Határon túli meghívottak a második Magyar Színházfesztiválon:
Újvidék (Szerbia), Salgótarján (Magyarország), Marosvásárhely és Csíkszereda a meghívottja az október 25-28. között második alkalommal, és immár nemzetközi kitekintéssel megszervezett Magyar Színházfesztiválnak, amelynek a nagyszínpadi előadások mellett számos kísérőrendezvénye is lesz.

Program:
Október 25., csütörtök
• 17.00 óra: A brassói Áprily Lajos Főgimnázium Grimasz színjátszócsoportjának előadása (Helyszín: a Patria stúdióterme)
• 18.30: Fotókiállítás az I. Magyar Színházfesztivál fotópályázata résztvevőinek alkotásaiból (Helyszín: a Drámai Színház protokollterme)
• 19.00 óra: Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? (a salgótarjániZenthe Ferenc Színház előadása, rendező: Halasi Imre, helyszín: a Drámai Színház nagyterme)
Október 26., péntek
• 17.00 óra: Az indiánok nem hagynak cserben minket (Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész szerzői és előadóestje (Helyszín: a Patria stúdióterme)
• 17.00 Gáspárik Attila Teátrális világunk című könyvének bemutatója (Helyszín: a Drámai Színház protokollterme)
• 19.00 óra: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan (a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, írta és rendezte: Radu Afrim, helyszín: a Drámai Színház nagyterme)
• 21.30 óra: A Tesztoszteron színészzenekar koncertje (a Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy színészeinek zenekara)
Október 27., szombat
• 11.00 óra: Fejtől s lábtól (Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészeinek felolvasószínházi előadása Tompa Andrea azonos című regényéből, helyszín: a Patria stúdióterme)
• 19.00 óra: Egressy Zoltán: Portugál (a csíkszeredai Csíki Játékszínelőadása, rendező: Victor Ioan Frunză, helyszín: a Drámai Színház nagyterme)
Október 28., vasárnap
• 17.00 óra: A marosvásárhelyi LÁTÓ szépirodalmi folyóirat íróinak, szerkesztőinek felolvasó-délutánja (helyszín: a Drámai Színház protokollterme)
• 19.00 óra: Kiss Csaba: A dög (az Újvidéki Színház előadása, rendező: Olivera Đorđević, helyszín: a Drámai Színház nagyterme)

Meghívókat és bérleteket már lehet igényelni a következő helyszíneken:

  • Brassói Lapokszerkesztőségében (Iuliu Maniu út, 32 szám, hétfő-csütörtök: 9.30-tól 15.30-ig, tel.: 0268 475 303, 0371 358 206),
  • EMNT Brassó – Demokrácia Központban (Al. Ioan Cuza út, 32 szám, tel.: 0748 167 026, hétköznapokon: 15.00-től 18.00 óráig),
  • az RMDSZ Brassó megyei szervezeteszékházában (Alecu Russo utca, 4 szám, hétfő-csütörtök 8.30-tól 16.00 óráig, pénteken 8.30-tól 14.00 óráig),
  • a Frézia Mánia virágüzletben (Négyfalu, Brassói sugárút, 66. szám, hétfő-csütörtök 10.00 és 20.00 óra között, szombat 9.00-től 18.00 óráig, vasárnap 9.00-től 14 óráig).

A négy előadásra szóló fesztiválbérlet ára: 100 lej. A jegyárak a következők: 30 lej (nagyszínpadi előadások), 15 lej (pódium-előadás), 10 lej (felolvasószínház).
Tartsanak velünk a sok meglepetéssel kecsegtető fesztiváli kalandra!


Az előadásokról bővebben:

A Drámai Színház nagyszínpadán a fesztivál négy napján csupa olyan produkció tekinthető meg, amely egy-egy kortárs drámaíró szövegén alapul és a közelmúlt társadalmi-politikai valóságát jeleníti meg.
Görgey Gábor, Radu Afrim, Egressy Zoltán és Kiss Csaba színpadi szövegei egy-egy olyan valóságba kalauzolnak, amelyeknek megértéséhez nem kell hosszan visszanyúljunk az időben, hiszen valamennyi közel áll hozzánk.
A fesztivált megnyitó nagyszínpadi előadás a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház produkciója lesz, Görgey Gábor magyarországi drámaíró Komámasszony, hol a stukker? című vígjátéka alapján.
Öt ember, a történelem öt prototípusa egy zárt helyiségben találkozik. Mindenkinek az a célja, hogy kijusson onnan, kivéve azt, aki éppen a hatalmat (vagyis a stukkert) birtokolja és használja. Van kulcs a kivezető kapuhoz, de akinél éppen a revolver van, az mindig megakadályozza, hogy a többiek leakasszák. A stukker körbejár, mindenki másképp gazember és másképp kiszolgáltatott a hatalombitorlás komédiájában. Mint kiderült, az 1966-ban keletkezett színpadi szöveg mondanivalója semmit nem vesztett aktualitásából a rendszerváltással, a Nagy Szovjet Birodalom széthullása után sem. A szerző ebben a komédiában azért nevet és nevettet, nehogy a világ folyása láttán sírva fakadjunk…
A második fesztiváli napon egy marosvásárhelyi szuperprodukció látható, amelyben a hetvenes évek hazai proletár negyedének hangulata elevenedik meg. A Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadás szövegét maga a rendező, Radu Afrim írta, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata játssza.
Egy tömbház, avagy blokk – lépcsőházaival, emeleteivel, lakrészeivel, a vékony falakkal, a szomszédokkal és a házkulcsot a nyakukban hordozó gyerekekkel – amolyan emberi hangyaboly sok egyéni sorssal. Persze ezek, a blokkba bezsúfolt életek nem zajlanak konfliktusmentesen…
Radu Afrim, a Tompa Miklós Társulat két nagysikerű produkcióját, Az ördög próbáját (2013), és A nyugalmat (2014) jegyző rendező újabb előadása a kommunizmus éveit idézi meg. Egy olyan korba repít vissza, amikor az emberek abban a blokklakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazettás magnó szenzációszámba ment, az ökologikus és a depresszió pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.
A harmadik fesztiváli napon is ezt a közelmúltat idézzük meg, de ezúttal a magyarországi arcát a csíkszeredai Csíki Játékszín Portugál című előadásában, amelynek szerzője Egressy Zoltán magyarországi drámaíró. A produkció megtekintését 14 éven felülieknek ajánljuk.
Egy képzeletbeli magyar falu, Irgács hétköznapjaiba láthatunk be. A helyi kocsmát Lajos és lánya, Masni vezeti, törzsvendégeik között ott egy volt rendőr, aki elvenné a lányt, Sátán, akiről nehéz eldönteni, hogy azért iszik-e, mert elhagyta a felesége, vagy épp azért hagyta ott, mert képtelen megváltozni, egy közmunkából túlélő szózsonglőr és alkoholista felesége, és a pap is be-benéz, ha arra jár, de csak minden második vasárnap tart misét a faluban. A falu tipikus szereplői közé csöppen Budapestről egy író, aki Portugáliába indul, de néhány napra itt szeretne megpihenni…
A második Magyar Színházfesztivált záró díszelőadás meghívottja az Újvidéki Színház társulata, amely Kiss Csaba A dög című pszichodrámáját játssza a Drámai Színház nagyszínpadán.
Ha van ideális házasság, akkor a miénk az – mondja Irén, az előadás egyik főszereplője a párkapcsolati terápián. De hát ilyen házasság nincs. Senkinek, sehol. Ennek illusztrálására egy kis „dög” beletapos a családi életbe. Tűsarkú cipőben közlekedik, lába nyomán feketeribizli-lé fröccsen, paróka libben, egy halom színész pszichodrámásan szerepeket cserél, konzervek borulnak, uborka savanyodik, gyász van és… sok nevetés.
Az előadás egy átlagos pár átlagos házasságát mutatja be, és felmerül a kérdés: valóban átlagosak ők? Valóban egy másik nő az oka annak, ha egy házasság szétesik, vagy tulajdonképpen már régóta széthull darabjaira? Erre egy lány és egy látszólag jellegtelen helyzet fog majd rámutatni.