Szakmai előadásokon vettek részt október 9-én a Brassó megyei civil szervezeti hálózat tagjai. Pólya Viktor előadó az adománygyűjtés csínját-bínját osztotta meg az érdeklődőkkel, majd Dr. Orosz Ágnes a magyarországi pályázatok pénzügyi oldaláról tartott előadást.

Hlavathy Zsuzsánna, négyfalusi tanácsos elsőként üdvözölte az általa és az RMDSZ által indított szervezeti hálózat tagjait. Köszönetet mondott az előadás ötletgazdájának, Szőcs Józsefnek, majd elmondta, igény van a hasonló eseményekre, ezért a hálózat tagjai részéről szívesen fogadják a kezdeményezést, továbbra is szerepet vállalnak a szervezésben.

Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség Kárpát-medencei fejlesztési vezetője alternatív forrásteremtési lehetőségekről beszélt, kiemelten az adománygyűjtésről. A kérdésre válaszolva, hogy miért van rá szükség, elmondta, valójában az adománygyűjtés egy befektetés, amely tevékenység megtérül a szervezeteknek, akárcsak a cégek világában az eladási tevékenység.

Adományozói motivációkról, típusokról beszélt, majd irányt mutatott azzal kapcsolatban, hogy hol érhetjük el az adományozókat: rendszerint azokon a csatornákon, amelyeket az általunk meghatározott célcsoport tagjai gyakran használnak. Most már főként online felületeken, életkortól függően más-más közösségi oldalakon.

Bíztatta a szervezeteket, használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket: működtessenek egyszerű üzeneteket hordozó, felhasználóbarát honlapokat, ahol kiemelt helyen szerepel az adományozás módja. Mint mondta, a szervezetek legyenek jelen a közösségi oldalakon, illetve különböző példákon keresztül megmutatta, hogy hogyan tehetik ezt sikeresen. Mint tanácsolta, kommunikáljanak emailben, hírlevélben, szervezzenek akár adományozói rendezvényeket, mint például adományozói összejövetelt, ahol köszönetet mondhatnak mind a kicsi mind a nagy támogatóknak.

Továbbá hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek tudják, mire adják az adományt. Az adományozástól távol maradók indokai közt kiemelt helyen szerepel az, ha nem látják, hova kerül a támogatásuk. Ezért fontos, hogy átlátható legyen az adomány útja. Segíthet, ha mindezt megmutatjuk nyilvánosan, így az adományozónak visszaigazolhatjuk, célba ért a támogatása. Pólya Viktor zárásképp egy forrástérképet adott át a jelenlévőknek, amely a szervezetek számára hasznos lehet az adománygyűjtés tervezésében.

Dr. Orosz Ágnes, civil jogi és pénzügyi tanácsadó a magyarországi pályázatok pénzügyi hátteréről tartott előadást. Mint mondta, a pályáztató intézmények bármilyen feltételt szabhatnak a pályázóknak, akár évről évre más és mást. Figyelmeztetett, hogy a pályázat sikeres lebonyolítását nagyban segíti, ha már a tervezésnél bevonjuk a gazdasági szakértőt, nem csak az elszámolás idején. A pályázatok elektronikus felületei kapcsán óva intett, hogy ne hagyjuk utolsó pillanatra a feltöltéseket, hiszen a megterhelt rendszer leállhat.

„A pályázás, elbírálás, támogatási szerződések aláírása, megvalósítás, elszámolás leadása, hiánypótlás lépéseket követően csak akkor tekinthetjük lezártnak a pályázatot, ha eltelt az elszámolástól 5 év, ami alatt még ellenőrizhetik a teljes dokumentációt” – ismertette az előadó. Mint javasolta, legyen egy szakember, hozzáértő személy, aki átlátható és könnyen elővehető iratcsomót tud összeállítani, megkönnyítve az esetleges ellenőrzést.

A költségvetés témánál ismertette a magyarországi pályázatoknál meghatározott három kategóriát: személyi kifizetés, beruházás és dologi kiadás, azaz szolgáltatás. Költségtételekre lebontva mutatta be a kategóriákat, számos konkrét példán keresztül magyarázta el a tudnivalókat, közben hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket.

Az előadások a Forrásteremtés Szakmai Nap rendezvénysorozat részei. A sorozatra a magyarországi Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) égisze alatt jelenleg futó Lépj át a határaidon! elnevezésű projekt keretein belül került sor. A projekt során az önkéntesség, kommunikáció és forrásteremtés témáit érintő szakmai napokat, képzéseket tartanak.

A projektet Magyarország Kormánya finanszírozza európai uniós forrásokból, pontosabban az Európai Szociális Alapból.

A brassói szakmai napra október 9-én, kedden 17 órától került sor az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Brassói társszervező az RMDSZ Brassó megyei szervezete, támogató az Áprily Lajos Főgimnázium, ötletgazda Szőcs József (Mezítlább), a brassói 105-ös Szemlér Ferenc Cserkészcsapat vezetője.