Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnáziumban mutatták be január 31-én a Magyarok Romániában – száz év története című dokumentumfilm-sorozat negyedik részét, amely a dél-erdélyi magyarság második bécsi döntést követő négy évét foglalja össze.

A vetítés utáni kerekasztal-beszélgetésen Petki Judit,  a Brassói Lapok szerkesztő-tördelője kérdezte a filmkészítésről Vig Emesét, a film rendezőjét, illetve L. Balogh Béni történész, levéltárost, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársát.

A közönséget Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntette, majd  képsorokat láthattak arról, hogy a második vilgáháború alatt hogyan élt a Romániához tartozó dél-erdélyi, a Brassó megyei magyarság. Sokan elvándoroltak az akkor Magyarországhoz tartozó észak-erdélyi területekre, az itt maradt magyarok az ország kirekesztő és megtorló kisebbségjogi intézkedései miatt szenvedtek. Ezalatt tiltották be a Brassói Lapokat, megszüntetve Dél-Erdély legfontosabb hírforrását – erről beszélt a filmben megjelenő Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője.

A filmben történészek, korabeli felvételek, nehezen előkeresett fényképek meséltek a II. világháború időszakáról. A sorozat folytatódik, összesen 8 rész várható – mondta el Víg Emese, a Magyarok Romániában filmsorozat rendezője. A beszélgetésen L. Balogh Béni, levéltáros-történész, a IV. rész szakmai koordinátora történetekkel és részletekkel egészítette ki a filmben látottakat.