„Brassó Megye Tanácsa az elmúlt hetekben összeállított egy megyei prioritáslistát, amely kiemeli a legfontosabb támogatást igénylő beruházásokat és ezt kérésbe foglalva eljuttatta a kormányhoz, illetve a brassói parlamenti képviselőkhöz és szenátorokhoz. A projektek indoklása, a hozzátartozó pénzügyi szükségletek megnevezése mellett kértük, hogy fokozottan figyeljenek oda Brassó megyére, hiszen az egészségügyi, valamint a közlekedési rendszer fejlesztése, főként a nemzetközi repülőtér beindítása, és a megvalósításra váró európai uniós pályázatok nem csak a megye, hanem a régió érdekeit is szolgálják – mondta el Tóásó Imelda megyei tanács alelnök.

A megye 2018-ban 90 millió lejjel kisebb költségvetésből gazdálkodott mint 2017-ben. Azért kérték idén is az országházi képviselők segítségét a költségvetési törvény parlamenti vitája előtt, hogy a megyének legrosszabb esetben a 2018-as évhez hasonló költségvetése legyen 2019-ben is, de semmiképp se legyen csökkenés.

Tóásó Imelda megyei tanács alelnök elmondta, a repülőtér elsőbbséget élvez, így több mint 178 millió lejt kértek a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér kivitelezési munkálataira. Fontos tudni, hogy a megyei tanácsnak 2018 végén rendelkezésére álló többletből részlegesen fedezni lehet a beruházást, viszont ezt teljességében nem fordíthatják a repülőtérre, mivel így mellőzni kellene minden más megyei fejlesztést.

A kérés másodsorban a megyei tanács által benyújtott európai uniós pályázatokhoz szükséges önrészt emeli ki.

„Ahhoz, hogy ezeket a projekteket megfelelő módon tudjuk kivitelezni, kértük, irányozzanak elő több mint 50 millió lejt, hogy fedezni tudjuk a pályázatok megvalósításához szükséges összegeket. Az uniós pályázatok kiterjednek útfelújításokra, több kórházépület feljavítására, a megyei sürgősségi kórház, a pszichiátriai és neurológiai kórház, a szülészeti és nőgyógyászati kórház, illetve a gyerekkórház sürgősségének felszerelésére” – részletezte a megyei tanács alelnök.

Emellett egy egészségügyi szempontból jelentős beruházásról is írnak: több mint 10 millió lejből vásárolnának három nagyértékű felszerelést a Brassó Megyei Sürgősségi Kórháznak.

Az iratban kérik, hogy az országos költségvetés elfogadásakor tartsák szem előtt a Brassó megyei prioritásokat, hiszen az egészségügyi és a közlekedési infrastruktúra javítása, illetve az európai uniós forrásokból megvalósítandó fejlesztések nem csak a Brassó, hanem a Kovászna és a Hargita megyeiek érdekeit is szolgálják.