Az RMDSZ Brassó megyei szervezete újra kétnapos rendezvényt tervez az államalapító Szent István király tiszteletére. Szentté avatásának évfordulóján emlékezünk meg az első magyar királyról. A Brassó megyei magyar közösség az augusztus 19-ei ünnepségen és az augusztus 20-ai megemlékezésen vehet részt.

PROGRAM

Augusztus 19., vasárnap

16:00 – Dancs Annamari és Laki Péter operett és musical műsora, helyszín: Patria terem (15 November utca 50A szám, Brassó)

Ők a Budapesti Operettszínház szubrett-táncos-komikus párosa. A nagysikerű Magyar Operettek Gyöngyszemei műsorát mutatják be, amelyben a jólismert operettek (Csárdáskirálynő, Mágnás Miska, Marica Grófnő, Borban a vigasz) és a Budavári Palotagála című műsorban is látott akrobatikus koreográfiával színesített betétdalai mellett a legújabb, legnépszerűbb musicalekből is énekelnek részleteket. Ők játszák jelenleg a táncos-komikus-szubrett szerepeket a Budapesti Operettszínház legendás operettsikereiben: a Csárdáskirálynőben, a Marica grófnőben és a Chicagói hercegnőben. Mivel a műsor az augusztus 20-ai ünnepségen kerül bemutatásra, ezért az előadók hazafias dalokat is megszólaltatnak: Erkel Hazám, hazám című áriáját a Bánk Bánból, az István a király több részletét, de hallhatják az Erdély földjén című dalt is, valamint a Szózatot.

Az ünnepségre meghívót szükséges igényelni az RMDSZ-székházban (Brassó, Alecu Russo utca 4. szám, hétfő-csütörtök 8-16 óra, péntek 8-14 óra, telefonszám: 0268 472 101).

Augusztus 20., hétfő

19:00 – Szent István-napi szentmise, helyszín: Belvárosi Római Katolikus Templom (Mureșenilor utca 19. szám, Brassó)

19:45 – Ökumenikus kenyéráldás, koszorúzás a Széchenyi István emléktáblánál, helyszín: Áprily Lajos Főgimnázium udvara (După Ziduri utca 3. szám, Brassó)

20:15 – Magyarok Romániában – száz év történelem című film I. részének vetítése, helyszín: Áprily Lajos Főgimnázium díszterme (După Ziduri utca 3. szám, Brassó)

Téma: a trianoni békeszerződés előtti időszak román és magyar nézőpontból. A film az RMDSZ megbízásából készült a centenáriumi év kapcsán. Tartam: 1 óra. Román nyelvű felirattal nézhető. A belépés ingyenes.