Olvasták a hírt a korondi polgármesterről? Ismerik a sztorit? Még hogy Románia példaértékű kisebbségi jogok biztosítása szempontjából! Hogyan lehetséges ilyen?

Csak azért, mert felhelyezték a „Községháza” feliratot magyarul, majd a jogerős bírósági határozat után levették és ismét kihelyeztek egy másik magyar feliratot, de a bíróság mindezt nem vette figyelmbe, és 60.000 euró szankciót szabott ki a polgármester számára.

És az összeget a polgármester kell kifizesse a híres magyarellenes Dan Tănase  egyesületének, ezáltal megoldva a „párhuzamos állam” egyik nagy dilemmáját: a magyarellenes megnyilvánulások hivatalos finanszírozását. És íme, a legfelháborítóbb paradoxon: mi magyarok fogjuk ezt az összeget kifizetni Dan Tănase magyarellenes egyesültének! Hát nem egy intelligens húzás?! Ki is mert volna erre gondolni? Szerintem egy normális ember, biztosan nem, de a furfangos, pihent elméjű, nemzeti indulatoktól táplált (látszólag ezt a tényt tagadó) szolgálatok esze mindezt kijárta.

És akkor visszatérek az elmélkedés lényegéhez. Van igazságszolgáltatás, amely lassan megtanít bennünket magyarul írni és beszélni – mivel a bíróság döntött, hogy a „községháza” nem jelenti azt, hogy primărie, és hogy olyan nincs, hogy a magyar szó maga az épületet nevezi meg. Szóval, ez lesz a jövőnk: megtanítanak majd mások anyanyelvünkre, írni és olvasni, sőt beszélni, de majd akkor szerencsére nem lesz szükség már buzgó, vakmerő nemzeti indulatokkal táplált egyesületekre, mert már nem lesz miért, kiért.

És akkor felteszem én a kérdést: fontos számunkra a képviselet? Meg tudjuk engedni magunknak, hogy azok, akik másként éreznek, még ha látszólag magyar nyelven szólítanak meg, majd tegyenek értünk? Persze, ha nem vagyunk annyira naivak, hogy mindezt elhiggyük, hogy tenni fognak, nekem az a meggyőződésem, hogy van nekik annál jobb dolguk is, hogy a mi érdekeinket képviseljék, és a mi harcainkat vívják. Ezért fontos számunkra, hogy összetartsunk, hogy megértsük, annak ellenére, hogy a „politikai piac” számos ajánlatot nyújt, ezek nem valósak, nekünk csak egyetlen egy helyes választásunk van: MI MAGUNK ÉS NEM MÁS!         

 

Megjelent a Brassói Lapok 2019. április 18-ai lapszámában.