Az RMDSZ meghívására Brassóban vendégszerepelt április 23-án Sebestyén Márta, nemzetközileg elismert előadóművész, népdalénekesnő és Szamosi Szabolcs orgonaművész, akik előadásában magyar népdalok és egyházi népénekek csendültek fel.

Az eseményen Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke köszönötte a Szent Péter és Pál Római Katolikus Templomban összegyűlt közönséget.

„Szórvány közösségünk életében nagy fontossággal bírnak a magyar események. A magyar egyházi alkalmak, színházak, nemzeti ünnepek, koncertek során találkozunk, magyar költészettel, irodalommal, énekkel, néptánccal ünneplünk – így őrizzük és adjuk át anyanyelvünket, hagyományainkat. A magyar identitás átörökítésének szórvány közösségünkben nagy súlya van” – emelte ki az alelnök.

Mint folytatta,  a május 26-ai választásoknak nagy tétje van: a választás során dől el, hogy megvédjük-e az európai uniós támogatásokat, amelyekből közösségünk gyarapodott, és elég erős lesz-e a magyar képviselet az európai kisebbségvédelmi törvény elfogadtatásához.

„Önkormányzati vezetőként látom azt, hogy az uniós források milyen nagy mértékben járulnak hozzá településeink gazdasági-, szociális- vagy akár kulturális fejlődéséhez. Brassó megye költségvetésének egyharmada uniós forrásból származik. Ebből finanszírozzuk a nagy beruházásokat, amelyekre a helyi költségvetésekből nem lenne lehetőség. Így jut keret a helyi fejlesztésekre, a civil szervezetek, egyházak tevékenységének a támogatására is. Május 26-án amellett kell döntenünk, hogy képviselőink ott legyenek az Európai Parlamentben akkor, amikor döntenek a következő 7 évben kiírandó támogatásokról” – részletezte Tóásó Imelda.

Továbbá beszélt a választások másik fontos tétjéről, a kisebbségi jogok védelméről. Mint mondta, „soha nem álltunk ilyen közel egy európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolásához.”

Kifejtette, hogy az RMDSZ EP-képviselői nincsenek magukra, hiszen a magyarországi EP-képviselettel közösen, az Európai Néppárt támogatásával mögöttük képviselik az erdélyi magyar közösség érdekét. Sikeres választás esetén a magyar csoport a németek után a második legnagyobb csoport lehet az Európai Néppártban. Mint hangúlyozta, „ez erőt, befolyást jelent és beleszólást a fontos döntésekbe. Egyetlen választásnak sem volt ekkora tétje Európa számára, mint a mostaninak. Ezen a választáson sokat nyerhetünk, de sokat veszíthetünk is.”

„Ez a választás Európa jövőjéről szól. Májusban Európának változni kell, és Európa változni fog: a mi célunk, hogy ennek a reformnak a nyertesei, ne a vesztesei legyünk. Mi, Brassó megyeiek közösségként szavazatunkkal kell hozzájárulnunk ahhoz, hogy a magyar ügyet képviselni tudjuk az önkormányzatokban, Bukarestben és Európában. Ez befektetés a jövőbe, közösségünk megtartásába” – összegzett Tóásó Imelda.

Az RMDSZ köszöni a katolikus egyháznak, hogy befogadta a rendezvényt, és méltó helyet biztosított az előadáshoz.

A koncerten készült képekért kattintson!