„A Brassó Megyei Tanács idei költségvetésében is keretet különítünk el a kulturális, szociális és sporttevékenységek, illetve a templomfelújítások támogatására. A pályázati útmutatókat nyilvános konzultációra bocsájtottuk, amely kapcsán jövő hét végéig lehet javaslatokat benyújtani. A költségvetésről április 23-án dönt a megyei önkormányzat, így a kiírások csak azután jelennek meg” – mondta el Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke az április 12-én tartott sajtótájékoztatón.

A kulturális tevékenységek támogatására 1.6 millió lejt irányoznak elő. Idei újdonság, hogy két pályázói csoportra bontották a jelentkezőket: kulturális közintézmények és önkormányzatok, valamint civil szervezetek. Előbbi esetében 450 ezer lejes, utóbbi esetében 1.15 millió lejes a teljes költségvetéskeret.

A sporttevékenységek támogatását célzó pályázati kiírások esetében külön 600 ezer lejes keretet határoztak meg a profi sport kategóriában – itt sportklubok és megyei szintű sportegyesületek pályázhatnak, valamint a Sport mindenkinek című programon belül 300 ezer lejes a költségvetéskeret. A megyei tanács külön szabályzatot fog kidolgozni a sportszövetségek (föderációk) támogatására, amelyre 300 ezer lejes keretet javasoltak a költségvetés tervezetben.

Idén a tavalyihoz hasonlóan 1 millió lejt irányoznak elő a templomok javítására, amely összeg elosztásáról a beérkező pályázatok alapján dönt a megyei tanács.

„A pályázati útmutatók tervezetét megtalálják a www.judbrasov.ro oldalon. Bátorítom a magyar civil, egyházi, kultuális, ifjúsági szervezeteket és az egyházakat, hogy jövő hét végéig szóljanak hozzá a tervezetekhez, tegyenek javaslatokat. A kiírások megjelenésével egyidőben értesítünk mindenkit, aki csatlakozott a magyar civil szervezeti hálózathoz. Aki még nem tette meg, jelentkezhet az RMDSZ elérhetőségein” – tette hozzá az alelnök.