„Halmágyon, a valamikor színmagyar településen több mint 150 magyar él – ezt a maroknyi magyar közösséget is szolgálja az a hídépítés, amely az első azon hidak közül, amelyek építését vagy felújítását tervbe vette Brassó Megye Tanácsa” – nyilatkozta Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke.

Mint részletezte, pénteken a megyei tanács elnöke aláírta a munkakezdési parancsot, így az új híd 8 és fél hónap alatt kell megépüljön, ezt követően bontják le a jelenlegit, amelyet a tavalyi árvíz szinte járhatatlanná tett. A beruházás összértéke 7.3 millió lej, ebből a kivitelezési munkálatokra aláírt szerződés értéke 6.2 millió lej. A finanszírozás biztosításához a megyei önkormányzat az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében pályázott sikeresen.

Brassó megyében az Olt a legnagyobb vízhozamú folyó, ezért is ezen folyó partján vannak a legnagyobb áradások. Tudni kell, hogy a megyében 40 éve nem építettek új hidakat, ezért is tűzte ki célul a megyei tanács 7 híd megépítését vagy felújítását. A halmágyi hidat betonból építik, 97.10 méter hosszú és 6 méter széles lesz.

A híd jelenleg így néz ki.

Fotó: Brassó Megye Tanácsának facebook oldala