavazhat Romániában. Útlevéllel nem lehet szavazni! Az RMDSZ jelöltjei a szavazólap második oldalán, a 4. helyen szerepelnek. Idén a tulipán alatt magyarul is szerepel az RMDSZ-megnevezés. A pecsétet a listára vagy a tulipán alá, a kereten belül üsse – másként érvénytelen lesz a szavazata.

Mozgóurna igénylése

Betegség vagy rokkantság miatt mozgásképtelen személyek, orvosi papír alapján, mozgóurnát igényelhetnek. A kézzel dátumozott és aláírt kérvényt bárki leteheti május 25-én, szombaton 18-20 óra között a legközelebbi szavazókörzethez vagy eljuttathatja az RMDSZ-hez, legkésőbb szombat 16 óráig. Bővebb információkért hívja az RMDSZ-t.

Referendum

A szavazáskor az európai parlamenti választások kapcsán egy szavazólapot, illetve a referendum kapcsán két szavazólapot kapnak kézbe, külön cédulán egy-egy kérdéssel. A referendum alkalmával két kérdésben lesz alkalmuk véleményt nyilvánítani a román állampolgároknak. Egyrészt arról dönthetnek, hogy Romániában tilos legyen-e amnesztiában vagy közkegyelemben részesíteni a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, másrészt arról kérdezik majd meg a választókat, egyetértenek-e azzal, hogy a kormány ne módosíthassa sürgősségi rendelettel a bűncselekmények meghatározását, a kiszabható büntetést, illetve az igazságszolgáltatás működését. Az RMDSZ arra biztat mindenkit, hogy mindkét kérdésre igennel szavazzanak.

Orbán Viktor üzenete a romániai magyaroknak

„A Fidesz stratégiai szövetséget ápol az RMDSZ-szel. Azért vagyok itt, Erdélyben, hogy Kelemen Hunorral közösen buzdítsuk az itt élő magyarokat arra, hogy vegyenek részt a választásokon, támogassák szavazataikkal az RMDSZ listáját. A magyar nép több ország területén lakik. Fontos, hogy amikor lehetőség adódik, akkor az összmagyar képviselet is megjelenjen a nemzetközi fórumokon. Akik ezt támogatják, és azt akarják, hogy a magyaroknak erős hangja legyen Európában, azoknak az RMDSZ-re kell szavazniuk! Arra szeretném biztatni a romániai magyarokat, hogy a kettős állampolgárságtól függetlenül, ezen a választáson az RMDSZ-re adják le szavazataikat!”

Brassói egyházvezetők támogatása és üzenete: kattintson!
Kovács Attila, megyei RMDSZ-elnök levele a választásokról: kattintson!