Brassó megyei alkotói pályázat V-XII. osztályos diákoknak

Felhívás és szabályzat

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, az RMDSZ Brassó megyei szervezete, a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács és Ambrus Izabella parlamenti képviselő alkotói pályázatot hirdet a Brassó megyei V-XII. osztályos magyar diákok számára. A pályázat nyertesei brüsszeli, illetve bukaresti tanulmányúton vehetnek részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe, valamint Románia Parlamentjébe.

Az Erdélyi utazásaim elnevezésű verseny célja bemutatni a diákok alkotásain keresztül Erdély értékeit, úgy ahogyan azt a Brassó megyei diákok jelenítik meg. A meghirdetett verseny ihletője a Sógor Csaba támogatásával, nemzetközi közönség számára készített Érintkezések – magyar utazókról és felfedezőkről szóló kiállítás. A tárlat anyaga a diákok pályamunkáinak bemutatásával egyidejűleg megtekinthető lesz április 20-án, Brassóban a verseny díjátadó ünnepségén.

A pályázat témája:

Olyan alkotásokat várunk, amelyek bemutatják azt, hogy a Brassó megyében élő gyerekeknek mit jelent Erdély. Erdély sajátosságait szemléltethetik népviselet, falu, város, épület, étel, ital, tájkép, esemény megjelenítésével.

Kérdés a diákokhoz a téma kapcsán: mit jelent számodra Erdély? Mi tetszett neked erdélyi utazásaid során? Milyen képeket őrzöl Erdélyről?

Kategóriák:

V-VIII. osztályos diákok számára két külön kategória: rajz és irodalom

A rajz kategóriában lehet festeni, rajzolni, grafikát készíteni, mindenféle rajztechnikát használni. Az irodalom kategóriában be lehet nyújtani szöveges alkotásokat: vers, próza, novella és bármi más.

IX-XII. osztályos diákok számára két külön kategória: fénykép és irodalom

A fénykép kategóriában be lehet nyújtani bármilyen eszközzel fotózott jó minőségű fényképet. Az irodalom kategóriában be lehet nyújtani szöveges alkotásokat: vers, próza, novella, slam és bármi más.

Az irodalom kategóriákban le lehet adni kézzel írott és számítógépen írt szöveget is. Minden kategóriában egyénileg, külön-külön egy pályamunkával lehet pályázni. A választott kategóriák igyekeznek megfelelni a korosztálynak, és szabadságot biztosítani az alkotónak.

Beküldés módja:

  • Postai úton a következő címre: Brașov, Strada Alecu Russo nr. 4., Sediu UDMR, Județul Brașov, 500020
  • RMDSZ-székházban személyesen, cím: Brassó, Alecu Russo utca 4. szám, nyitva hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken 8 és 14 óra között
  • Digitálisan a következő e-mail címre: brassomegyeiverseny@gmail.com (ajánlott a fénykép és irodalom kategóriákban)

A pályamunkákhoz a következő adatokat csatolják: pályázó diák neve, életkora, iskola, osztály, lakhely (település), értesítési cím (email), telefonszám, tanító vagy szülő neve és telefonszáma.

A pályázó a beküldéssel egyidőben hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kiíró felhasználhassa írásos, rajzolt és fényképezett alkotását a verseny népszerűsítésére szolgáló felületeken (Facebook, honlapok, nyomtatott kiadványok, kiállítás). A nyertes pályaművek felkerülnek a kiíró honlapjára és facebookra.

Díjak:

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő felajánlásával a IX-XII. osztályos diákok közül mindkét kategória első és második helyezettje, azaz összesen 4 diák kétnapos brüsszeli tanulmányutat nyer. A diákok tanári kísérettel utaznak.

Ambrus Izabella parlamenti képviselő felajánlásával a négy kategória 20 nyertese (minden díjat és dicséretet szerző diák) bukaresti parlamenti látogatáson vehet részt.

A díjak sorát folytatjuk.

V-VIII. osztályos diákok számára két külön kategória:

  • Rajz: 5 díj: első, második, harmadik, két dicséret
  • Irodalom: 5 díj: első, második, harmadik, két dicséret

IX-XII. osztályos diákok számára két külön kategória:

  • Fénykép: 5 díj: első, második, harmadik, két dicséret
  • Irodalom: 5 díj: első, második, harmadik, két dicséret

A pályaműveket elbíráló zsűri tagjai művészek, tanárok, szakemberek.

Pályázat meghirdetésének ideje: 2018. február 17.

Beküldési határidő: 2018. március 30.

Eredményhirdetés: 2018. április 20., Brassó, Áprily Lajos Főgimnázium díszterme.

Letölthető a verseny szabályzata PDF formátumban. Kattintson!
Letölthető a verseny plakátja PDF formátumban. Kattintson!
Letölthető a verseny plakátja képformátumban. Kattintson!

Kedves Erdély! Köszönöm neked a mesébe illő tájakat, dombokat és hegyeket. Köszönöm a kristálytiszta patakot, a mobilhálózat-nélküli helyeket, a magyar ízes anyanyelvet. A finom házi kenyeret, a kemencében sütött tejfölös lepényt és a pálinkás jó reggelt. A töltöttkáposztát, a székelyruhát és a tánchagyományt. Köszönöm Áprilyt, Tamásit, Márton Áron püspököt, a magyar színházat és iskolát. A székely virtust, a gerincességet és a kalákát. Büszke vagyok, hogy itt születtem és itt élek!

Készült az Erdélyi utazásaim című alkotói pályázat kapcsán.