Az RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet első alkalommal szervez magyar nyelvű szülés- és újszülöttgondozási felkészítőt Brassóban. A július 20. és 21. közötti eseményen nyolc babát váró szülő vett részt, akiket a társszervező Mărgulescu Melinda, képesített Lamaze keresztény dúla és négygyermekes anyuka vezetett végig a 12 órás felkészítőn.

Mikes Melinda, a nőszervet elnöke első nap üdvözölte a résztvevőket. Köszönetet mondott az előadónőnek, hogy Brassóba látogatott. Mint elmondta „az első magyar nyelvű szülésfelkészítő különös jelentőséggel bír, hiszen hiánypótló eseményről van szó. Hiánypótló, mivel ezidáig magyar nyelven nem volt elérthető Brassóban. A visszafogott jelentkezések ellenére bízunk abban, hogy a mostani után a babát váró anyukákban és apukákban megszületik az igény egy következő felkészítőre”.

A továbbiakban, a bemutatkozókat követően az előadónő folytatta. Pozitív, szemléletes példákon keresztül, kisfilmekkel és segédeszközök használatával, hosszas és gyakorlatias magyarázatok kíséretében vezetett be a szép szülés világába. A babát váró anyukák és apukák válaszokat kaptak arra, hogy hogyan lehet készülni a szülésre testileg, szellemileg és lelkileg a várandósság ideje alatt. Masszázsminták, meditációs és tornagyakorlatok sorát mutatta be, ezeket már a helyszínen megtanulhatták a résztvevők.

Beszélt a szülés menetéről, idejéről, szakaszairól, mindeközben tévhiteket rombolt. Válaszlehetőségeket adott arra, hogy hogyan alakítsák át a szüléssel kapcsolatos félelmeket bizalommá, hogy hogyan oszlassák el a feszültséget. A bizalom abban, hogy a baba meg tud születni, hogy az anya tud szülni, bizalom az ösztönökben, Istenben, nagyon fontos abban, hogy a szülést örömmel éljék meg, és áldásként fogadják szülők. Kiemelte, hogy az apa szülés közben az anya szövetségese, támogatója és társa. Így élhetik meg a párok együtt nem csak a baba, hanem a családjuk születését.

A szülés mélységesen meghatározza a baba és az anyuka viszonyulását az élethez, valamint kettejük, illetve az apa és anya kapcsolatát – ezért fontos a felkészülés. Mindez segít abban, hogy az anyák és az apák valóban részesei legyenek a csoda születésének.

Tanácsokkal látta el a szülőket, hogy hogyan nézzenek szembe a szülés utáni nehézségekkel, hogyan tudjanak együtt válaszolni az új kihívásokra, hogyan szokhatnak bele az új szülői szerepekbe. Körbejárta a szoptatás, az újszülött táplálékigényének témáját, megtanította a pólyázást, pelenkázást, beszélt a kendők és hordozók használatáról, a gyerek fürdetés közbeni tartásáról. Zárásként a szülők emléklapot rajzolhattak várva várt babájuknak, illetve visszajelzést írtak a felkészítő kapcsán. Részletek az előadónak címzett értékelőkből:

„Nagy lelkesedéssel ajánlom ezt a felkészítőt azoknak a kismamáknak, akik még nem hallották a szülésről azt, hogy ez egy csodálatos folyamat is tud lenni. Teljesen megváltoztatja az általában bennünk levő tévhiteket és félelmeket. Értelmet nyernek a fájdalmak, és lelkesedéssel készülhetsz a szülésre.”

„Köszönjük a sok információt, kiragadnám a számomra legjobbakat közülük: szülhetünk úgy, hogy öröm legyen benne, illetve szülhetünk együtt a jó Istennel.” / „Először, amikor a feleségem beszélt a felkészítőről, nem igazán értettem, hogy nekem miért kell itt lennem. Aztán az esemény leírását elolvastam, és már vártam. Csodálatosan beszéltél a szülésről és mindarról, ami körül veszi. Köszönjük a bíztató szavakat, a tanítást!”

„Tetszettek a lazító vajúdáshoz szükséges gyakorlatok. Ez egy gyakorlatias felkészítő volt, ahol sok használható információt kaptunk a szülésről, mindezt egy jól képzett trénertől.”

„Minden babát váró szülőnek ajánlom és irányadónak tekintem ezt a felkészítőt. Hasznos, interaktív és kellemes. Sok, eddig nem ismert információhoz ad hozzáférést.”

„Nagyon tetszett, hogy példákkal alátámasztottad és szemléltetted mindazt, amit elmondtál. Több mindent olvastam már, viszont most is nagyon sokat tanultam. Jobb volt, mint amire vártam, és egyáltalán nem bántam meg, hogy eljöttem. Nem változtatnék semmit a jelenlegi képzésen. Bátran tudom ajánlani a babát váró szülőknek!”

„Nagyon fontos és hasznos infókat tartalmazó kurzus ez. Tetszettek a képes illusztrációk, az interaktivitás, a játékok, beszélgetés, rajzolás, magyarázatok. Fontosnak tartom, hogy Istent vagy az energiát vagy a hatalmat a mindennapjainkban észre vegyük, felfedezzük. Az imádság, a meditáció, a relaxáció része kéne legyen életünknek, ezért tetszett az, hogy egy ilyen kurzus keretein belül is találkozhattunk vele.”

Köszönjük a rendezvényötletet Száva Renátának, a támogatást Ambrus Izabella parlamenti képviselőnek és az RMDSZ Brassó megyei szervezetének! Köszönjük Mărgulescu Melindának, hogy eljött Brassóba, és lelkesedéssel, odaadással vezette végig a résztvevőket a felkészülés ezen szakaszán! Köszönjük a résztvevőknek, hogy ismeretlenül is belevágtak! Köszönjük, hogy visszajelzéseik által segítenek abban, hogy más babát váró szülők is bátorságot kapjanak az ilyen fajta felkészítőhöz!

Közös eredmény, hogy először lehetett magyar nyelvű szülésfelkészítő Brassóban. A célunk az, hogy évente szervezzünk magyar nyelven felkészítőt, hogy a babát váró magyar szülőknek lehetőségük legyen anyanyelvükön tájékozódni és megérteni a szülés, születés csodáját. Mindezt akkor, ha van, lesz rá igény.

RMDSZ Brassó megyei Nőszervezet

Képek az eseményről: kattintson!