Az RMDSZ Brassó megyei szervezete először rendezett oktatási konferenciát. Az eseményen több mint nyolcvan Brassó és Kovászna megyéből érkező pedagógus vett részt, országos és helyi szinten, illetve külföldön is jól ismert szakemberek tartottak előadást február 17-én a brassói Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében.

„A kisebbségi oktatás államtitkáraként, küldetésem és szívügyem a kisebbségi oktatás védelme, diákjaink jó minőségű oktatása, nevelése – ezért küzdünk kollégáimmal együtt nap, mint nap” mondta el köszöntőjében dr. Kovács Irén államtitkár. Mint kifejtette, ehhez a törekvéshez szükség van arra, hogy a helyi pedagógusok jelezzék a felmerülő problémákat, észrevételeket és javaslatokat. Előadásában aktuális országos és megyei statisztikai adatok segítségével ismertette az erdélyi magyar oktatás sajátosságait.

Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke elmondta, a konferencia célja képezni a megye magyar pedagógusait, intézményvezetőit, segítve őket abban, hogy gyermekeinket minőségi oktatásban részesítsék. A jelenlévőket párbeszédre, közös stratégiatervezésre kérte fel. „Legyenek partnerek abban a kihívásban, hogy fogékonnyá tegyük gyermekeinket a magyar ügyek iránt” − zárta köszöntőjét a rendezvény házigazdája.

A színvonalas magyar iskola és oktatás biztosítása célunk és kötelességünk. A parlamenti munka során különösen odafigyelünk az oktatási kérdésekre, mert tudjuk, hogy a jövőnkről úgy gondoskodhatunk, ha gyermekeinkről gondoskodunk. Tudjuk, hogy a minőségi magyar nyelvű oktatás, szakképzés hiányában kisebbségben élő közösségünk megszűnik létezni” − hangsúlyozta Ambrus Izabella parlamenti képviselő.

Antal Annamária, az Áprily Lajos Főgimnázium igazgatója köszöntőjében kiemelte, ha oktatásról beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg a gyermekekről, fiatalokról, akiktől példát vehetünk lendületességből és kreativitásból.

Varga Nándor, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének ügyvezető elnöke bemutatta az RMDSZ legújabb rendezvényét, az Erdélyi utazásaim című Brassó megyei diákversenyt. A Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Brassó megyei szervezete, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács és Ambrus Izabella parlamenti képviselő által meghirdetett versenyre V-XII. osztályos Brassó megyei magyar diákok jelentkezhetnek. A nyertesek brüsszeli, illetve bukaresti tanulmányúton vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe, valamint Románia Parlamentjébe.

„Idén az Európai Bizottság meghirdette a kulturális örökség európai évét, illetve Romániában centenáriumi év van. Ezek a rendezvénysorozatok jó keretet nyújtanak arra, hogy továbbra is beszéljünk közösségünk értékeiről itthon és Európában egyaránt. Mi más lehetne értékesebb annál, minthogy fiataljaink, gyermekeink szemüvegén át, velük közösen mutathatjuk fel Erdély értékeit” – véli Sógor Csaba, aki a pályázaton való részvételre és kreativitásuk megélésre buzdítja a Brassó megyei diákokat.

Különösen szórvány közösségekben kérdés az, hogy hogyan lehet megerősíteni a gyerekek, fiatalok magyar identitását. Erre a kérdésre kereste a választ előadásába Borsos Károly László, Kovács Irén államtitkár kabinetjének igazgatója. A jó módszerek megtalálásában segíthet, ha a pedagógusok megpróbálják jobban megismerni, megérteni azt a generációt, amely az iskolapadokban ül. Ehhez kapcsolódott dr. Krizbai Tímea pszichológus előadása, amely során a generációk bemutatása által vázolta fel az azok közti különbségeket. Az oktatói, pszichológusi tevékenysége során bevált eszközeiből ismertetett néhányat, hasznos megoldásokat és frappáns válaszokat javasolt a diákok által kreált különös helyzetekre.

A konferencia zárásaként dr. Kádár Annamária pszichológus kényes nevelési helyzethez adott történetein keresztül jó tanácsokat. Mint mondta, a kihívásokra és zavarba ejtő helyzetekre a legjobb gyermeki kreativitással, leleményességgel válaszolni, így járhatunk túl a gyerekek csavaros eszén: ezáltal egy kényes helyzet válhat egy jó történetté, egy ötletes tettel fegyelmezni lehet, vagy diákcsíny esetén egy jól megválasztott reakcióval ki lehet vívni a tiszteletet.